Hyppää pääsisältöön

15.7. Teeman Elävä arkisto: Voimanaisia

Näyttelijä Leena Uotila istuu vuoteella ja lausuu Arja Tiaisen runoja.
Leena Uotila tulkitsee Arja Tiaisen runoja ohjelmassa Palava susi. Näyttelijä Leena Uotila istuu vuoteella ja lausuu Arja Tiaisen runoja. Kuva: Antero Tenhunen, TV2 Tiedotus 1980 arja tiainen

Arja Tiainen ja Märta Tikkanen kirjoittivat 1970-luvun puhuttavimmat runoteokset peräkkäisinä vuosina. Molemmista tehtiin tuoreeltaan televisiolle monologiesitykset joiden hurjina naisina ovat näyttelijät Leena Uotila ja Liisi Tandefelt.

Arja Tiaisen toinen runokirja Palava susi ilmestyi vuonna 1977. Se oli monella tapaa hätkähdyttävä ja raikas, sillä siitä puuttui kaksi 1970-luvun lyriikalle ominaista piirrettä: maailmanparantaminen ja luontokuvailu. Niiden tilalle oli astunut vihainen petetty nainen, joka halusi huutaa maailmalle.

Tiaisen runoteos ei pyytele anteeksi, vaan latelee nöyryytyksiä ja epäoikeudenmukaisuuksia tavalla, joka oli ryöpsähteleväisyydessään uudenlainen. Naisten aggressiosta ei vielä puhuttu eikä kirjoitettu yleisesti, mutta Tiainen antoi palaa eikä edes hakenut sovitusta: ”Tässä juoksemme / viha ja minä / kiinnikasvaneina / mahdoton meitä on erottaa.”

Monologinäytelmän Tiaisen runoista ohjasi TV2:lle Eija-Elina Bergholm, ja runot esittää Leena Uotila hurjalla ja vimmaisella tyylillä, jossa on samalla annos ilkikurista itseironiaa.

Arja Tiaisesta tuli Palavan suden myötä kirjallinen julkkis, joka muokkasi aikansa naiskuvaa. Vielä tietoisemmin ja järjestelmällisemmin kuvaa muokkasi Märta Tikkanen. Tikkanen oli jo prosaistina tunnettu kohukirjailija, kun runoteos Vuosisadan rakkaustarina ilmestyi vuonna 1978. Hän oli kirjoittanut vuosikymmenen feministisen manifestin Miestä ei voi raiskata, ja avioliitto kirjailija-taiteilija Henrik Tikkasen kanssa oli julkista myrskyä. Kun Henrik Tikkanen tilitti omaa korutonta näkemystään avioliitosta osoitekirjasarjansa osassa Mariankatu 26 vuonna 1977, vastasi Märta Tikkanen omalla teoksellaan yhtä kaunistelemattomasti. Tikkasten liitto kesti kuitenkin Henrikin kuolemaan saakka.

Kuinka hitaasti minun on puhuttava
että kuulisit
nyt on jo todella kiire
jos aiomme jäädä henkiin

Vuosisadan rakkaustarina kertoo helppolukuisen suorasanaisesti alkoholismista, taiteilijuudesta, perheväkivallasta ja kestämisestä. Runoissa on tietoisesti kaihdettu lyyrisiä kielikuvia, vertauksia ja metaforia, kaikki ilmaistaan viiltävän arkisesti ja niukasti: ”Kuinka hitaasti minun on puhuttava / että kuulisit // nyt on jo todella kiire / jos aiomme jäädä henkiin.”

Vuosisadan rakkaustarinan dramatisoi ja ohjasi televisiolle Katariina Lahti. Runot esittää Liisi Tandefelt koruttomasti suoraan kameralle.

 • Palava susi (1980) Ohjaus Eija-Elina Bergholm. Teksti Arja Tiainen. Koreografi Pirjo Viitanen. Lavastus Jorma Pirskanen. Kuvaajat Pekka Bogel, Kunto Hirvikoski, Kari Nerg. Esittää Leena Uotila
 • Vuosisadan rakkaustarina (1979) Ohjaus Katariina Lahti. Teksti Märta Tikkanen. Lavastus Anu Maja. Kuvaus Ilkka Jaakola. Musiikki Matti ja Pirjo Bergström. Esittää Liisi Tandefelt.
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema