Hyppää pääsisältöön

Vuosi Rana Plaza -onnettomuuden jälkeen

Rana Plazan romahduksen rauniot 24.4.2013, EPA
Rana Plazan romahduksen rauniot 24.4.2013, EPA Kuva: EPA vaateteollisuus

Bangladeshin pääkaupungin Dhakan Savarissa sijainneessa Rana Plaza –rakennuksessa toimi viisi vaatetehdasta. Kahdeksankerroksinen tehdaskompleksi romahti 24.4.2013. Onnettomuudessa kuoli yli tuhat ihmistä. Rakennus oli läpikäynyt vaatealan oman BSCI:n tarkastuksen.

Tehdastyöläisten mielenosoitus Dhakassa syyskuussa 2013, Kalpona Akter, bangladeshilainen ay-liikkeen toiminnanjohtaja
Tehdastyöläisten mielenosoitus Dhakassa syyskuussa 2013, Kalpona Akter, bangladeshilainen ay-liikkeen toiminnanjohtaja ay-liike

Viisi kuukautta ennen Rana Plaza –onnettomuutta yli sata ihmistä kuoli Tazreen-tehtaan tulipalossa. Työntekijät lukittiin palavaan tehtaaseen, jotta he eivät varastaisi vaatteita.

Bangladeshin ay-liikkeen keulahahmo Kalpona Akter on itse ollut lapsena vaatetehtaalla töissä. Nyt hän yrittää parantaa bangladeshilaisten tehdastyöntekijöiden työoloja. Kalponan mielestä kaikkien länsimaalaisten vaateyritysten pitäisi allekirjoittaa palo- ja rakennusturvallisuussopimus Accord mikäli ne välittävät työntekijöiden turvallisuudesta.

Muistomerkki Rana Plazan uhreille
Muistomerkki Rana Plazan uhreille bangladesh
Vuosi onnettomuuden jälkeen Rana Plazan raunioilla käy uhreja ja omaisia suremassa.
Vuosi onnettomuuden jälkeen Rana Plazan raunioilla käy uhreja ja omaisia suremassa. rauniot

Rana Plazan tehtaita käyttävät länsimaiset yhtiöt ovat tähän mennessä keränneet vain kolme miljoonaa dollaria onnettomuuden korvausrahastoon. YK:n alaisena toimiva kansainvälinen työjärjestö ILO on laskenut, että tarve olisi kerätä 40 miljoonaa dollaria, jotta uhreille voitaisiin maksaa oikeudenmukainen korvaus.
Miehet leikkaavat kangasta pienessä tehtaassa Dhakassa.
Miehet leikkaavat kangasta pienessä tehtaassa Dhakassa. tehdastyöläiset

Miehet leikkaavat kangasta pienessä tehtaassa Dhakassa. Tämä tehdas ei tällä hetkellä kuulu mihinkään ulkopuoliseen tarkastusjärjestelmään eikä se ole Accordin alaisena.
21-vuotias Beauty on yksi Rana Plaza-onnettomuuden uhreista
21-vuotias Beauty on yksi Rana Plaza-onnettomuuden uhreista beauty

21-vuotias pienen pojan äiti Beauty oli Rana Plazassa ompelijana. Kun tehdas romahti, Beauty jäi raunioihin loukkuun kolmeksi vuorokaudeksi. Hän on päävammojensa takia työkyvytön. Beauty tarvitsee leikkauksen, mutta hänellä ei ole siihen varaa.

Kuvat Ghadi Boustani, EPA/Abir Abdullah

Katso ohjelma tästä:

Lisää aiheesta