Hyppää pääsisältöön

Zulussa tarjotaan mehua ja ajankohtaisia ilmiöitä

”Otatko mehua?”, kysyy Henna Vänninen, kun Olavi Uusivirta ohjaa vieraat istumaan. Nuorten keskusteluohjelma Zulussa keskustellaan ajan ilmiöistä, politiikasta ja vaikka rakkaudesta. Vuonna 2003 ja 2004 nauhoitettua ohjelmaa tehtiin villasukat jalassa ja rennolla otteella.

Tietolaatikko

Olavi Uusivirta on tunnettu näyttelijänä ja muusikkona. Hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Keisarikunta ja Kielletty hedelmä.

Henna Vänninen (nyk. Tanskanen) on tullut tutuksi Mtv3:n draamasarjasta Salatut elämät. Hän näytteli sarjassa Aamu Korhosta.

Juontajat eivät tyydy vain kyselemään vierailtaan asioita, vaan he osallistuvat keskusteluun ja jopa kiistelevät mielipide-eroista. Rennosta tyylistä kertoo villasukkien lisäksi se, että kaikkia elementtejä ei ole hiottu loppuun asti.

Ohjelman välissä nähdään pätkiä fiktiivisistä henkilöistä, Ernosta ja Jarnosta, jotka ovat Zulun vakikatsojia. He kommentoivat ohjelmassa käytyjä aiheita omintakeisella tyylillään.

"Mä oon aina halunnut käydä EU:ssa. Eikse oo Helsingissä?", kertoo jotain Ernon ja Jarnon maailmankuvasta.

Annatko kusipäälle äänesi?

Vänninen ja Uusivirta käyvät Strasbourgissa tutustumassa Euroopan parlamenttiin ja sen suomalaisiin europarlamentaarikkoihin. Miksi kannattaa äänestää?

"Jos et sä äänestä, joku kusipää käyttää sun äänes niinku kaksinkertasesti", kiteyttää europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.

Zulun studiossa heillä on vieraana kansalaistiedottaja Anna-Kaisa Itkonen Euroopan komission edustosta. Hän kertoo, millaista apua hän tarjoaa kansalaisille päivittäin ja millaisia urbaaneja legendoja EU-direktiivit ovat herättäneet. Toisena vieraana on valtiotieteiden opiskelija Riikka Haikarainen, joka on ollut harjoittelussa EU:ssa.

Pakotettuna pingviinien maahan

Vuonna 2004 noin kaksi prosenttia suomalaisista on syntynyt muualla kuin Suomessa. Zulun vieraaksi saapuu nuoria, jotka osaavat kertoa, miltä tuntuu muuttaa lapsena Suomeen ja kasvaa täällä. Miten kulttuurit yhdistetään?

Vieraiksi tulee Iranin kurdi Nina Janei, somali Omar Hussein ja venäläinen Tanya Pertseva.

"Äiti itki, että ollaan jouduttu sellaiseen maahan, missä on vain pingviinejä!" kertoo Janei perheensä ennakkoluuloista.

Rakkain loukkaa pätevimmin

Parisuhde vai pari suhdetta? Onko avioliitolla enää merkitystä ja mitä se rakkaus on? Aiheesta keskustelevat kirjailija-muusikko Titus Hjelm, televisio- ja radiosekatyömies Wallu Valpio sekä tuore aviopari Aino ja Ville Kivi. Jaksossa nähdään myös "pilottijakso" Destiny Toloresin sinkkuelämästä.

"Vain yhdellä ihmisellä on kyky loukata toista samalla tavalla", Hjelm kertoo parisuhteen ongelmallisuudesta.

"Onko elämän kestävä suhde arvo sinänsä?" kysyy Henna Vänninen.

Puhu kädelle

Kun sana on vapaa, kokoontuvat media-alan ammattilaiset ruotimaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tuomas Enbuske, Silvia Modig ja Ruben Stiller ovat Olavi Uusivirran vieraina. Keskustelua käydään muun muassa pakkosuomen poistamisesta, elämän tarkoituksesta ja siitä, tuleeko Hjallis Harkimon ja Merikukka Forsiuksen lapsesta onnellinen.

Ohjelmassa katsotaan myös pätkä uudesta fiktiivisestä "keskusteluohjelmasta" Puhu kädelle. Siinä joka viikko yksi suomalainen "käy kädellä" eli puhuu kädelle itselleen läheisistä aiheista.

Ohjelmasta on leikattu osia pois tekijänoikeudellisista syistä.

Teksti: Hannele Yli-Viitala