Hyppää pääsisältöön

Hannu Lintu jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2018 asti

Hannu Lintu
Hannu Lintu Kuva: Heikki Tuuli hannu lintu

RSO:n orkesterivaltuuskunnan puheenjohtaja Jussi Särkkä kertoo muusikoiden olevan tästä hyvin tyytyväisiä. ”Orkesterin ja Linnun yhteistyö on toiminut erinomaisesti: konsertit ovat olleet intensiivisiä ja ohjelmasuunnittelu orkesterin kannalta monipuolista ja mielenkiintoista.” Kauden 2014–2015 konserteissa monipuolinen linja jatkuu – ohjelmassa on niin Straussin orkesterirunoelmia, suuria lauluteoksia, merkittäviä kantaesityksiä kuin englantilaista gambamusiikkiakin.

Muun muassa Paavo Berglundia, Leif Segerstamia ja Sakari Oramoa RSO:n kahdeksantena ylikapellimestarina seuraava Hannu Lintu pitää tärkeänä, että hänen ja orkesterin hyvin alkanut yhteistyö saa lisää aikaa. ”Olen vaikuttunut RSO:n halusta ja kyvystä heittäytyä ennakkoluulottomasti uusiin haasteisiin. Olemme saavuttaneet yhteisymmärryksen monissa musiikillisissa ja soinnillisissa kysymyksissä ja siksi onkin hienoa, että yhteistyömme syventäminen saa näin kauaskantoisuutta.”

Yleisradiossa ollaan niin ikään hyvin tyytyväisiä Linnun sopimuksen jatkoon. Toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan Hannu Lintu on astunut näyttävästi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävään ja vastaamaan osaltaan Yleisradion kulttuuritehtävästä Suomen mediakentässä. ”Hän on tuonut RSO:lle rohkean ja monipuolisen ohjelmiston ja hänen erinomaiset kontaktinsa suomalaisten säveltäjien kanssa tuovat maamme säveltaiteen vahvasti esiin."

Yleisradion luovien sisältöjen johtaja Ville Vilen kiittelee Linnun panosta Ylen ohjelmatoiminnassa. ”Radion sinfoniaorkesterin vaikuttavuutta Ylen kanavilla radiossa, televisiossa ja verkossa on haluttu vahvasti kehittää Hannu Linnun ylikapellimestarikauden aikana mm. Yle Teeman suorien konserttilähetysten myötä. Olemme saaneet tästä paljon kiittävää palautetta, sillä Hannu on paitsi huippumuusikko, myös vahva mediapersoona.”

Kaudella 2014–2015 monipuolista ohjelmistoa ja huippuvierailijoita

Kauden 2014–2015 ohjelmaa suunnitellessaan Hannu Lintu kertoo halunneensa huomioida RSO:n monipuolisen tyylillisen osaamisen sekä yleisön ennakkoluulottomuuden. Konserteissa kuullaankin mm. Straussin värikkäitä orkesterirunoelmia, Šostakovitšin sinfonioita, kantaesityksiä, barokkia sekä Haydnin suurteos Luominen. Kansainvälisistä huippukapellimestareista vierailulle saapuvat tähtimaestrot Herbert Blomstedt ja Kent Nagano. Yhteistyö kunniakapellimestarien Jukka-Pekka Sarasteen ja Sakari Oramon kanssa jatkuu ja Esa-Pekka Salosen johdolla RSO esittää Stravinskyn Tulilinnun.
Laulumaailman tähdistä orkesterin kanssa esiintyvät Karita Mattila, Nina Stemme, Sandrine Piau, Christian Gerhaher, Michael Petrenko ja Soile Isokoski. Viulisti Patricia Kopatchinskaja ja alttoviulisti Tabea Zimmermann tulkitsevat molemmat Bartókia, ja pianisti Olli Mustosen kanssa RSO aloittaa Prokofjevin pianokonserttojen sarjan. RSO:n omista riveistä solistina soittavat soolotrumpetisti Jouko Harjanne sekä harpisti Laura Hynninen.

Neljä kantaesitystä ja lukuisia ensiesityksiä

Kauden avajaiskonsertissa 3.9. RSO kantaesittää Matthew Whittallin orkesteriteoksen The Architecture of Happiness. Joulukuun kotimaan kiertueella orkesteri soittaa Perttu Haapasen uuden teoksen. Kevätkauden kantaesityksiä ovat Minna Leinosen Scatterings sekä Colin Matthewsin orkestrointi Sibeliuksen lauluista. Suomen ensiesityksiä ovat Šostakovitšin Orango-ooppera Helsingin juhlaviikoilla, Esa-Pekka Salosen kuoro-orkesteriteos Karawane, Kaija Saariahon Circle Map ja urkukonsertto Maan varjot sekä Magnus Lindbergin toinen pianokonsertto. RSO juhlii myös 80-vuotiasta säveltäjä Aulis Sallista esittämällä hänen suurteoksensa Elämän ja kuoleman lauluja vuodelta 1994.

Vierailuja Sibelius-juhlavuoden tapahtumiin ja kotimaan kiertue

Syyskuussa RSO vierailee Joshua Weilersteinin johdolla radio-orkestereiden kansainvälisellä festivaalilla Bukarestissa. Solistina soittaa Beethoven-tulkinnoillaan mainetta niittänyt Jonathan Biss. Tukholmassa RSO esiintyy Hannu Linnun johdolla Sibelius–Nielsen -festivaalilla 22.4.2015. Tulevan kauden kotimaan kiertue suuntautuu Hannu Linnun johdolla 16.–19.12. Raumalle, Poriin, Ikaalisiin ja Mänttään.

Nenäpäivän toivekonsertti lokakuussa

RSO on ensimmäistä kertaa mukana Nenäpäivä-kampanjassa järjestämällä televisioidun konsertin 24.10. Musiikkitalossa. Konsertin ohjelma kootaan kokonaan yleisön toiveiden pohjalta. Toiveita voi lähettää 28.4.–31.5. osoitteessa yle.fi/klassinen tai postikortilla Radion sinfoniaorkesteri PL 103 00024 Yleisradio. Lipputuotot lahjoitetaan vuoden 2014 Nenäpäivä-keräykseen.

Sibeliuksen sinfoniat televisiossa 2015

Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi Yle esittää televisiossa 2015 7-osaisen sarjan Sibeliuksen sinfonioista. Jokaisessa jaksossa kuullaan yksi sinfonia RSO:n ja Hannu Linnun esittämänä sekä lyhyt dokumentti sinfonian syntyajoista. Lisäksi Lintu ja säveltäjä-toimittaja Osmo Tapio Räihälä läpivalaisevat kutakin sinfoniaa niistä poimittujen ääninäytteiden avulla.
Kaikki RSO:n kausisarjojen konsertit on nähtävissä ja kuultavissa suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja verkossa ( yle.fi/rso). Yle Teema jatkaa myös syksyllä RSO Musiikkitalossa -ohjelmaa, jossa konsertin lisäksi tavataan esiintyjiä ja tarkastellaan konsertin teemoja eri näkökulmista.

RSO:n lipunmyynti siirtyy Lippupisteestä Lippupalveluun

RSO vaihtaa lipunmyyntikumppaniaan Lippupisteestä Lippupalveluun. Koko kauden 2014–2015 ja syksyn 2014 kausiliput ovat myynnissä 28.4.–11.8.2014. Syksyn kertaliput tulevat myyntiin 16.8., poikkeuksena Nenäpäivä-konsertti (24.10.) ja Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti, joiden liput ovat myynnissä Lippupalvelussa jo 28.4. alkaen.