Hyppää pääsisältöön

2.9. Teeman Elävä arkisto: Esko Roine 70 vuotta

Esko Roine vuonna 1973
Esko Roine vuonna 1973 Kuva: YLE/Arja Lento esko roine

Näyttelijä, ohjaaja, teatterinjohtaja Esko Roine syntyi 70 vuotta sitten, 5. syyskuuta 1944. Hän syntyi näyttelijäsukuun, sillä sekä isä Eero että äiti Sylvia olivat näyttelijöitä. Nelilapsisen perheen kolmesta lapsesta tuli näyttelijät: Eskon sisaret ovat Liisa Roine ja Eila Roine.

Esko Roine teki uransa Tampereella, Tampereen Työväen Teatterissa ja Tampereen Teatterissa, sekä näyttelijänä että teatterinjohtajana. Jo teini-ikäisenä hän näytteli Tampereen Kaupunginkirjaston Nuorisoteatterissa 1960-luvun alussa. Teatterikoulussa hän oli 1960-luvun puolivälissä, ja sieltä löytyi myös ensimmäinen puoliso Marjukka Halttunen.

Monien muiden 1960-luvun lopulla valmistuneiden näyttelijöiden tavoin Esko Roinekin tutustui melko nopeasti television suomiin mahdollisuuksiin. Televisiorooleja kertyi jo opiskeluaikana, ja 1960-luvun lopulta hänet muistetaan tv-näytelmien lisäksi muun muassa lastenohjelmasta Robotti Robs (1968) ja draamasarjasta 30-luvun mies (1967).

Vuonna 1968 Matti Rosvall ja Antti Wälikangas ottivat hänet ”juontajaksi” Tampereella tuotettuun TV2:n sketsiviihdeohjelmaan Pienet ympyrät. 24-vuotias nuori näyttelijä suoriutuukin roolistaan mallikkaasti, ja sama tekijätiimi jatkoi TV2:lla vuonna 1970 sketsiohjelmaa Omat ja varastetut.

Esko Roineen monista viihdeohjelmista muistetuin on Merirosvoradio, joka alkoi 16. maaliskuuta 1974. Siitä tuli maamme katsotuin viihdeohjelma parin vuoden ajaksi. TV1:n Viihdetoimituksen ohjelman ydinjoukko oli Pekka Laiho, Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Esko Roine, Risto Mäkelä ja Erkki Liikanen, sekä tietysti nimimerkkien taakse kätkeytyneet käsikirjoittajat Jouni Lompolo, Neil Hardwick ja David Mitchell, sekä ohjaajat Pertti Reponen ja Vesa Nuotio. Kakkosjaksossa tiimiin liittyi näyttelijänä myös Leena Uotila, joka myöhemmin luovutti ainoan naismerirosvon osansa Petra Freylle. Hardwick ja Mitchell korvautuivat Kari Kyrönsepällä.

Merirosvoradion kehyksenä toimii Suomenlahdelle ankkuroitu pieni alus, josta epämääräinen joukko lähettää radio ”tasapuolista ja viihdyttävää ohjelmaa ilman minkään rajoittavien säädösten painolastia.” Sketseissä parodioidaan aikakauden television ohjelmatarjontaa ja viihdehahmoja: ensimmäisessä jaksossa ilveilyn kohteeksi joutuu muun muassa Uri Geller, joka oli pari kuukautta aiemmin taivutellut lusikoita televisiossa. Ensimmäisissä jaksoissa mukana on myös yhtye Hullujussi ja sen keulahahmo Viktor Kalborrek: avausjaksossa he esittävät kappaleen Tyttö lilla nakkikioskilla.

Hullujussista tuli sketsiohjelman myötä huippusuosittu kokoonpano, jonka parodialevyt nousivat listoille. Seuraavana vuonna Merirosvoradio nosti listoille toisenkin huumorimusiikki-ilmiön. Erkki Liikasen tukkijätkän vaatteissa notkuva karjalainen lauluveikko oli sketsisarjan hahmo, ja hän teki Evakkoreki-renkutuksensa alun perin Merirosvoradioon, mutta se jouduttiin leikkaamaan valmiista ohjelmasta pois, koska levy-yhtiö halusi osallistua sillä Syksyn Sävel –kilpailuun. Sketsiohjelman nostattama kansansuosio toi Syksyn Sävelessä voiton, joka uusiutui samankaltaisella Jokkantii-huumorilaululla seuraavana vuonna.

Synttärijuhlavuottaan viettävä Esko Roine näyttelee freelancerina edelleen, muun muassa Helsingin Kaupunginteatterin tuotannoissa. 70-vuotisjuhlanäytäntönä pyörii Helsingin Kaupunginteatterissa uutuusnäytelmä Mielensäpahoittaja ja poika, jonka ensi-ilta on 21.9.2014.

Erkki Liikanen, Petra Frey,  Risto Mäkelä, Leo Lastumäki ja Esko Roine ohjelmassa Merirosvoradio.
Erkki Liikanen, Petra Frey, Risto Mäkelä, Leo Lastumäki ja Esko Roine ohjelmassa Merirosvoradio. Erkki Liikanen, Petra Frey, Risto Mäkelä, Leo Lastumäki ja Esko Roine ohjelmassa Merirosvoradio. Kuva: YLE Kuvapalvelu/Håkan Sandblom leo lastumäki
  • Kootut ympyrät
    (1968) Juontajana Esko Roine. Toimittajat ja käsikirjoittajat Matti Rosvall ja Antti Wälikangas. Tuotanto TV2 Viihdetoimitus.
  • Arkistovieraana Esko Roine
    (2014) Toimittaja Marko Gustafsson haastattelee syntymäpäiväsankaria. Tuotanto Yle Kulttuuri.
  • Merirosvoradio 1
    (1974) Tuotanto ja ohjaus Pertti Reponen ja Vesa Nuotio. Käsikirjoittajat Laina Pultti (=Jouni Lompolo), Niilo Kovaniemi (=Neil Hardwick) ja Taavi Mikkonen (=David Mitchell). Rooleissa Pekka Laiho, Heikki Kinnunen, Esko Roine, Risto Mäkelä, Erkki Liikanen, Siv Backas, Neil Hardwick sekä Hullujussi. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa