Hyppää pääsisältöön

8.7. Teeman Elävä arkisto: Akkavalta - huumoria naisen roolista

Laulaja Carola etualalla, takana pop-tanssijatar tanssii mustissa vaatteissa parvekkeella.
Carola laulaa Akkavallassa vuonna 1969. Laulaja Carola etualalla, takana pop-tanssijatar tanssii mustissa vaatteissa parvekkeella. Kuva: Yle Kuvapalvelu Carola Standertskjöld,naisvalta

Naiset kaappaavat vallan ja tekevät roolien vaihtamisesta hulppeaa komiikkaa kahdessa nokkelassa viihdeohjelmassa, joissa vilisee aikansa tähtiesiintyjiä Carolasta Birgitta Ulfssoniin ja Marionista Sinikka Sokkaan.

Naisasia keskittyi Suomessa 1960-luvun lopulla keskusteluun sukupuolirooleista ja vastakkainasettelusta miesten ja naisten välillä. Radikaalimpi ja toiminnallisempi "toisen aallon" feminismi rantautui meille vasta 1970-luvun alussa.

Musiikkiohjelma Akkavalta – Woman Power (1969) on melko hampaaton feminismin näkökulmasta, mutta sen keskeisin tekijäjoukko onkin väärää sukupuolta: musiikin on sovittanut Jaakko Salo, laulujen sanat tehnyt Saukki, ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Ismo Sajakorpi.

Sanaton huumori oli tarkoitettu kansainvälisille areenoille, joten dialogi on karsittu minimiin jopa juonen kustannuksella. Sillä aikaa kun neljä keskeistä mieshenkilöä rellestää kapakoissa ja nakkikioskilla, naisarmeija valtaa kaupungin. Miehet tuomitaan vankileirille, josta vapauduttuaan he saavat huomata, että tälläytyneet naiset ovat vallanneet myös ravintolat, nuo viimeiset miehisen vapauden saarekkeet. Tuohon aikaanhan naiset eivät päässeet iltaravintoloihin ilman miesseuraa.

Kroppaani jos haluatte käyttää, mikroissa mun sääriäni näyttää, korotusta varmaan siitä palkkaan saa.

Juoni on köykäinen, mutta sitä sitoo nippu erinomaisia, jopa pieniksi videoklassikoiksi nousseita lauluesityksiä. Lasse Mårtensonin esittämä What a Day for a Daydream esittelee aikansa futuristista muotisuunnittelua, Ann-Christinen väkevä I’m a Woman ja Marion Rungin Sunny ovat sovituksina ja esityksinä mieleenpainuvia, ja Carolan Chain of Fools on ohjauksena ja koreografiana yhtä häikäisevä kuin laulajan sielukkaana tulkintanakin. Edellä mainittujen laulajien lisäksi rooleissa nähdään Fredi, Arja Saijonmaa, Monica Aspelund, Maj-Brit Heljo, Aimo Suutari ja Jukka Sipilä.

Sketsiviihdeohjelma Mun mummoni muni mammani (1973) tuo reippaan feminismin ruutuun. Anna-Maija Leppäsen ohjaamaa ja tuottamaa irvailua ovat olleet tekemässä Annamaija Kataja, Eila Vaittinen, Märta Tikkanen, Tarja-Tuulikki Tarsala ja Ritva Arvelo. Musiikista vastaa Ossi Runne ja laulujen sanoista Jukka Virtanen ja Kari Tuomisaari.

Mun mummoni muni mammani panee lähtökohtaisesti roolit päälaelleen ja leikittelee asialla anarkistisesti. Ilkamien legendaarisia kotibilevitsejä esitetään toisin roolitettuna: ”Hänen miehekkyytensä puhkesi sitten vasta kukkaan kun esikoinen syntyi.” Jostain syystä erityisen hauskasti toimii unelmoivan ihastuneesti todettu: ”Kalle ajaa autoa kuin nainen.” Myös muut sketsit saavat roolileikistä kutkuttavan ja paljastavan sävyn.

Ohjelman lauluissa on ehtaa feminististä terää. Sinikka Sokan laulussa tyttö sanoo antavansa vain silloin kun rakastuu, mutta kiltti mamma epäilee tytön rakastuvan joka päivä. Birigitta Ulfssonin laulussa kesäromanssin kokenut nainen laulaa, että suhde on loppu kun syksy saapuu: ”Kotirouvaa et minusta saa, sellainen minua inhoittaa.”

Myös 1970-luvun alun muotivillitykset, superlyhyet mikroshortsit, saavat terävän kommentin naisnäkökulmasta. ”Kroppaani jos haluatte käyttää, mikroissa mun sääriäni näyttää, korotusta varmaan siitä palkkaan saa”, laulaa uskottavan suorakatseinen Mimmi Mustakallio. ”Miksei portsarille panna mikroja jalkaan? sanoi Ellen, yks noista työttömyyskortistotarjoilijoista, joilla oma tahtokin on.”

Ohjelmiin kiteytyy viihteellisellä tavalla feministisen liikkeen ja keskustelun kehitys Suomessa: 1960-luvulla naisten johtama armeija ja yhteiskunta oli komiikan aihe, 1970-luvulla näytettiin, että paljastavampaa komiikkaa syntyy, jos miehen rooliin kohdistetaan samat asenteelliset vähättelyt kuin naisen rooliin.

  • Akkavalta – Woman Power (1969) Musiikki Jaakko Salo, sanoitukset Saukki. Ohjaus ja käsikirjoitus Ismo Sajakorpi. Esiintyjät: Jukka Sipilä, Lasse Mårtenson, Fredi (Matti Siitonen), Aimo Suutari, Carola Standertskiöld, Marion Rung, Monica Aspelund, Arja Saijonmaa, Maj-Brit Heljo, Ann-Christine. TV1 Viihdetoimitus.
  • Mun mummoni muni mammani (1973) Ohjaus ja tuotanto Anna-Maija Leppänen, työryhmässä Annamaija Kataja, Eila Vaittinen, Märta Tikkanen, Tarja-Tuulikki Tarsala ja Ritva Arvelo. Musiikki Ossi Runne, laulujen sanat Jukka Virtanen ja Kari Tuomisaari. Esiintyjät Birgitta Ulfsson, Sinikka Sokka, Mimmi Mustakallio, Tarja-Tuulikki Tarsala.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa