Hyppää pääsisältöön

9.9. Teeman Elävä arkisto: Maailmanmusiikkia Kuubasta

Irakere esiintyy vuonna 1976.
Irakere esiintyy vuonna 1976. Kuva: YLE maailmanmusiikki

Afrojazzia ja kuubalaisia tanssirytmejä yhdistelevä Irakere vieraili Suomessa vuonna 1976. Samalla vuosikymmenellä meillä kävi keikalla muitakin kuubalaismuusikoita: lauluntekijä Martin Rojas vieraili jopa tv-studiossa nuoren Omara Portuondon kanssa.

Irakere perustettiin vuonna 1973, ja sen nigeriläiskongolainen jorubankielinen nimi tarkoittaa metsää tai viidakkoa. Orkesteri yhdistää sovituksissaan ennakkoluulottomasta traditionaalisia kuubalaisia rytmejä, populaaria tanssimusiikkia, afromusiikkia, jazzia, rockia ja funkia, ja se on vaikuttanut voimakkaasti myöhempien kuubalaisten popjazz-bändien soundiin ja tyyliin. Grammy-palkittu orkesteri vieraili Suomessa Vanhan ylioppilastalon lavalla vuonna 1976. Tv-taltioinnissa muusikoita haastattelee suomalaisen maailmanmusiikin edelläkävijä Sakari Kukko.

Voimahahmo Irakeren ytimessä on muusikko Chucho Valdes, joka oli perustanut oman bändinsä Chucho Valdes & Combo vuonna 1964. Kolme vuotta myöhemmin hän hajoitti yhtyeensä ja liittyi sen parhaitten soittajien kanssa Kuuban valtion bigbandiin, jonka nimi oli Orquesta Cubana De Musica Moderna.

Vuonna 1973 Valdes jätti valtionorkesterin perustaakseen uuden oman kokoonpanonsa: mukaansa hän houkutteli ne kaksi kollegaa, jotka olivat soittaneet yhdessä jo Combon aikoina. Valdes itse soitti uudessa yhtyeessä pianoa, Paquito D'Rivera saksofonia ja klarinettia ja Carlos Emilio Morales sähkökitaraa. Pian muutamat muutkin muusikot seurasivat kolmikkoa, ja lopulta 12-miehisen Irakeren muusikoista vain kolmannes tuli Orquesta Cubanan ulkopuolelta.

Vuonna 1980 Irakere sai parhaan latinalaismusiikin Grammy-palkinnon. Chucho Valdes jätti Irakeren vuonna 1997, ja orkesterin johtoon astui hänen poikansa Chuchito Valdes. Orkesteri toimii edelleen.

Omara Portuondo aloitti esiintymisen erilaisissa kokoonpanoissa jo 1950-luvulla, ja täyspainoisen soolouran 1960-luvun lopulla. Portuondo nousi 1990-luvulla kansainväliseksi tähdeksi Wim Wendersin Buena Vista Social Club –elokuvan ja sen myötä syntyneen maailmankiertueen ansiosta.

Vuonna 1974 hän vieraili Suomessa kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Martin Rojasin kanssa, ja he levyttivät lokakuussa Helsingissä albumillisen lauluja Love Recordsille. Levy oli kannanotto ajankohtaisiin tapahtumiin, Chilen sotilasvallankaappaukseen ja presidentti Salvador Allenden kuolemaan kuukautta aiemmin.

Televisioteatterin tuottamassa lauluohjelmassa he esittävät studiossa neljä laulua: Siempre es 26, Chile presente, La Bayamesa ja Cuba que linda es Cuba. Lauluista vain kaksi ensimmäistä on levytetty Love Recordsin sessiossa.

  • Irakere - kuubalaisia rytmejä
    (1976) Toimittajat Seppo Seppälä ja Erkki Pohjanheimo. Haastattelijana Sakari Kukko. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
  • Omara ja Martin Kuubasta (1974)
    (1974) Esiintyjät Omara Portuondo ja Martin Rojas. Tuottaja Titta Karakorpi. Tuotanto TV1 Teatteritoimitus.

Katso myös Elävässä arkistossa: Kuubalaisrytmejä kotimaasta

Muokattu 14.11.2016: Korjattu EA-upotus

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa