Hyppää pääsisältöön

Sebastian Fagerlundin Transit ja kitaran haasteet

Ylen Sebastian Fagerlundilta tilaama teos Ignite voitti vuoden 2010 Teosto-palkinnon. Myös Igniten kantaesityksen johti Sakari Oramo. Kitarakonsertosta Sakari Oramo, Sebastian Fagerlund ja Ismo Eskelinen sopivat vuonna 2009. Eräänlaisena esityönä konserttoa varten syntyi soolokitarateos Kromos, jonka kantaesityksen Ismo Eskelinen soitti Turun Musiikkijuhlilla 2011. Sooloteos oli kuitenkin vasta esimakua siitä mitä oli luvassa.

Ylen Fagerlundilta tilaama kitarakonsertto Transit jakautuu kuuteen yhtäjaksoisesti esitettävään osaan, joista toisen osan lopussa on kitaristin improvisoima lyhyt kadenssi. Teoksesta syntyy suurimuotoinen, suurta draamaa sykkivä kokonaisuus, joka hyödyntää kitaran ja orkesterin yhdistämisen mahdollisuuksia tuoreella tavalla.

Kitaran haasteita ja hedelmällistä yhteistyötä kitaristin kanssa Sebastian Fagerlund kommentoi kantaesityksen käsiohjelmassa seuraavasti:

”Harvoin tarttuu soittimeen, joka on idiomaattiselta soittotekniikaltaan näin vieras. En kuitenkaan halunnut juuttua omiin käsityksiini siitä, mikä on idiomaattista kitaralle. Sovimme Ismo Eskelisen kanssa, että annan mielikuvituksen lentää, ja hän saa arvioida voiko stemman soittaa. Yllätyin miten monella tavalla tietyt asiat voi kitaralla toteuttaa. Kiinnostavaa oli sekin, että kitaran käyttö pakotti minut etsimään säveltäjänä omaa ilmaisua syvemmältä, piti miettiä, miten käyttämäni materiaali taipuu kitaralle.”

Jykevistä orkesteriteoksistaan tunnettu Fagerlund luonnehtii kitaran solistista vaativuutta:

”Tilan raivaaminen solistille on kitarakonsertossa todella tarkkaa ja vaativaa. Vaikka ilmaisu on tässä hiljaisempaa kuin yleensä teoksissani, se ei tarkoita, etteikö musiikki voisi olla intensiivistä. Minua on kiinnostanut se, miten kitara on orgaanisesti mukana kokonaisuudessa; en halunnut liiallista vastakkainasettelua solistin ja orkesterin välille.”

Teoksen osat:

I Moderato con anima
II Intenso, liberamente
III Espressivo
IV Ritmico
V Brillante
VI Intenso

Äänitetty Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 25.10.2013. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo, kapellimestari, kitarasolistina Ismo Eskelinen.

Teksti: Kalle Autio