Hyppää pääsisältöön

23.9. Teeman Elävä arkisto: Lasse Mårtenson

Säveltäjä, muusikko lasse Mårtenson kotonaan 1965.
Säveltäjä, muusikko lasse Mårtenson kotonaan 1965. Kuva: Kalle Kultala gramofoni

Jazzpianisti Lars Mårtensonista tuli vuosikymmenten saatossa monipuolinen esiintyjä, viihdyttäjä ja säveltäjä, jonka suomenruotsalainen ääntämys ärsytti ja lumosi iskelmäyleisöä 1960-luvulla. Tänä syksynä muusikko Mårtenson täyttää 80 vuotta.

Juhlaohjelmina nähdään ravintola Adlonin iltaohjelmasta televisiolle muokattu kokonaisuus Lasse ja Kristina (1968), jossa hän esiintyy suosikkilaulaja Kristina Hautalan kanssa, sekä Linnanmäen arkipäivää (1974), joka tuo esiin hänen monipuolisen esiintyjäpersoonansa, johon istui niin näytteleminen, toimittaminen kuin laulaminenkin.

Lasse Mårtenson syntyi 24. syyskuuta 1934. Hänen isänsä oli Sibelius Akatemian urkujensoiton professori Elis Mårtenson, äitinsä laulajatar Eini Mårtenson. Musikaalisuus oli siis veressä, mutta vanhempien kauhuksi Lars-poika innostui palavasti jazzista jo teini-iässä. 15-vuotiaana hän perusti jo oman jazz-trion.

Lasse oli lahjakas paitsi musiikillisesti, myös taiteellisesti. Hän pääsi Ateneumiin, ja valmistui graafikoksi 1950-luvulla, ja hankki porvarillisen ammatin Stockmannin mainososastolta. Samanaikaisesti soitto jatkui, ja hän tutustui teatterinjohtaja Vivica Bandleriin. Sitä kautta aukesivat ovet sekä Helsingin että Turun Ruotsalaiseen Teatteriin, joissa Mårtenson toimi kapellimestarina vuodet 1956-1963.

Teatterimaailma kouli Mårtensonia estradiviihteen maailmaan, ja myöhemmin hänestä tulikin yksi Suomen ravintolashow-pioneereista. Mårtenson itse ei suhtautunut aluksi lainkaan tosissaan iskelmätähden uraan, jota hänelle väläyteltiin 1960-luvun alussa, sillä hän piti itseään ennen kaikkea jazzmuusikkona. Iskelmä ja viihde kuitenkin saivat hänestä otteen: Euroviisut, musikaalisävelmät ja jazzahtavat iskemät täyttivät listat ja levyhyllyt vuodesta 1963 aina 1970-luvun puoliväliin saakka.

1970-luvulla Mårtensonilla oli päärooli MTV:n nuortensarjassa Lehtori Musa. Iskelmät jäivät hiukan taka-alalle, kun hän sävelsi musiikin tv-sarjaan Myrskyluodon Maija (1976): musiikista tuli kotimaisen instrumentaaliviihteen ikivihreä. Mårtenson siirtyi iskelmälevytyksistä omiin säveltämiinsä laulelmiin, joiden aiheina on usein purjehdus, onnellisuus tai meri.

Nykyisin Lasse Mårtenson on paljolti vetäytynyt julkisuudesta, ja hän sanoo voivansa paremmin ilman esiintymisiä ja haastatteluita.

  • Lasse ja Kristina
    (1968) Ohjaaja Jukka Virtanen. Kuvaus Mikko Sergejeff, äänisuunnittelu Reino Aaltonen. Esiintyjät Lasse Mårtenson, Kristiina Hautala ja Esko Linnavallin trio. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.
  • Linnanmäen arkipäivää
    (1974) Ohjaaja Esko Leimu, toimittaja Lars-Eric Malmlund, haastattelija Usko Santavuori. Haastateltavana ohjelmapäällikkö Sara Ekelund, musiikki Lasse Mårtenson. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.

Lisää Elävän arkiston netissä!


Muokattu 14.11.2016: Korjattu EA-upotus

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa