Hyppää pääsisältöön

Cuppi nurin – jalkapallokuume koholla Kotkassa

Kotkan Työväen Palloilijat kohtasi Valkeakosken Hakan Suomen cupin finaalissa vuonna 1980. Dokumentti seuraa Kotkan joukkuetta ja kannattajia loppuottelun kynnyksellä ja sen aikana.

Kotkan Työväen Palloilijoiden jalkapallojoukkue niitti menestystä 1950- ja 1960-luvuilla. Vuonna 1980 mestaruudet olivat vain muisto, ja monen mielessä joukkueen maine oli haalistumassa.

Suomen cupin finaaliin pääseminen nostatti Kotkassa jälleen jalkapallohuuman vuonna 1980. Vetoja lyötiin ja matkoja loppuotteluun Helsingin olympiastadionille suunniteltiin innolla.

Ottelupäivänä kamerat seuraavat jalkapallohurmosta. Kotkan pubeissa raikaavat KTP:n kannustuslaulut ja tunnelma on riehakas, kun kannattajat odottavat bussikyytejään Helsinkiin. Busseja tarvittiinkin runsaasti, sillä kotkalaiset lähtivät seuraamaan oman kaupunkinsa ylpeyttä sankoin joukoin.

Matkalla siemaillaan alkoholia, ja käydään henkeviä keskusteluja muun muassa suomalaisesta kansanluonteesta, jalkapallohalleista ja urheiluhuipulle pääsemisen vaatimuksista.

Toimittaja mainitsee, että kotkalaisten pelaajien väitetään olevan hitaita, mutta tähän eräällä matkustajalla on vahva vasta-argumentti.

”Olen 60-luvulta katsellut näitä matseja, ja KTP:n parhaat pelaajat olivat aina ekana pelin jälkeen kapakassa, jo ennen kannattajia. Ei voi hitaudesta syyttää.”

Itse ottelun yhteydessä dokumentti pääsee reilusti tavallista jalkapallolähetystä syvemmälle sukeltamalla stadionin uumeniin.

Ottelun tuomaria jututetaan vaatteiden vaihdon ohessa. Hän vastaa ammattitaidolla muun muassa vaikeaan kysymykseen omasta suosikista ottelussa.

”Molemmat ovat hyviä joukkueita. Pelaavat kovaa ja panos on aika kova tänään.”

Ottelun puoliajalla Haka johtaa 2-1 tehtyään johtomaalin juuri ennen taukovihellystä. Kamerat seuraavat KTP:n pukuhuoneessa kuinka valmentaja Kalervo Paananen jakaa taktisia neuvojaan penkeillä loikkien. Tunnelma on melankolinen ja ilmeet vakavat, mutta hengenluonnin edetessä meno yltyy vitsikkääksikin.

Psyykkaus tuottaa tulosta. KTP nousee 3-2 voittoon, joten paluumatkallakin riittää tunnelmaa.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto