Hyppää pääsisältöön

22.7. Teeman Elävä arkisto: Kesäjazzin kuningattaret

Jazzlaulajatar Sarah Vaughan esiintyy Hesperian yökerhossa vuonna 1978.
Jazzlaulajatar Sarah Vaughan esiintyy Hesperian yökerhossa vuonna 1978. Kuva: YLE konsertti

Kaksi upeaäänistä jazzlaulun legendaa maailman huipulta vieraili helsinkiläisessä yökerhossa 1970-luvulla. Nancy Wilsonin ja Sarah Vaughanin konserttitaltioinnit näyttävät, että heitä ei ylistetä suotta.

Hotelli Hesperian yökerho Mannerheimintiellä oli 1970-luvulla korkeatasoisen estradiviihteen ykköspaikka. Moderni yökerho aloitti vuonna 1972, ja siellä esiintyivät vuosikymmenen aikana niin Abba kuin Frank Zappakin ja kotimaisista muun muassa Pepe ja Paradise.

Jazz kuului yökerhojen ohjelmistoon, ja tuolloin jazzin suurnimet kiersivät maailmalla keikkailemassa ahkerasti. Lokakuussa 1978 yökerhossa esiintyi Nancy Wilson (s. 1937), joka oli noussut maailmanluokan tähtien joukkoon 1960-luvun alussa. Tuolloin hän keikkaili ja levytti saksofonisti Julian Cannonball Adderlyn kanssa. Huippulahjakas laulajatar oli myös suosittu televisioesiintyjä, ja hänellä olikin NBC:llä oma Emmy-palkittu The Nancy Wilson Show vuosina 1967-68.

Suomen vierailun aikoihin Wilson oli yhä uransa huipulla. Hän oli juuri laajentanut tyylikirjoaan jazzista myös funksouliin, ja Hesperian lavallakin kuullaan standardien lisäksi Stevie Wonderia ja funkahtavia kaikuja. Wilson esittää muun muassa kappaleet House of Flowers, All is Fair in Love, What a Difference a Day Makes, I’ve Never Been to Me, Guess Who I Saw Today ja Nearness of You.

Nancy Wilsonia vielä kuuluisampi Sarah Vaughan (1924 – 1990) esiintyi Hesperian yökerhossa niinikään lokakuussa 1978. Hän oli noussut tähdeksi jo toisen maailmansodan jälkeen, ja 1950-luvulla hän astui jazzin eturiviin Ella Fitzgeraldin ja Billie Holidayn rinnalle.

1960-luvun lopulla supertähden ura osoitti jo jonkinlaisia liudentumisen merkkejä, ja levyura tyssäsi muutamaksi vuodeksi kokonaan. Vaughan koki kuitenkin uuden nousun 1970-luvulla, jolloin hän otti ohjelmistoonsa musikaalisävelmän Send in the Clowns. Levytysura lähti uuteen nousuun, ja laulusta tuli hänen uusi tavaramerkkinsä Tenderly-klassikon oheen. 1970- ja 1980-lukujen aikana Sarah Vaughan teki vielä useita hienoja levyjä, ja vieraili muun muassa Pori Jazzissa vuonna 1984.

Hesperian-keikallaan Sarah Vaughan esittää kappaleet I Remember April, East of the Sun, You're Blasé, A Foggy Day in London Town, On a Clear Day, I Remember Clifford, Blues, sekä molemmat tavaramerkeikseen muodostuneet laulut Send in the Clowns ja Tenderly.

Molempia tähtiä haastattelee esiintymistauolla toimittaja Matti Laipio.

  • Nancy Wilson Helsingissä (1979) Ohjaus Uolevi Taskinen, haastattelija Matti Laipio, äänitys Kari Tamminen, kuvaus Pentti Jurvanen. Tuotanto: SR/NRK/DR/TV1 Viihdetoimitus.
  • Sarah Vaughan Helsingissä (1979) : Tuottaja ja ohjaaja Erkki Pohjanheimo, haastattelija Matti Laipio, kuvaus Pentti Jurvanen, Kari Hinno, Hannu Karppinen, Kimmo Maaraiva, Pentti Kauppi, äänitys Kari Tamminen, Balker Hamid, Raimo Savolainen ja Matti Seppänen. Tuotanto: SR, NRK, DR, YLE TV1 Viihdetoimitus.

Aiheeseen liittyvää materiaalia Ylen Elävässä arkistossa

Kommentit

Yle Teema