Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Sisäelimiä nuotiolla

Keittiömestarit Kolmonen ja Vanamo valmistavat varsin valkuaispitoista ruokaa nuotiolla. Ruokalistalla on vasikan munuaisia, hiillospossua sekä maksaviipaleita kepin nenässä käristettyinä.

"Kolme–nelikuukautisen vasikanmullin munuaiset ovat sen verran pieniä, että sellaisen syö raavas mies kerralla kokonaan", ilmoittaa Veijo Vanamo.

Munuaisten maustamiseen käytetään suolasilavaa, pippuria, tulista paprikaa ja hieman oudompaa korianteria, jota täytyy Jaakko Kolmosen mukaan annostella varovaisesti. Maustetut munuaiset kääritään folioon ja tuikataan nuotioon.

Nuukat kokit muistavat neuvoa, että jos foliopaperin käärii oikein, voi sitä käyttää vielä uudelleenkin.

Tavanomaisempaa laatua ruokalistalla edustaa tällä kertaa porsaan kylki, joka on muhinut kolme tuntia marinadissa. Liha kypsennetään hiilloksella ja lisukkeeksi valmistetaan varhaiskaalisalaattia.

Ruokalajeista viimeisenä valmistetaan vasikanmaksaa. Maksasta on tärkeää poistaa huolellisesti sen kalvo ennen käristämistä. Tikunnokkaan maksapalat asetellaan silavasiivujen kera. Maksaa ei parane suolata liikaa etukäteen, jottei se kuivahda. Muina mausteina käytetään pippuria ja salviaa, joka sopii erityisen hyvin maksan makuun. Höysteenä tuoreita punajuuria ja mustaherukoita.

Valkuaisaineiden lisäksi sisäelimistä saa ruokailija todellisen rautaisannoksen rautaa itseensä.

Teksti: Ville Matilainen