Hyppää pääsisältöön

Ratsastamassa Ruotsissa

Hevonen ja ratsastaja tallin edessä
Hevonen ja ratsastaja tallin edessä Kuva: Emmi Kähkönen ratsastamassa ruotsissa

Ruotsissa aurinko jo paistaa ja maa viheriöi. Kisakausi on täydessä vauhdissa, ja kilpailuista löytyy valinnanvaraa joka viikonloppu. Kisat ovatkin se syy, miksi moni kilparatsastaja suuntaa keväällä meren yli. Niin myös nuori Muusa Enjala Hops hevosensa kanssa.

3-2-1, ratsasta! tv-sarjasta ja kirjasta tuttu kenttäratsastaja Muusa matkasi Ruotsin Mantorppiin muuta viikko sitten.

- Täällä kisakauden pääsee aloittamaan aikaisemmin. Suomessa ei vaativan tason kilpailuja juuri ole, joten täällä pääsee menemään useamman oman tasoisen kilpailun,

Muusa kertoo.

maisemakuvaa viiri heiluu tuulessa
maisemakuvaa viiri heiluu tuulessa Kuva: Emmi Kähkönen ratsastamassa ruotsissa

Muusan ja Hopsin tavoitteena ovat loppukesän PM-kilpailut, joihin tarvitaan vielä rutkasti onnistuneita suorituksia vaativalta tasolta. PM-kilpailujen taso on kova, minkä Muusa sanoo huomanneensa jo Ruotsissa.

- Ratsastajien taitotaso on täällä aivan eri. Tuntuu, että Suomessa ollaan hirveästi jäljessä. Ruotsissa jo pienet lapset ovat todella taitavia. Ratsastajia on täällä myös aivan eri määrä: jokaisessa pihassa näyttää olevan traileri, eikä kukaan katso kieroon jos on ruokakaupassa ratsastusvaatteissa.

Hevonen ratsastaja
Hevonen ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen ratsastamassa ruotsissa
Hevonen ja ratsastaja auringossa
Hevonen ja ratsastaja auringossa Kuva: Emmi Kähkönen ratsastamassa ruotsissa

Muusa treenaa Hopsin kanssa Sissi ja Nina Liljasin tallilla, muutaman tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Talli on keskittynyt valmentamaan kilpailevia ratsukoita ja eritoten kenttäratsastajia. Vaikka Muusa on pitkittyneen flunssan takia päässyt osallistumaan vain muutamalle valmennustunnille, sanoo hän oppineensa reissussa paljon. Hyvää ratsastusta näkee tallilla jatkuvasti. Myös ajatus PM-kisoista kauden tavoitteena on kirkastunut.

- Mä haluan sinne. Mä todella haluan.

Hevonen ja ratsastaja auringossa
Hevonen ja ratsastaja auringossa Kuva: Emmi Kähkönen ratsastamassa ruotsissa
Hevonen ja ratsastaja auringossa
Hevonen ja ratsastaja auringossa Kuva: Emmi Kähkönen ratsastamassa ruotsissa

Kavereiden ja hevosten kanssa aika menee tallilla nopeasti. Näyttävissä maisemissa ratsastaminen on kuin otos postikortista tai hevoskirjasta. Koti-ikävä ei Muusaa paina, vaan päinvastoin. Muusa suunnittelee matkaavansa Ruotsiin uudestaan jo tulevana kesänä hakemaan lisää oppia ja itseluottamusta.

- Kaikki täällä on ihan sairaan siistiä. Aivan mahtavaa. Mikä voisi olla parempaa, kuin tämä?

Hevonen ja ratsastaja auringossa
Hevonen ja ratsastaja auringossa Kuva: Emmi Kähkönen ratsastamassa ruotsissa
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.