Hyppää pääsisältöön

12.8. Teeman Elävä arkisto: Tove Janssonin näytelmä vahvoista naisista

Rea Mauranen (Maria) nojaa Leena Uotilan (Fridan) rintaan peloissaan puutalon portaikossa.
Hiirulaismainen Frida (Leena Uotila) suojelee ylemmyydentuntoista Mariaa (Rea Mauranen) ukkoselta. Rea Mauranen (Maria) nojaa Leena Uotilan (Fridan) rintaan peloissaan puutalon portaikossa. Kuva: Yle/Ari-Pekka Keränen roolit

Tove Jansson oli monipuolinen kuvataiteilija ja kirjailija, vaikka Muumien pyylevä varjo usein lankeaakin usein hänen muun tuotantonsa ylle. Novelleista dramatisoitu näytelmä Päärooli kertoo kitkerän raadollisesti ja hauskasti kahden naisen valtakamppailusta yksinäisellä saarella. Rooleissa loistavat Leena Uotila ja Rea Mauranen.

Kun kuuluisa näyttelijädiiva Maria Mikkelsson saa harmaan hissukan roolin teatterista, hän kutsuu lomanviettopaikkaansa serkkunsa Fridan, joka on ”avuton, mitätön, tylsä keski-ikäinen hiiri”. Työväenluokkaista Fridaa tarkkailemalla hän uskoo saavansa roolihahmoonsa uskottavaa avuttomuutta. Lomanvietosta muodostuu hykerryttävän hyinen valtakamppailu ukkosen saartamalla saarella, jonne todellista vallan kahvaa saapuu vääntämään vielä kokenut taloudenhoitaja Hermansson.

Leena Uotila ja Rea Mauranen ovat hienot valinnat hissukkamaiseksi Fridaksi ja lähes sadistiseksi Mariaksi, ja molemmat roolit saavat paljon tilaa ympärilleen. Roolitöiden kautta myös tarinan komiikka ja traagisuus tulevat esiin kirkkaasti ja napakasti. Jämäkkää taloudenhoitaja Hermanssonia esittää vähäeleisen vaikuttavasti Iris-Lilja Lassila.

Laura Ruohosen dramatisoiman näytelmän runkona on Tove Janssonin novelli Päärooli kokoelmasta Nukkekaappi (1978), mutta aineksia on poimittu myös novelleista Sumussa, Kerran kesäkuussa ja Emmelina. Näytelmän on ohjannut Jukka Sipilä. Kahden naisen yhteenotto eristäytyneellä saarella on ollut myöhemmin aiheena myös Laura Ruohosen omassa näytelmässä Yksinen, josta tv-elokuvan ohjasi Auli Mantila vuonna 2008.

  • Päärooli (1996) Ohjaus Jukka Sipilä, dramatisointi Laura Ruohonen, kuvaussuunnittelu Raimo Hartzell, äänisuunnittelu Timo Hintikka ja Ari-Pekka Heikkinen, leikkaus Anna-Liisa Ukkola, musiikin suunnittelu Toni Edelmann. Päärooleissa Rea Mauranen ja Leena Uotila. Sivurooleissa Iris-Lilja Lassila, Kai Savola, Hannu Kahakorpi, Kari Rakkola, Juho Milonoff ja Ossi Ahlapuro. Tuotanto TV1 Draamaohjelmat

.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa