Hyppää pääsisältöön

Koivurinnan säätiön poliisitutkinta avattiin

Rettigin palatsin sisätilaa 1920-luvulta
Rettigin palatsin sisätila 1920-luvulla Turussa. Rettigin palatsin sisätilaa 1920-luvulta Kuva: Yle, MOT rettigin palatsi

Poliisi on ryhtynyt tutkimaan uudelleen turkulaisen Matti Koivurinnan säätiön toimintaa. Keskusrikospoliisi ehti viime syksynä aloittaa tutkimukset, mutta ne lopetettiin joulukuussa kun KRP:n tutkinnanjohtaja katsoi syyteoikeuden vanhentuneen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kuitenkin päätti, että säätiön asioissa on niin paljon epäselvyyksiä, että tutkinta on aloitettava uudelleen puhtaalta pöydältä. Syyttäjä vaatii myös asian viemistä tutkintaa pidemmälle eli oikeuteen asti.

Yleisradion MOT-ohjelma on perehtynyt KRP:n asiasta tekemään päätökseen olla tutkimatta asiaa, ja on sen pohjalta löytänyt uusia omituisuuksia säätiön ympäriltä. MOT kertoi Koivurinnan säätiön sisäisistä riidoista ja säätiössä paljastuneista erikoisista taloudellisista operaatioista jo syyskuussa 2013. Säätiön rahoja oli esimerkiksi sijoitettu monacolaiseen pyramidihuijaukseen. Kirjanpidon ulkopuolella paljastui pankkitilejä ympäri maailmaa.

Säätiön asioita pitää nyt tutkia muun muassa törkeänä kirjanpitorikoksena . . .

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan säätiön asioita pitää nyt tutkia muun muassa törkeänä kirjanpitorikoksena, joka ei ole vanhentunut. Tutkinta kohdistunee erityisesti säätiön perustajan, Matti Koivurinnan ja hänen veljenpoikansa Juha Koivurinnan toimintaan yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Molemmat ovat säätiön hallituksen jäseniä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen allekirjoittamassa määräyksessä todetaan että, ”tässä tapauksessa olennaista on, että kirjanpitoon liittyvillä puutteilla on mahdollisesti haluttu salata varallisuuseriä säätiön hallitukselta”.

Matti Koivurinnan säätiössä ja kauniaislaisessa Bensowin lastenkotisäätiössä paljastuneet väärinkäytökset ovat heijastuneet uudisteilla olevaan säätiölakiin, josta on tulossa tiukempi kuin vielä joitakin kuukausia sitten uskottiin. MOT avasi Bensowin lastenkotisäätiössä vuosikymmeniä jatkuneita olosuhteita helmikuussa ja huhtikuussa 2013 esitetyissä ohjelmissa.

MOT: Rettigin palatsin arvoitus
Ma 28.4. klo 20, Yle TV 1

Lisää aiheesta:

Kommentit