Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näkökulma: Se on vain peli - ja muut HayDay-vinkit

HayDay-peli
HayDay-peli Kuva: Supercell maatila

Tunnustan. Olen koukussa HayDayhin, mobiilipeliin, jossa hoidetaan maatilaa. Enkä ole yksin: kyseisellä pelillä on tällä hetkellä oman ilmoituksensa mukaan noin 10 miljoona pelaajaa. Pelaamisenkin voi tehdä hyvin tai huonosti.

HayDayn pelaaminen tasolta toiselle kasvattaa maatilaa, mutta toisaalta farmi on myös rentoutumispaikka. Tuotantorakennuksia, laitumia, marjapuskia ja kukkapenkkejä on kiva järjestellä ilman, että sormet multaantuvat, selkä tulee kipeäksi ja viikon päästä kaikki on kuihtunutta.

Pelihimo iski ihan puun takaa

Pelihimo iski ihan puun takaa. Kaikki alkoi marraskuusta, kun lapset olivat koko ajan kipeänä. Kun digiboksilta loppuivat ohjelmat, oli pakko ottaa tabletti käyttöön.

Etsiskelin lapsille soveltuvia pelejä ja törmäsin tähän hyvät käyttäjäarvostelut saaneeseen leppoisalta näyttävään, ilmaiseen maatilapeliin. Kun sitten perehdyin pelaamiseen tarkemmin, huomasin, että tavoitteellinen pelaaminen vaatii laskutaitoa, nopeutta ja vähän oveluuttakin - ja että rahalla pääsisi paljon, paljon nopeammin eteenpäin.

Aloittelevan pelaajan vinkit

Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ollut hyvä ymmärtää pelin luonteesta vähän enemmän. Pelissä voi ostaa oikealla rahalla "timantteja", joilla peliä saa nopeutettua ja helpotettua. Miksi peliä sitten haluaisi nopeuttaa? Koska seuraavien tasojen tapahtumia, uusia eläimiä, herkkuja ja saavutuksia esitellään hienovaraisesti joka puolella! Noviisi ei tule innoissaan ajatelleeksi, mitä olisi kokonaisuutena valmis pelistä maksamaan.

Kuvakaappaus HayDayn pelinäkymästä
Kuvakaappaus HayDayn pelinäkymästä Kuvakaappaus HayDayn pelinäkymästä Kuva: Supecell hayday

Timanttiostoksiin laitetut rahat toki menevät suomalaisille pelinkehittäjille, ja on ihan reilua, että he saavat korvauksen viihdyttävästä tuotteestaan. Joku strategia kannattaa kuitenkin olla, ettei addiktiopäissään upota peliin satasia. Varsinkin kun peli on pitkä ja vaatii koko ajan lisää aikaa.

Siispä vinkkiterveiset tasolta 53.

1. Pelaaminen on alussa nopeaa ilman timanttejakin. Pelaa siis ensin hetki ja päätä millaiseen etenemiseen kärsivällisyytesi riittää. Halvin 50 timantin setti maksaa 1,79 e, mutta saat timantteja ilmaiseksikin, kun pääset seuraavalle tasolle, avaat pelisaavutuksia (taloa klikkaamalla näet vaatimukset) mutta myös kaivoksesta (aukeaa tasolla 24), joskus aarrearkuista, kalastusalueen uusista kaloista etc.

Huom. Jos annat lasten pelata, tarkista, että ostamiseen vaaditaan salasana, jota he eivät tiedä (tai osaa arvata).

Jos annat lasten pelata, tarkista, että ostamiseen vaaditaan salasana.

2. Ole tarkkana: peli ei tarkista, haluatko varmasti käyttää timantteja. Nakkisormi saattaa vahingossa pyyhkäistä vehnäsadon valmiiksi, maksaa myyntikojun tuotteesta mainoksen lehteen tai siirtää kaupasta pihalle puutarhapenkin. Aarrearkkujakaan ei kannata timanteilla avata.

3. Timantteja kannattaa sen sijaan käyttää tuotantolinjaston kasvattamiseen: avaa kunnon jono ainakin meijerille ja sokerimyllylle, jotta aamulla on valmiina pitkä rivi tuotteita.

4. Apupoika Tom on huumetta. Tasot vain vilahtelevat silmissä, kun Tom juoksee apunasi edullisilla ostoksilla kahden tunnin välein. Peli antaakin ensimmäisen työvuoron ilmaiseksi, sitten Tomin käyttö alkaa vaatia timantteja. Jos haluat investoida Tomiin, tee se, kun tiedät, että sinulla on aikaa pelata. Halvempaa on liittyä "naapurustoon", jossa voit ostaa ja myydä tuotteita muilta pelaajilta tarpeen mukaan.

5. Kolikoiden ja timanttien lisäksi myös kupongit (4 eri väriä) ovat käypää lisävaluuttaa. Niitä saa laivatilauksista, aarrearkuista ja onnenpyörästä. Niillä voi valmistaa kalastusvieheitä ja ostaa kaupasta eläimiä ja puutarharekvisiittaa. Kuponkeja saat tietenkin ostettua myös timanteilla.

6. Kunnosta laituri heti kun voit. Neljän tunnin välein saapuvan jokilaivan täyttämisestä saat hyvin tasopisteitä. Näet seuraavan jokilaivan tilauksen laituria napauttamalla, joten ehdit valmistautua laivan tuloon viljelemällä tai ostamalla naapurustosta tai lehdestä tarvittavat tuotteet.

7. Osta harkiten uusia tuotantoyksiköitä. Kolikoitakin saa ostettua oikealla rahalla ja varsinkin alkuvaiheessa kukkaro on hankintojen takia nopeasti tyhjä, joten eläinhankinnoissa kannattaa vähän pihistellä. Toista rehukonettakaan et sitten tarvitse ihan heti. Ps. Digikanat eivät kuole siihen, että joutuvat odottamaan rehua.

Hengitä syvään. Ja muista: se on vain peli.

8. Kojumyynnistä ei saa tasopisteitä, parhaan hinnan kylläkin. Vaikka onhan se hieno hetki, kun saa myyntitiskin täyteen herkkuja: espressoa, keksejä, porkkanakakkuja, pekonipiirakkaa ja tuoreita tomaatteja!

Keksipino
Keksipino ei näytä enää samalta. - (Copyright: Katja Lahti) Keksipino Kuva: Katja Lahti keksi
9. Viljele, viljele, viljele. Varsinkin vehnää tarvitaan moneen tuotteeseen ja se loppuukin säännöllisin väliajoin. Peltoa ei muutenkaan kannata pitää tyhjillään, sillä voit myydä ylijäämät kojussa (muista hinnoitella fiksusti). Myös ostoksille tulevat hahmot ostavat tuotteita, joita sinulla on paljon. He eivät tosin maksaa parasta hintaa, mutta saat tasopisteitä.

10.Myy ladon ja viljavaraston laajennustarvikkeita harkiten. Mitä pitemmälle etenet, sitä enemmän tilaa tarvitset. Rakennustarvikkeita kannattaakin kerätä yhtä laajennusta varten kerrallaan, jotta tila ei lopu kesken itse tarvikkeiden takia.

Ja muista: se on vain peli. Jos lapset myyvät vaivalla hankkimasi laivavaraston minimihinnalla, sotkevat tiluksesi ja tuhlaavat kaikki timanttisi arkkujen avaamiseen - hengitä syvään. Vain peli.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.