Hyppää pääsisältöön

Helsingin Palloseuran suuruuden päivät

Helsingin Palloseura oli kova tekijä Suomen jalkapallokentillä 1920- ja 1930-luvuilla. Menestys ei lopahtanut täysin kultakauden jälkeen, mutta suurseura putosi Mestaruussarjan kyydistä 1960-luvulla. Talousvaikeudet pakottivat ”Vihreät jääkärit” hakemaan vauhtia alasarjojen pohjakerroksista saakka.

Helsingin Palloseura perustettiin vuonna 1917 ja ensimmäisen jalkapallo-ottelunsa se pelasi seuraavana vuonna. Alun perin HPS pelasi myös muita pallopelejä, mutta muut lajit jäivät pois vuosien kuluessa, ja seura keskittyi jalkapalloon.

1920- ja 1930-luvuilla HPS voitti Suomen mestaruuden yhteensä kahdeksan kertaa. Näiden huippuvuosien jälkeen HPS pääsi juhlimaan mestaruutta seuraavan kerran vuonna 1957.

Mestaruuden uusiminen oli kuitenkin lähellä seuraavalla kaudella, sillä HPS päätyi tasapisteisiin Kuopion Palloseuran kanssa. Mestaruus ratkaistiin uusintaottelulla, jonka kuopiolaiset kuitenkin voittivat 1-0 jatkoajan jälkeen.

Tähti vihreässä paidassa

Kaudella 1961 Yle taltioi HPS:n ja Valkeakosken Hakan välisen Mestaruussarjaottelun toisen puoliajan kokonaisuudessaan. Putoamispeikon vaanima HPS oli 0-2 tappiolla ensimmäisen puoliajan jälkeen, mutta nousi vakuuttavasti 4-2 voittoon.

Ottelun tähti oli ”HPS:n ja Suomen pallovirtuoosi” Kai Pahlman, jolta nähtiin ottelussa kaksi maalia ja komea saksipotku, joka lähetti pallon tolppaan. Pahlman voitti Mestaruussarjan maalikuninkuuden vaikka HPS vältti putoamisen vain kahden pisteen turvin.

Monta vuotta HPS:ssä pelannut Kai Pahlman oli aikansa suurimpia suomalaisia jalkapallotähtiä. Hän teki 288 pääsarjaottelussa 191 maalia. Värikkäänä persoonana tunnettu Pahlman oli sopupelikohun keskipisteenä vuonna 1963, kun hänen epäiltiin ottaneen vastaan lahjuksia. Hän vastasi syytöksiin Ylen haastattelussa.

Cuphuumasta alasarjoihin

Vuonna 1962 HPS voitti ensimmäistä kertaa Suomen cupin. Finaalissa kaatui maakuntasarjasta loppuotteluun asti ponnistanut Rovaniemen Palloseura selvin lukemin 5-0. Ottelua seurasi Helsingin olympiastadionilla 5022 katsojaa, joka oli tuolloinen yleisöennätys suomalaiselle jalkapallo-ottelulle.

Cupin voitto vei HPS:n myös kansainvälisille pelikentille. Cup-voittajien cupissa vastaan asettui Tšekkoslovakialainen Slovan Bratislava. Taitavasti syötelleet ulkomaan vieraat osoittautuivat liian kovaksi vastukseksi: ensimmäinen osaottelu Helsingissä päättyi 1-4 bratislavalaisten voittoon, ja Tšekkoslovakiassa Slovan murskasi HPS:n peräti 8-1.

Kauden 1964 päätteeksi HPS putosi Mestaruussarjasta ja vietti seuraavat vuosikymmenet alemmilla sarjatasoilla. Vuonna 1999 seura luopui paikastaan Kakkosessa talousvaikeuksien vuoksi ja aloitti uuden nousun alimmalta sarjatasolta.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.