Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Nutool ponnisti voittoon klapikonetestissä

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa ottivat selvää, millaista apua puiden halkomakoneista on polttopuu-urakassa. Testilaitteina olivat Nutool LS2300FIN, Handai 9436, Park PI90 LS6T-52, ProForest 7TWLS520-A ja Biltema.

Voittoon ponnisti Nutool lähinnä hyväksi koetun nopeussäätönsä ansiosta.

Kolme kovaa: Jukka Hirvonen, Kimmo Torkkeli ja Jorma Kahilainen
Kolme kovaa: Jukka Hirvonen, Kimmo Torkkeli ja Jorma Kahilainen Kolme kovaa: Jukka Hirvonen, Kimmo Torkkeli ja Jorma Kahilainen testiryhmä

Valitsimme testiin viisi vaakamallista klapikonetta 200 - 400 euron hintaluokasta. Kaikilla laitteilla menee halki korkeintaan 52 sentin pituinen pölli. Puun maksimipaksuus on käyttöohjeiden mukaan 25 – 30 senttiä.

Testaajina toimi mieskolmikko Kangasalta: Jukka Hirvonen, Kimmo Torkkeli ja Jorma Kahilainen testailivat klapikoneita usean viikon ajan kevättalvella ja samassa syntyi kuutio poikineen saunanlämmikettä.

Kaikissa testilaitteissa tarvetta tuotekehitykselle

Raadin mielestä yleiskuva laitteista on se, että kaikissa on sijaa tuotekehitykselle. Kaikille laitteille kaivattiin nopeutta lisää. Kolmikon mielestä kirves on selvästi nopeampi työkalu ainakin kapeanpuoleisen tavaran kanssa.

- Mutta isompien pölkkyjen pilkkomiseen nämä koneet ovat hyviä, sanoo Jukka Hirvonen.

Kärkisijat lohkesivat säätöominaisuuksilla

Tässä testissä kaksi kalleinta laitetta Nutool ja Handai nousivat myös testin kärkeen lähinnä säätöominaisuuksiensa takia. Handaissa voi säätää liikkeen nopeutta ja pituutta, Nutoolissa liikkeen nopeutta.

Tästä on hyötyä, kun siirryt urakassasi tekemään 30-senttisiä klapeja 50-senttisten sijasta. Kun hukkamatkan voi ottaa pois tai sen ajaa nopeammalla nopeudelle, urakka nopeutuu.

Toisaalta puun voi ajaa loppuun astikin ”nopeammalla vaihteella”, jos puu menee palasiksi silläkin.

Nutoolin nopeussäädinkin sen kertoo: Minkä voimassa voittaa, sen nopeudessa häviää.
Nutoolin nopeussäädinkin sen kertoo: Minkä voimassa voittaa, sen nopeudessa häviää. Nutoolin nopeussäädinkin sen kertoo: Minkä voimassa voittaa, sen nopeudessa häviää. testituote

Säätöominaisuuksien merkitys tietenkin haihtuu, jos teet vain yhdenmittaisia puita. Jos teet vain noin 30 senttistä tavaraa, kannattaa ostaa saman tien lyhyempi, tälle pituudelle tarkoitettu malli. Silloin et maksa turhaan hukkamatkasta etkä säätöominaisuuksista.

Niinpä tämän testin näkökulma ja tulos on voimakkaasti sellaisen käyttäjän kannalla, joka tekee sekä pitkää että pätkää.

Testaajien mielestä puun työntimen pieni koko vaikeutti työskentelyä joillakin laitteilla. Ongelma tulee esiin, jos puuta pyörittelee työskentelyn aikana ja työnnin ei ota kertaalleen halkaistun klapin toiseen puoliskoon.

Raati kokeili myös eräänlaisena verrokkina käytettyä pystymallista klapikonetta. Vaikutelma oli se, että pystymalli on työergonomialtaan ja nopeudeltaan vaakamallia parempi.

Testin näkökulma ja tulos sellaisen kannalla, joka tekee sekä pitkää että pätkää.

Puiden tippuminen maahan halkaisun yhdessä on pystymallissa pienempi ongelma kuin vaakamallissa, ja työkorkeus vaikutti pystyasennossa luontevammalta.

Laitteiden painoissa on huomattavia eroja. Yksi mies nostaa keveimmät 40 – 50 kilon laitteet jopa yksinkin vaikka peräkärryyn, mutta 80 kiloisiin tarvitseekin jo apurin, ellei omaa hirmuisia voimia.

Vain kahdessa laitteessa varusteluun kuuluu valmis teline. Muiden kohdalla puun pilkkoja saa aloittaa urakan miettimällä, mistä saisi mielellään noin 60 senttiä korkea tukevan jalustan.

Testitulokset

Tuote Pisteet (1-5) Hinta/€
Nutool 4,0 399
Handai 3,3 399
Park 2,3 199  (teline +  20 €)
Proforest 2,0 329
Biltema 1,7 279

Plussat ja miinukset:

Nutool LS2300FIN

Nutool LS2300FIN
Nutool LS2300FIN Nutool LS2300FIN klapikoneet

halkaisuvoima 7 tonnia, paino 78 kg

+ tukeva, isot pyörät
+ 2 nopeutta
+ korkea työnninHandai 9436

Handai 9436
Handai 9436 Handai 9436 klapikoneet

halkaisuvoima 8 tonnia, paino 78 kg

+ nopeussäätö ja liikkeen pituussäätö
+ hätäkatkaisija
+ hyvät hallintakahvat ja niiden asento
+ painin menee lähelle terää
+ korkea ja karhea työnnin

- lyhyt sähköjohto
- terä kapeaPark PI90 LS6T-52

Park PI90 LS6T-52
Park PI90 LS6T-52 Park PI90 LS6T-52 klapikoneet

halkaisuvoima 6 tonnia, paino 42 kg

+ tähän malliin saa valmiin telineen
+ kun nostettiin kuormalavalle, käytettävyys parani

- muovinen ilmausruuvi vaarassa rikkoutua pilkonnassa, jos jää huonoon asentoon
- matala työnninProForest 7TWLS520-A

ProForest 7TWLS520-A
ProForest 7TWLS520-A ProForest 7TWLS520-A klapikoneet

halkaisuvoima 7 tonnia, paino 50 kg

+ ergonomisesti paras, mm kahvat
+ metallinen ilmausruuvi
+ jalusta sisältyy toimitukseen

- jalusta hontelo
- työnnin matala
- huono sähkökatkaisinBiltema

Biltema
Biltema Biltema klapikoneet

halkaisuvoima 6 tonnia, paino 50 kg

+ nopea palautus
+ hyvät kahvat

- matala työnnin

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.