Hyppää pääsisältöön

Helsingin Palloseuran suuruuden päivät

Helsingin Palloseura oli kova tekijä Suomen jalkapallokentillä 1920- ja 1930-luvuilla. Menestys ei lopahtanut täysin kultakauden jälkeen, mutta suurseura putosi Mestaruussarjan kyydistä 1960-luvulla. Talousvaikeudet pakottivat ”Vihreät jääkärit” hakemaan vauhtia alasarjojen pohjakerroksista saakka.

Helsingin Palloseura perustettiin vuonna 1917 ja ensimmäisen jalkapallo-ottelunsa se pelasi seuraavana vuonna. Alun perin HPS pelasi myös muita pallopelejä, mutta muut lajit jäivät pois vuosien kuluessa, ja seura keskittyi jalkapalloon.

1920- ja 1930-luvuilla HPS voitti Suomen mestaruuden yhteensä kahdeksan kertaa. Näiden huippuvuosien jälkeen HPS pääsi juhlimaan mestaruutta seuraavan kerran vuonna 1957.

Mestaruuden uusiminen oli kuitenkin lähellä seuraavalla kaudella, sillä HPS päätyi tasapisteisiin Kuopion Palloseuran kanssa. Mestaruus ratkaistiin uusintaottelulla, jonka kuopiolaiset kuitenkin voittivat 1-0 jatkoajan jälkeen.

Tähti vihreässä paidassa

Kaudella 1961 Yle taltioi HPS:n ja Valkeakosken Hakan välisen Mestaruussarjaottelun toisen puoliajan kokonaisuudessaan. Putoamispeikon vaanima HPS oli 0-2 tappiolla ensimmäisen puoliajan jälkeen, mutta nousi vakuuttavasti 4-2 voittoon.

Ottelun tähti oli ”HPS:n ja Suomen pallovirtuoosi” Kai Pahlman, jolta nähtiin ottelussa kaksi maalia ja komea saksipotku, joka lähetti pallon tolppaan. Pahlman voitti Mestaruussarjan maalikuninkuuden vaikka HPS vältti putoamisen vain kahden pisteen turvin.

Monta vuotta HPS:ssä pelannut Kai Pahlman oli aikansa suurimpia suomalaisia jalkapallotähtiä. Hän teki 288 pääsarjaottelussa 191 maalia. Värikkäänä persoonana tunnettu Pahlman oli sopupelikohun keskipisteenä vuonna 1963, kun hänen epäiltiin ottaneen vastaan lahjuksia. Hän vastasi syytöksiin Ylen haastattelussa.

Cuphuumasta alasarjoihin

Vuonna 1962 HPS voitti ensimmäistä kertaa Suomen cupin. Finaalissa kaatui maakuntasarjasta loppuotteluun asti ponnistanut Rovaniemen Palloseura selvin lukemin 5-0. Ottelua seurasi Helsingin olympiastadionilla 5022 katsojaa, joka oli tuolloinen yleisöennätys suomalaiselle jalkapallo-ottelulle.

Cupin voitto vei HPS:n myös kansainvälisille pelikentille. Cup-voittajien cupissa vastaan asettui Tšekkoslovakialainen Slovan Bratislava. Taitavasti syötelleet ulkomaan vieraat osoittautuivat liian kovaksi vastukseksi: ensimmäinen osaottelu Helsingissä päättyi 1-4 bratislavalaisten voittoon, ja Tšekkoslovakiassa Slovan murskasi HPS:n peräti 8-1.

Kauden 1964 päätteeksi HPS putosi Mestaruussarjasta ja vietti seuraavat vuosikymmenet alemmilla sarjatasoilla. Vuonna 1999 seura luopui paikastaan Kakkosessa talousvaikeuksien vuoksi ja aloitti uuden nousun alimmalta sarjatasolta.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto