Hyppää pääsisältöön

Sebastian Fagerlundin Transit ja kitaran haasteet

Ylen Sebastian Fagerlundilta tilaama teos Ignite voitti vuoden 2010 Teosto-palkinnon. Myös Igniten kantaesityksen johti Sakari Oramo. Kitarakonsertosta Sakari Oramo, Sebastian Fagerlund ja Ismo Eskelinen sopivat vuonna 2009. Eräänlaisena esityönä konserttoa varten syntyi soolokitarateos Kromos, jonka kantaesityksen Ismo Eskelinen soitti Turun Musiikkijuhlilla 2011. Sooloteos oli kuitenkin vasta esimakua siitä mitä oli luvassa.

Ylen Fagerlundilta tilaama kitarakonsertto Transit jakautuu kuuteen yhtäjaksoisesti esitettävään osaan, joista toisen osan lopussa on kitaristin improvisoima lyhyt kadenssi. Teoksesta syntyy suurimuotoinen, suurta draamaa sykkivä kokonaisuus, joka hyödyntää kitaran ja orkesterin yhdistämisen mahdollisuuksia tuoreella tavalla.

Kitaran haasteita ja hedelmällistä yhteistyötä kitaristin kanssa Sebastian Fagerlund kommentoi kantaesityksen käsiohjelmassa seuraavasti:

”Harvoin tarttuu soittimeen, joka on idiomaattiselta soittotekniikaltaan näin vieras. En kuitenkaan halunnut juuttua omiin käsityksiini siitä, mikä on idiomaattista kitaralle. Sovimme Ismo Eskelisen kanssa, että annan mielikuvituksen lentää, ja hän saa arvioida voiko stemman soittaa. Yllätyin miten monella tavalla tietyt asiat voi kitaralla toteuttaa. Kiinnostavaa oli sekin, että kitaran käyttö pakotti minut etsimään säveltäjänä omaa ilmaisua syvemmältä, piti miettiä, miten käyttämäni materiaali taipuu kitaralle.”

Jykevistä orkesteriteoksistaan tunnettu Fagerlund luonnehtii kitaran solistista vaativuutta:

”Tilan raivaaminen solistille on kitarakonsertossa todella tarkkaa ja vaativaa. Vaikka ilmaisu on tässä hiljaisempaa kuin yleensä teoksissani, se ei tarkoita, etteikö musiikki voisi olla intensiivistä. Minua on kiinnostanut se, miten kitara on orgaanisesti mukana kokonaisuudessa; en halunnut liiallista vastakkainasettelua solistin ja orkesterin välille.”

Teoksen osat:

I Moderato con anima
II Intenso, liberamente
III Espressivo
IV Ritmico
V Brillante
VI Intenso

Äänitetty Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 25.10.2013. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo, kapellimestari, kitarasolistina Ismo Eskelinen.

Teksti: Kalle Autio

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto