Hyppää pääsisältöön

1.7. Teeman Elävä arkisto: George de Godzinsky 100 vuotta

Kapellimestari George de Godzinsky
Kapellimestari George de Godzinsky Kapellimestari George de Godzinsky Kuva: Ruth Träskman, Yle Kuvapalvelu kapellimestari

Monipuolinen kapellimestari, pianisti, sovittaja ja säveltäjä teki viihdesävelmät tutuiksi Suomen kansalle niin radiossa kuin televisiossakin.

Rakastettu kapellimestari ja pianisti George de Godzinsky syntyi Pietarissa 5. heinäkuuta 1914. Hänen perheensä pakeni Suomeen Venäjän vallankumouksen jaloista vuonna 1920. Perhe hajosi, kun pianisti-äiti jatkoi matkaa Wieniin, mutta isä jäi kahden lapsen kanssa Helsinkiin ja perusti ravintolaorkesterin.

1930-luvun alkupuoliskon nuori George opiskeli Helsingin konservatoriossa, toimien samalla viihdemuusikkona ja oopperan harjoituspianistina. Rutinoituneeksi pianistiksi hän kehittyi viimeistään silloin, kun hänet kiinnitettiin vuodeksi maailmankuulun oopperalaulaja Fjodor Šaljapinin säestäjäksi Aasian-kiertueelle vuonna 1935. Sota-aikana de Godzinsky kunnostautui lauluyhtye Harmony Sistersin sovittajana.

Toisen maailmansodan jälkeen de Godzinsky tuli suurelle yleisölle hyvin tutuksi, sillä hän heilutti tahtipuikkoa niin Kansallisoopperassa kuin Euroviisuissa, Kansanteatterissa ja Radion Viihdeorkesterissa. Hän ei vierastanut mitään musiikin genreä, vaan tarttui yhtä innokkaasti Olavi Virran tangosovituksiin kuin oopperaankin. Säveltäjänä de Godzinskyn tunnetuimmat iskusävelmät ovat Katupoikien laulu, Sulle salaisuuden kertoa mä voisin sekä Äänisen aallot.

Yleisradion viihdeorkesteria de Godzinsky johti vuosina 1953 – 1980, ja televisiomuusikkona hän toimi aivan välineen alkutaipaleelta saakka. George de Godzinskyn sävelkansio oli hänen nimikko-ohjelmansa televisiossa. Koko vuosikymmenen verkkaisesti jatkunut musiikkisarja alkoi vappuna 1963 jaksolla Tunnelmasta toiseen: nyt uusintana Teemalla nähtävässä jaksossa kuullaan salonkimusiikkia, operettia, erilaisia tanssirytmejä ja elokuvamusiikkia huumaavina viihdesovituksina. Sarjan kuluessa de Godzinsky perehdytti katsojat milloin Alfred J. Tannerin, milloin Oskar Merikannon tuotantoon. Viimeinen jakso vuonna 1973 käsitteli Usko Kempin sävelmaailmaa.

1950-luvulta alkaen de Godzinsky oli sovittanut myös lauluyhtye Kipparikvartetin suositut iskelmät, joten oli vain ajan kysymys, koska Kipparikvartetti seuraisi musiikillista johtajaansa televisioon. Vuonna 1964 television viihdetoimitus teki Kipparikvartetin kanssa neljä kaukomaille tähyävää iskelmäsikermää: Kotikunnailta lännen kultalaan sai jatkokseen ohjelmat Kotikunnailta Havaijin hietikoille, Kotikunnailta Italian ihanuuksiin ja Kotikunnailta Etelä-Amerikan elämäntahtiin. ”Kipparikimarien” tuottajana oli radiosta televisiolle siirtynyt Kauko Käyhkö, ohjaajana Arja Laine ja välitekstit runoili Reino Helismaa. Kipparikvartetissa lauloivat tuolloin Kauko Käyhkön lisäksi Teijo Joutsela, Auvo Nuotio ja Eero Väre.

George de Godzinsky sai elinaikanaan useita kunnianosoituksia, joista huomattavimmat olivat Finlandia-mitali 1975, säveltaiteilijain valtionpalkinto 1981 ja professorin arvonimi vuonna 1985. Hän kuoli vuonna 1994.

  • George de Godzinskyn sävelkansio: Tunnelmasta toiseen (1963) Käsikirjoitus Olaus, juontajat Ville-Veikko Salminen ja Tuula Ignatius, ohjaus ja tuotanto Aarno Walli, suunnittelu ja musiikin sovitus ja johto George de Godzinsky. Tuotanto: Suomen Televisio.
  • Kipparikvartetti: Kotikunnailta lännen kultalaan (1964) Tuottaja Kauko Käyhkö, ohjaaja Arja Laine, käsikirjoittaja Reino Helismaa, musiikin sovitus ja johto George de Godzinsky. TV1 Viihdetoimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa