Hyppää pääsisältöön

Perhesurmista pitää kirjoittaa

Kirjailija Tiina Raevaara
Kirjailija Tiina Raevaara Kirjailija Tiina Raevaara Kuva: Heini Lehväslaiho tiina raevaara

Äiti hukutti kolme lastaan kaivoon. Isä surmasi lapsensa ja sitten itsensä, vain äiti jäi eloon. Äiti antoi lapsilleen ensiksi unilääkkeitä ja sitten tappoi heidät.

Perhesurmat ovat mietityttäneet kirjailija ja biologi Tiina Raevaaraa niin paljon, että hän on kirjoittanut niistä paitsi tiedeblogeja, myös romaanin Laukaisu.

Romaani Laukaisu on yhden päivän romaani. Siihen mahtuu erään perheen kokonainen elämä ja sen loppu myös. Pienet lapset ovat riesoja, nuoret vanhemmat ovat masentuneita ja työttömiä, talo saastainen. Tiina Raevaara yhdisteli oikeiden perhesurmien taustoja teokseensa.

Raevaara ihmettelee, miksi ihmisten pitää tehdä elämästään niin monimutkaista ja raskasta, etteivät sitten kestä sitä. Onko perheeseen hankittava samaan aikaan lapset, huonokuntoinen talo keskelle peltoa ja vanha, tuskin toimiva auto?

Perhesurmista pitää kirjoittaa, vaikka julkisuus lisääkin niitä. Mutta miten välttää kauheuden kauhistelu tai sillä mässäily, sitäkin kirjailija Tiina Raevaara pohtii Nadja Nowakin kanssa Kirjakerhon viikon kirjassa Yle Radio 1 tiistaina 22.4. klo 17.20 ja sunnuntaina 22.4.klo 8.20.

Yle Areena: Viikon kirja: Tiina Raevaara - Laukaisu

Yle Areena: Aamun kirja
Anneli Auerin tapaus on innostanut jo kirjailijoitakin. Tiina Raevaara kirjoittaa romaanissaan Laukaisu rajusta perheväkivallasta. Hän on Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

Tiina Raevaara Twitterissä
Tiina Raevaaran blogi

Yle Uutiset: Perhesurmista pitää puhua
Ykkösaamu: Perhesurman tekijä vihjaa usein teostaan
Puheen Iltapäivä: Paras tuki perheelle on toiset perheet
Puheen Iltapäivä: Puhetta perhesurmista

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri