Hyppää pääsisältöön

Jazz saa suklaan maistumaan paremmalta

Mindi Abair
Mindi Abair Kuva: Wikimedia commons mindi abair

Se, että musiikki ja ruoka liittyvät yhteen, ei ole mikään uusi asia. Molemmat herättävät tunteita ja mielikuvia, jotka liittyvät toisiinsa sopivissa tilanteissa.

Markkinoinnissa tämä on tuttua. Viinimyymälöissä on tutkitusti todettu, että chansoneiden soittaminen lisää ranskalaisten tuotteiden myyntiä, kun taas flamencolla saadaan ihmiset valitsemaan espanjalaista viiniä.

Mutta nyt on tutkittu, vaikuttaako musiikki todella myös siihen, miltä ruoka maistuu. Arkansasin yliopiston tutkimuksessa 99 koehenkilöä arvioi ruokien makua taustamusiikin soidessa. Sama kappale oli sovitettu neljään eri tyylilajiin: rockiksi, jazziksi, hiphopiksi ja klassiseksi musiikiksi.

Erityisesti herkkujen kohdalla musiikkityyleillä nähtiin selvä yhteys siihen, miten maukkaaksi koehenkilöt arvioivat ruoan. Selvin vaikutus näkyi suklaan kohdalla: lähes kaikki arvioivat sen parhaan makuiseksi jazzin soidessa.

Nekin, jotka eivät pitäneet jazzista, kyllä pitivät suklaasta sen soidessa

Esimerkiksi paprikan kohdalla samaa vaikutusta ei huomattu, vaan se maistui kaikkien mielestä samalta, soi taustalla sitten mikä musiikki tahansa.

Edes koehenkilöiden omalla musiikkimaulla ei näyttänyt olevan vaikutusta tähän ilmiöön. Nekin, jotka eivät pitäneet jazzista, kyllä pitivät suklaasta sen soidessa.

Suklaasta on siis paras nauttia saksofonin soidessa, mutta entä jos makeaa haluaakin välttää? Silloin on paras kuunnella hiphopia, sillä tutkimuksen mukaan sen tahdissa suklaa ei maistunut juuri miltään.

Juttu liittyy Prisma Studion sokeria käsittelevään jaksoon:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede