Hyppää pääsisältöön

Viihteen erikoismiehet: Timo TA, Jorma Pulkkinen, Eki-setä, Janos Valmunen ja Sepi Kumpulainen

Vuonna 1998 tehty kesäsarja Leirintäalue - Iskelmämusiikin iltanuotiolla tarkasteli suomalaista iskelmää varsin viistosta näkökulmasta. Sarjan nimen sanaleikki kertoi, mistä on kyse: camp-huumorista. Sen vuoksi haastateltaviksi seuloutui erikoismiehiä.

Timo TA Mikkosen haastattelu oli yksi urani erikoisimpia. Mikkonen oli päättänyt valmiiksi mistä ja miten hän haluaa puhua. Minun ei tarvinnut esittää kuin pari kysymystä, nekin Timo oli kirjoittanut valmiiksi. Kuvaustilanteetkin hän oli suunnitellut lokaatioita myösten valmiiksi. Hyvin nopeasti ymmärsin, että tapa oli ainoa oikea haastatella Mikkosta. Mitä enemmän hänelle antoi tilaa, sitä enemmän hän paljasti itsestään. Tuomiokirkon kokoisella itseluottamuksella ryyditetty Mikkonen ei arkaile kehuessaan itseään tai kykyjään.

Toinen tv-julkkis Jorma Pulkkinen ei ole vaatimaton mies hänkään. Pulkkisen ja hänen poikansa firma sijaitsi samassa paikassa, Helsingin Pasilan vesitornissa Ylen ja MTV:n naapurissa kuin Leirintäalue-sarjan tuottanut TopEye oy, joten meidän ei tarvinnut kantaa kamera kuin käytävän toiselle puolelle.

Nimikirjoitusmetsästäjien kuninkaan, Eki-sedän, haastattelupäivä oli yksi elämäni kummallisimpia. Ekillä oli pari ehtoa haastattelulle, hän halusi, että viemme hänet kuvausten jälkeen kauas Espooseen syömään rekkakuskien suosimaan pihviravintolaan.
Kun astuimme sisään, omistaja tuli painokkaasti kertomaan Ekille, että annoksen kanssa saa juoda korkeintaan litran piimää. Tarjosimme Ekille toisenkin piimäannoksen. Eki-setä, oikealta nimeltään Erkki Rapo, kuoli 2004.

Janos Valmusen suurin hitti Bussipysäkillä nousi aikoinaan suosioon minun liian pitkäksi menneen vitsin vuoksi. Radio Cityn toimituspäällikkönä keksin soitattaa poikkeuksellisen kummallista levyä kaikissa mahdollisissa lähetyksissä. Kappaleesta tuli yhtäkkiä valtava hitti. Levy loppui Helsingin musiikkikaupoista ja Janoksen levy-yhtiö lähetti lisää Turusta taksilla vastaamaan pääkaupungin kysyntään. Homma meni niin pitkälle, että lopulta Janos esiintyi Kaivopuiston kansanjuhlassa 25 000 ihmiselle. Viiden kappaleen keikkasetin ensimmäinen ja viimeinen kappale oli Bussipysäkillä.

Todellisuudessa Janos oli kunnianhimoinen muusikko ja tervepäinen mies, joka kyllä tiesi suurimman hittinsä camp-arvon ja osasi nauraa sille. Janos Valmunen kuoli moottoripyöräonnettomuudessa 29-vuotiaana elokuussa 1999.

Sepi Kumpulainen nousi huimaan suosioon singlellään Armotonta menoa 1991. Seitsemän vuotta myöhemmin suosio oli jo taakse jäänyttä elämää ja haastattelussa Sepi muistelee hieman haikeana. Keikkoja hänellä on kuitenkin riittänyt tasaisesti senkin jälkeen.

Haastattelun lisäksi kuvasimme Sepiä Kalevankadulla talonmiehen töissä, mikä oli itse asiassa lavastus, sillä vaikka Sepi tunnettiin "Kalevankadun laulavana talonmiehenä" hän ei itse ollut talonmies. Hänen äitinsä oli. Sepi kyllä autteli äitiään silloin kun sattui huvittamaan.

Olimme luvanneet Sepille, että tarjoamme hänelle aterian jossain ravintolassa. Sepillä oli yksi tarkka toive ruokapaikan suhteen: ravintolan piti olla sellainen, jonka ruoassa on paljon kalkkia. Sepi oli lukenut jostain naistenlehdestä, että kalkin puute aiheuttaa väsymystä ja päätellyt, että hän ei saa tarpeeksi kalkkia, koska nukkuu usein yli puolen päivän. Menimme lähellä olleeseen ravintola Salveen, jossa Sepi tilasi paistetut silakat. Kalkin saamisen hän varmisti juomalla litran maitoa.

Teksti: Axa Sorjanen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto