Hyppää pääsisältöön

Sebastian Fagerlundin Transit ja kitaran haasteet

Ylen Sebastian Fagerlundilta tilaama teos Ignite voitti vuoden 2010 Teosto-palkinnon. Myös Igniten kantaesityksen johti Sakari Oramo. Kitarakonsertosta Sakari Oramo, Sebastian Fagerlund ja Ismo Eskelinen sopivat vuonna 2009. Eräänlaisena esityönä konserttoa varten syntyi soolokitarateos Kromos, jonka kantaesityksen Ismo Eskelinen soitti Turun Musiikkijuhlilla 2011. Sooloteos oli kuitenkin vasta esimakua siitä mitä oli luvassa.

Ylen Fagerlundilta tilaama kitarakonsertto Transit jakautuu kuuteen yhtäjaksoisesti esitettävään osaan, joista toisen osan lopussa on kitaristin improvisoima lyhyt kadenssi. Teoksesta syntyy suurimuotoinen, suurta draamaa sykkivä kokonaisuus, joka hyödyntää kitaran ja orkesterin yhdistämisen mahdollisuuksia tuoreella tavalla.

Kitaran haasteita ja hedelmällistä yhteistyötä kitaristin kanssa Sebastian Fagerlund kommentoi kantaesityksen käsiohjelmassa seuraavasti:

”Harvoin tarttuu soittimeen, joka on idiomaattiselta soittotekniikaltaan näin vieras. En kuitenkaan halunnut juuttua omiin käsityksiini siitä, mikä on idiomaattista kitaralle. Sovimme Ismo Eskelisen kanssa, että annan mielikuvituksen lentää, ja hän saa arvioida voiko stemman soittaa. Yllätyin miten monella tavalla tietyt asiat voi kitaralla toteuttaa. Kiinnostavaa oli sekin, että kitaran käyttö pakotti minut etsimään säveltäjänä omaa ilmaisua syvemmältä, piti miettiä, miten käyttämäni materiaali taipuu kitaralle.”

Jykevistä orkesteriteoksistaan tunnettu Fagerlund luonnehtii kitaran solistista vaativuutta:

”Tilan raivaaminen solistille on kitarakonsertossa todella tarkkaa ja vaativaa. Vaikka ilmaisu on tässä hiljaisempaa kuin yleensä teoksissani, se ei tarkoita, etteikö musiikki voisi olla intensiivistä. Minua on kiinnostanut se, miten kitara on orgaanisesti mukana kokonaisuudessa; en halunnut liiallista vastakkainasettelua solistin ja orkesterin välille.”

Teoksen osat:

I Moderato con anima
II Intenso, liberamente
III Espressivo
IV Ritmico
V Brillante
VI Intenso

Äänitetty Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 25.10.2013. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo, kapellimestari, kitarasolistina Ismo Eskelinen.

Teksti: Kalle Autio

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto