Hyppää pääsisältöön

Kuva on kartta

Set&Setting -kokoelmasta
Set&Setting -kokoelmasta mari hokkanen: otherland2013

Kuva voi olla myös kartta, joka houkuttelee ajatukset liikkeelle. Luulet juuri keksineesi tien, mutta sitten ajatukset jo vievätkin toisaalle.

Mari Hokkanen kuvailee työskentelytapaansa seuraavasti:

"Kuvien lavastaminen on leikkimielistä ja vapauttavaa. Se tuo tarinankerrontaan kameran ja päähenkilön lisäksi monta uutta muuttujaa, joiden avulla voin luoda uudenlaisia maailmoja. Nimi Set & Setting viittaa paitsi lavastettuihin maailmoihin myös ihmisten rakentamiin mielikuviin teosten tapahtumista. Katsojana projisoimme palan sisäistä arvomaailmaamme teoksiin, näin teoksen tulkinta on viime kädessä edustus omasta mielenmaisemastamme."

Teos Otherland 2013 on kuvataiteilija Mari Hokkasen kokoelmasta Set&Setting. Taiteilija on luonut teoksen maailman työhuoneelleen ja sitten performanssin on tehnyt täydeksi elävä ihminen, taiteilija itse. Hokkanen on tallentanut teoksen kamerallaan kuvaksi katseltavaksemme.

Teoksessa liikutaan merkkien ja merkitysten maailmassa. Teos antaa viitteitä tulkintaan mutta herättää myös kysymyksiä. Teoksen nimi Otherland viittaa toiseuteen, meille vieraaseen. Kuvassa tummaihoinen nainen on kietoutunut valkean kankaan uumeniin. Emme näe hänen kasvojaan. Naisen tummaihoinen jalka on sidottu köydellä auton peräkoukkuun, hänen toinen jalkansa on vaaleaihoinen. Teoksen vasemmassa reunassa näemme sarjakuvamaisesti toteutetun auton, jonka peräkoukkuun on ripustettu kolisevia tölkkejä, vanhoja jalkineita jne. Auton rekisterinumero on 313 88.

Minulle teos kertoo meidän suhteestamme erilaisuuteen, kyvystämme elää toiseuden kanssa. Suomalaisessa monotonisessa kulttuurissa lähdetään vieläkin usein siitä, että vieraasta kulttuurista Suomeen tulevan on sopeuduttava meidän elämänmuotoomme. Itse emme juuri ole halukkaita pohtimaan suhdettamme vieraaseen, tutusta ja turvallisesta vähänkin poikkeavaan.

Ilmapiiri Euroopassa ja myös Suomessa on koventunut. Tällaisessa ilmapiirissä ikään kuin itsestäänselvyydeksi nousee vaarallinen jako meihin ja muihin, meistä poikkeaviin. Ihminen ei koskaan kohtelisi kaltaisiaan yhtä julmasti kuin on valmis kohtelemaan niitä, jotka lukee erilaisiksi. Erilaiseksi luokittelu muuttaa ihmiset ikään kuin ei-persooniksi.

Hokkasen teossarja Set&Setting on ollut esillä Helsingissä Korjaamon gallerian studiossa ja galleria Hippolyten studiossa. Osia sarjasta on ollut esillä myös Luxembourgin Magic and Dreams -näyttelyssä ja Barcelonan Swab-gallerian Artfairissa. Swab on nykytaiteeseen keskittyneiden gallerioiden Artfair-tapahtuma, jossa on gallerioita esittelemässä taiteilijoitaan ympäri maailmaa. Ser&Setting -sarjan kuvia on kuratoitu myös Hyvinkään ja Lahden taidemuseoiden ryhmänäyttelyihin sekä kansainväliselle Unfolded-ryhmänäyttelykiertueelle.

Kommentit
  • Avaruusromua: Kadonneen masternauhan arvoitus

    Sen piti olla selvä juttu: levy äänitetään ja julkaistaan.

    Sen piti olla ihan selvä juttu. Ensin levy äänitetään ja sitten se julkaistaan. Oli vuosi 1978. Oltiin Frankfurtissa Saksassa, kuuluisassa Panne-Paulsen -studiossa, jossa Robert Schroeder oli äänittämässä ensimmäistä levyään. Tuottajan pallilla istui itse Klaus Schulze, jonka uudella levymerkillä albumi oli tarkoitus julkaista. Kaikki näytti hyvältä, mutta albumi Harmonic Decadence julkaistiin vasta 40 vuotta myöhemmin. Mitä tapahtui? Toimittajana Jukka Mikkola

  • Avaruusromua: Kohti uusia seikkailuja!

    Aitoja ääniä uuden musiikin kunniakkaasta historiasta.

    Darmstadt on pieni kaupunki eteläisessä Saksassa, Hessenin osavaltiossa, lähellä Frankfurt am Mainia. Kaupunki kärsi pahoin toisen maailmansodan aikaisista pommituksista, mutta jo niinkin pian kuin kesällä 1946 kaupunkiin kokoonnuttiin kuuntelemaan outoa puhetta ja uutta musiikkia. Berliiniläinen äänitaiteilija ja säveltäjä Hanno Leichtmann on päässyt penkomaan Darmstadtin kesäkurssien ääniarkistoa ja sen mukana kantautuu korviimme aitoja ääniä uuden musiikin kunniakkaasta historiasta. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri