Hyppää pääsisältöön

Helsingin Palloseuran suuruuden päivät

Helsingin Palloseura oli kova tekijä Suomen jalkapallokentillä 1920- ja 1930-luvuilla. Menestys ei lopahtanut täysin kultakauden jälkeen, mutta suurseura putosi Mestaruussarjan kyydistä 1960-luvulla. Talousvaikeudet pakottivat ”Vihreät jääkärit” hakemaan vauhtia alasarjojen pohjakerroksista saakka.

Helsingin Palloseura perustettiin vuonna 1917 ja ensimmäisen jalkapallo-ottelunsa se pelasi seuraavana vuonna. Alun perin HPS pelasi myös muita pallopelejä, mutta muut lajit jäivät pois vuosien kuluessa, ja seura keskittyi jalkapalloon.

1920- ja 1930-luvuilla HPS voitti Suomen mestaruuden yhteensä kahdeksan kertaa. Näiden huippuvuosien jälkeen HPS pääsi juhlimaan mestaruutta seuraavan kerran vuonna 1957.

Mestaruuden uusiminen oli kuitenkin lähellä seuraavalla kaudella, sillä HPS päätyi tasapisteisiin Kuopion Palloseuran kanssa. Mestaruus ratkaistiin uusintaottelulla, jonka kuopiolaiset kuitenkin voittivat 1-0 jatkoajan jälkeen.

Tähti vihreässä paidassa

Kaudella 1961 Yle taltioi HPS:n ja Valkeakosken Hakan välisen Mestaruussarjaottelun toisen puoliajan kokonaisuudessaan. Putoamispeikon vaanima HPS oli 0-2 tappiolla ensimmäisen puoliajan jälkeen, mutta nousi vakuuttavasti 4-2 voittoon.

Ottelun tähti oli ”HPS:n ja Suomen pallovirtuoosi” Kai Pahlman, jolta nähtiin ottelussa kaksi maalia ja komea saksipotku, joka lähetti pallon tolppaan. Pahlman voitti Mestaruussarjan maalikuninkuuden vaikka HPS vältti putoamisen vain kahden pisteen turvin.

Monta vuotta HPS:ssä pelannut Kai Pahlman oli aikansa suurimpia suomalaisia jalkapallotähtiä. Hän teki 288 pääsarjaottelussa 191 maalia. Värikkäänä persoonana tunnettu Pahlman oli sopupelikohun keskipisteenä vuonna 1963, kun hänen epäiltiin ottaneen vastaan lahjuksia. Hän vastasi syytöksiin Ylen haastattelussa.

Cuphuumasta alasarjoihin

Vuonna 1962 HPS voitti ensimmäistä kertaa Suomen cupin. Finaalissa kaatui maakuntasarjasta loppuotteluun asti ponnistanut Rovaniemen Palloseura selvin lukemin 5-0. Ottelua seurasi Helsingin olympiastadionilla 5022 katsojaa, joka oli tuolloinen yleisöennätys suomalaiselle jalkapallo-ottelulle.

Cupin voitto vei HPS:n myös kansainvälisille pelikentille. Cup-voittajien cupissa vastaan asettui Tšekkoslovakialainen Slovan Bratislava. Taitavasti syötelleet ulkomaan vieraat osoittautuivat liian kovaksi vastukseksi: ensimmäinen osaottelu Helsingissä päättyi 1-4 bratislavalaisten voittoon, ja Tšekkoslovakiassa Slovan murskasi HPS:n peräti 8-1.

Kauden 1964 päätteeksi HPS putosi Mestaruussarjasta ja vietti seuraavat vuosikymmenet alemmilla sarjatasoilla. Vuonna 1999 seura luopui paikastaan Kakkosessa talousvaikeuksien vuoksi ja aloitti uuden nousun alimmalta sarjatasolta.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto