Hyppää pääsisältöön

16.9. Teeman Elävä arkisto: Maailmanmusiikkia Suomesta

Värttinä-yhtye esiintyy 1990
Värttinä esiintyy vuonna 1990. Värttinä-yhtye esiintyy 1990 Kuva: YLE 1990

Saamelaiset ja karjalaiset rytmit nostivat Suomen maailmanmusiikin kartalle 1990-luvun alussa. Värttinä hallitsi maailmanmusiikin soittolistoja Euroopassa ja Angelin Tytöillä riitti vientiä. Molemmista yhtyeistä tehtiin tv-ohjelmat uran alkutaipaleella.

Suomalaisen maailmanmusiikin lippulaivaksi nousseen Värttinän perustivat rääkkyläläiset Kaasisen sisarukset Sari ja Mari vuonna 1983. Karjalaisesta runolaulusta ammentava yhtye tuli tunnetuksi 1990-luvun taitteessa voimakkaasti laulavana naiskvartettina, mutta alun perin meno oli paljon kesympää. Harrastuspohjalta perustetun kokoonpanon keikoilla soitettiin kannelta kansallispuvussa, ja pienemmille halukkaille perustettiin nuortenkansanmusiikkiyhtye Sirmakka.

Rääkkylästä Värttinä nousi muun Suomen tietoisuuteen vuonna 1985 Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, jossa se palkittiin vuoden parhaana yhtyeenä vuonna 1987. Sointi ja kokoonpano osuivat kohdilleen vuoden 1991 Oi Dai –levyllä, joka toi yhtyeelle Emman. Seuraava levy, Seleniko, nousi Euroopan maailmanmusiikkilista kärkeen kolmeksi kuukaudeksi vuonna 1992.

Ohjelma Maailmanmusiikkia Karjalasta – Värttinä (1990) on tehty ennen suurta läpimurtoa, mutta siinä näkyy jo iso asennemuutos ja halu esittää musiikkia omilla ehdoilla. Kansallispuvut ovat vielä käytössä, mutta raa’an energinen laulusoundi on valmis, ja yhtyeen kokoonpano muotoutumassa menestysbändiksi. Seuraavana vuonna bändi levytti Marilaulun, joka räjäytti pankin: sitä esitettiin kukkamekoissa keinuen kesäfestareilla ympäri Suomen.

Toinen energinen kansanmusiikkipohjainen etno-orkesterimme, Angelin tytöt, syntyi jo vuonna 1982, kun Länsmanin sisarukset Ursula ja Tuuli alkoivat esiintyä kaksistaan. Esikoislevyn aikoihin laulajia oli lyhyen aikaa kolme, kun Länsmanit saivat vahvistusta Ulla Pirttijärvestä. Dolla-levy nousi suoraan Euroopan etnolistan yhdeksänneksi.

Aluksi Angelin tyttöjen esiintymisissä koukuttivat kirkkaat lapinpuvut ja ennakkoluuloton joiku, mutta vähitellen yhtye laajeni sähköiseksi etnorockbändiksi, ja vuonna 1997 nimi lyheni muotoon Angelit. Ennakkoluuloton bändi on tehnyt yhteistyötä myös metalliyhtye Waltarin kanssa.

Vuonna 1993 tehdyssä ohjelmassa Annel Nieddat - Angelin tytöt muusikot pohtivat saamelaiskulttuurin menneisyyttä ja tulevaisuutta, ja oman musiikkinsa merkitystä yhteisölle.

  • Maailmanmusiikkia Karjalasta – Värttinä
    (1990) Ohjaaja ja toimittaja: Mirja Metsola. Esiintyjät: Värttinä, Sirmakka ja Maria Kalaniemi. Tuotanto TV1 Asiaohjelmat.
  • Annel Nieiddat - Angelin Tytöt
    (1993) Ohjaus ja käsikirjoitus Perttu Pitkänen, Marko Niemi, Kitta Kohonen ja Juha Ristamäki. Totanto TV2 Musiikkiryhmä.

Maailmanmusiikkia muualta: Sound Tracker.
Lisää Värttinää ja Angelin tyttöjä Elävän arkiston netissä!

Muokattu 14.11.2016: Korjattu EA-upotus

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa