Hyppää pääsisältöön

Antiikkia, antiikkia

Antiikkia, antiikkia, johanna Lindfors, Tuija Peltomaa, Oliver Backman, yle tv1
Johanna Lindfors (vas.), Tuija Peltomaa ja Oliver Backman arvioivat jälleen antiikkia. Antiikkia, antiikkia, johanna Lindfors, Tuija Peltomaa, Oliver Backman, yle tv1 oliver backman

TV1 tiistaisin 16.8. - 1.11.2016 klo 20.00 - 20.30. Uusinta seuraavana viikonloppuna (viikosta riippuen joko lauantaina tai sunnuntaina - katso tarkemmat tiedot ohjelmaoppaasta)
Yle Areenassa 30 päivää

Menestysohjelma Antiikkia, antiikkia palaa ruutuun kesän 2014 jaksojen uusinnoilla. Jaksoissa nähdään posliininukkien ja talonpoikaistuolien lisäksi myös muovia. Vanhan antiikin lisäksi arvioitavaksi otetaan 1950 -1970-luvun esineitä.

Ohjelmaa on kuvattu muun muassa Helsingissä Korjaamolla, Heinolan Harjupaviljongissa ja Loviisan vanhassa kesäravintolassa Kappelissa.

Tuttujen asiantuntijoiden Johanna Lindforsin ja Tuija Peltomaan lisäksi kesällä 2014 uutena kasvona nähtiin Oliver Backman, helsinkiläinen designin ja pop-antiikin asiantuntija.

Oikaisu, erikoisjaksoja, julkkiksia ja muita huomioita kesältä 2014

Oikaisu - Yrjöt sekaisin

Antiikkia, antiikkia –ohjelman jaksossa 8/12 Oliver Backman arvioi mielenkiintoisen tuolin, joka oli löytänyt tiensä Presidentin linnasta vihtiläiselle miehelle. Ikävä kyllä arvioinnissa menivät Yrjöt sekaisin. Kyseessä oli Yrjö Wiherheimon Skin & Bones- nojatuoli vuodelta 1993.
- Arvelimme tuolin tuoneen henkilön kanssa, että tuoli olisi ollut Yrjö Kukkapuron tuoli, mutta näin ei siis ollut, Oliver Backman pahoittelee ohjelman teon tuoksinnassa tapahtunutta kömmähdystä.

Yrjö Wiherheimo on suomalainen sisustusarkkitehti, teollinenmuotoilija sekä Vivero-desingyrityksen pääsuunnittelija. Wiherheimo toimi myös kalustemuotoilun professorina Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1997-2007.

Yrjö Kukkapuro on suomalainen muotoilija, joka on keskittynyt huonekalujen suunnitteluun. Kukkapuro toimi myöskin Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1974 -1980 joista koulun rehtorina 1978-1980.

Erikoisjakso Timo Sarpanevasta

Antiikkia antiikkia, Timo Sarpaneva, yle tv1
Antiikkia antiikkia, Timo Sarpaneva, yle tv1 timo sarpaneva
Muotoilijalegenda Timo Sarpaneva loi 1960-luvun alussa lasinpuhaltajiensa kanssa aivan uudenlaisen tekniikan tehdä lasitaidetta. Syntyi pieni sarja lasiteoksia, joita suomalaiset delegaatiot lahjoittivat valtiovierailujen isännille ympäri maailman.

Antiikkia, antiikkia -ohjelman erikoisjaksossa nähdään kuvatallenne, jossa Timo Sarpaneva itse kertoo Finlandia-sarjan synnystä. Tallenne esitetään televisiossa nyt ensimmäisen kerran.

Viime syksynä näitä ainutlaatuisia lasitaideteoksia puhallettiin Iittalassa uudelleen 50 vuoden jälkeen, alkuperäisillä muoteilla.

Ohjelmassa taiteilijaprofessorin puoliso ja muusa Marjatta Sarpaneva kertoo miehensä työstä.

Antiikkia antiikkia, Timo Sarpaneva, yle tv1
Antiikkia antiikkia, Timo Sarpaneva, yle tv1 timo sarpaneva

Kuninkaallisia vieraita

Antiikkia, antiikkia, Heidi Pakarinen, tangokuningatar 2013, yle tv1
Antiikkia, antiikkia, Heidi Pakarinen, tangokuningatar 2013, yle tv1 antiikkia
Antiikkia, antiikkia saa vieraakseen kaksi kuninkaallista. Vuoden 2013 tangokuningatar Heidi Pakarinen tuo näytille oman kruununsa.

Tunteet nousevat pintaan, kun Heidi muistelee voiton hetkiä. Kruunua Heidi tavoitteli useampana vuonna, sillä vuonna 2011 hän oli Tangomarkkinoiden finaalissa ja finaalin karsinnassa vuonna 2012.

Vuonna 1992 tangokuninkaaksi kruunattu Mika Pohjonen tuo arvioitavaksi lasten aamiaislautasen ja mukin 1940-luvulta. Samassa jaksossa asiantuntija Tuija hinnoittelee Apulanta-yhtyeen omakustannelevyn vuodelta 1993.

Antiikkia, antiikkia, Heidi Pakarinen, tangokuningatar 2013, kruunu, yle tv1
Antiikkia, antiikkia, Heidi Pakarinen, tangokuningatar 2013, kruunu, yle tv1 kruunu

Julkkikset esittelevät aarteitaan

Antiikkia, antiikkia -ohjelmassa nähdään tänä kesänä julkkiksia ja heidän aarteitaan.

Remu Aaltonen tuo ohjelmaan rakkaan Mustamies-tarjoilupöydän. Katariina Souri kantaa arvioitavaksi tuolitaideteoksensa, jossa yhdistyvät antiikkinen tuolinrunko ja Sourin itsensä painama kangas. Arto Nyberg tuo näytille isoäitinsä isän – Iittalan lasinpuhaltajan – tekemän lasisen paperipainon.

Pop-antiikkia ja Toivo Kuulaa

Pop-antiikiksi kutsutaan sotien jälkeisen populaarikulttuurin ja kertakäyttökulttuurin alkutaipaleen tavaroita. Oliverin tuodaan arvioitavaksi kokoelma muovisia tukankuivaajia: rahassa mitattuna eivät paljonkaan arvoisia, mutta hauskoja esineitä, jotka kutittavat muistoja.

Yksi esityskauden helmistä ovat Toivo Kuulan käsin kirjoittamat alkuperäisnuotit sävellykseen, jonka hän antoi joululahjaksi ystävälleen vuonna 1910. Ohjelmassa kuullaan, kuinka nuotit soivat!

Juontajina huippuammattilaiset

Antiikkia, antiikkia -ohjelman juontajina toimivat antiikkialan huippuammattilaiset.

Johanna Lindfors on taidehistorioitsija, joka on opiskellut Englannissa, Ruotsissa ja Suomessa. Johanna on tutkinut Englannin 1900-luvun alkupuolen taidekauppaa ja maun käsitettä. Hän on elämänkertojen suurkuluttaja. Hän vihaa silittämistä ja tiskaamista, mutta tykkää imuroimisesta.

Tuija Peltomaa on Helsingin yliopistosta valmistunut taidehistorioitsija. Hänen lempitaidettaan ovat nykytaide, ikonit ja 1300 - 1400-lukujen maalaustaide. Omimmillaan Tuija on tuulessa: joko vaaran laella tai meren rannalla. Tuijan erityisala antiikkiesineiden osalta ovat taide ja korut.

Oliver Backman on opiskellut Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa muotoilun koulutusohjelmassa. Oliver työskentelee Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, kuvanveiston koulutusohjelmassa. Oliver on työskennellyt myös kuusi vuotta Apollo-huutokaupassa.
Vanhoista esineistä Oliver on ollut kiinnostunut pikkupojasta lähtien. Oliver on intohimoinen keräilijä, jonka mieluisin harrastus on aarteen etsintä. Jjännittävimpinä paikkoina hän mainitsee Cairon Khan el-Khalili ja Lissabonin Feira de Ladras. Maakuntien kesäkirppisiltä saattaa myös löytää aarteita.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.