Hyppää pääsisältöön

Sokean miehen tarinassa on hopeareunus

Räjähdeonnettomuudessa sokeutuneen miehen arjen täyttävät mustat pilvet. Näköaistin menettäminen synnyttää epätoivon kierteen. Suomen Filmiteollisuuden dramaattinen lyhytelokuva esittelee Sokeain Keskusliiton toimintaa vuonna 1952.

Tietolaatikko

Sokeain Keskusliitto perustettiin vuonna 1928. Keskusliittoa katsotaan edeltäneen Sokeain Ystävät -yhdistys (1887) ja näkövammaisten perustama Suomen Sokeain Liitto (1907). Sokeain Keskusliitto muutti nimensä Näkövammaisten Keskusliitto ry:ksi vuonna 1980 ja se toimii Suomen näkövammaisyhdistysten kattojärjestönä.

"Ampu tulee — varokaa!" kuuluu huuto ja miehet juoksevat pois paikalta. Yksi miehistä on kuitenkin liian lähellä ja saa osuman. Hän menettää onnettomuudessa pysyvästi näkönsä.

Sairaalasta kuntouduttua alkaa miehen henkinen kuntoutuminen. Mikään ei sujukaan kuten aiemmin. Sokea mies tuntee itsensä hyödyttömäksi eikä pysty päästämään irti kurjasta kohtalostaan. Tilannetta ei helpota vaimon turhautuminen kömpelöön mieheensä.

Lopulta kauhu sekä suru keittävät yli ja mies marssii ulos elämästään. Onneksi apu löytyy ennen kuin on liian myöhäistä.

Ystävällinen herra ohjaa miehen Sokeain Keskusliiton huomaan. Lopulta mies oppii lukemaan pistekirjoitusta ja oppii ymmärtämään elämän arvon, oli näköaistia tai ei. Sokeus rajoittaa, mutta ammattivaihtoehtojakin löytyy monia.

Erityismaininnan elokuvassa ansaitsevat taidokkaat trikkikuvat. Elokuvan runollisesta selostuksesta vastaa sen ohjaaja ja käsikirjoittaja Eino Ritari.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto