Hyppää pääsisältöön

5.8. Teeman Elävä arkisto: Tove Jansson

Tove Jansson
Kirjailija, sarjakuvataiteilija ja kuvataiteilija Tove Jansson. Tove Jansson Kuva: Pekka Elomaa / Yle Tove Jansson,tove jansson 100

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Harvinaisessa vuoden 1970 arkisto-ohjelmassa hän rupattelee rentoutuneesti ateljeessaan lähimpien ystäviensä kanssa – ja piirtää pari Muumiakin sivussa. Samasta ateljeesta alkaa myös 1980-luvun Tove ja meri –ohjelma.

Tove Jansson oli paitsi lahjakas taiteilija, myös hurmaava ihminen, kuten käy ilmi Teeman arkisto-ohjelmista. Ylen ruotsinkielisen osaston tuottamassa ohjelmassa On monia asioita joita ei voi ymmärtää (1970) Tove on kutsunut luokseen joukon rakkaita ystäviään: ateljeessa istuvat Lasse Pöysti, Birgitta Ulfsson, Erna Tauro, ja Bo Andersson. Heidän lisäkseen Erna Tauron sävellyksiä Toven teksteihin esittää myös Gunvor Sandqvist. Musiikkisovitukset on tehnyt Jörgen Petersen. Lauluista tunnetuimman, Höstvisan, esittää Bo Anderson.

Leppoisassa rupattelussa puhutaan paitsi lauluista ja säveltämisestä, myös maalaamisesta, taiteesta, ateljeesta ja oikeasta valosta. Sisäsyntyinen taiteilijuus ja välittömyys loistaa Toven olemuksesta tässä ohjelma harvinaisuudessa intiimillä ja kiehtovalla tavalla. Juttelun ohessa Tove ilahduttaa vieraitaan myös muutamalla Muumi-piirroksella, jotka syntyvät paperille spontaanisti.

Leena Paavosen ohjaamassa ja toimittamassa pikku dokumentissa Tove ja meri (1984) seurataan Tove Janssonin arkipäivää Tähtitorninmäen ateljeessa ja Klovaharun kesämökkisaarella. Tove valmistaa Muumi-installaatiota yhdessä Tuulikki Pietilän kanssa, piirtää ja kirjoittaa ateljeessaan sekä viettää kesää merellä. Lisäksi nähdään Tove Janssonin piirtämiä muumihahmoja ja muita piirroksia, ja Elina Salo lukee näytteitä Toven kirjoista.

  • On monia asioita joita ei voi ymmärtää (Det finns så många saker man kan inte förstå, 1970) Esiintyjät Tove Jansson, Bo Andersson, Lasse Pöysti, Erna Tauro, Gunvor Sandkvist ja Birgitta Ulfsson. Musiikin sovitus Jörgen Petersen. Tuotanto ja Ohjaus Carl Mesterton. Tuotanto Yle RTV.
  • Tove ja meri (1984) Tuottaja Heikki Aarva, ohjaaja ja toimittaja Leena Paavonen, suunnittelu Tove Jansson ja Leena Paavonen, musiikki Olli Ahvenlahti, lukija Elina Salo, kuvaus Kari Dahlberg. Tuotanto TV1 Lasten ja nuorten toimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa