Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Loppukesän salaatteja ja saunaporkkanaa

Kesäkokkipari Vanamo–Kolmonen valmistaa elokuisia salaatteja Porkkalan Hilassa. Kokkauksen päälle saunotaan. Kiukaalla kypsennetään perinteisen lenkkimakkaran sijaan terveellistä porkkanaa.

Kaali-, sipuli-, tomaattipohjaisen elosalaatin maustaminen aiheuttaa kinastelua: lisätäänkö tilliä vai persiljaa? Riita pannaan puoliksi ja kulhoon sotketaan molempia. Suolan ja pippurin lisäksi salaattiin lorautetaan hieman sinappia, öljyä sekä viinietikkaa.

Tasa-arvon aikakauteen sopien päivän toinen salaatti on Eevan. Ensimmäistä salaattia yksinkertaisempi sekoitus valmistetaan lehtisalaattista, kurkusta ja happamasta elokuun omenasta. Kastiketta ei tarvita.

Jotta ei jäätäisi täysin kasvisruokalinjalle, valmistavat kokit nuotiohiilloksella myös broileria. Vanamo varsinkin on linnun lumoissa ja hyökkää kehumaan sen koipilihoja "pyöreät ja mehevät reidet, kuin turkkilaisnaisella."

Ruoanlaiton ohessa kokit ovat myös lämmittäneet rantasaunan, jonka kiukaalle kääräistään porkkananpalasia foliopaketeissa muhimaan. Pakettiin lisätään hieman vettä, suolaa, pippuria ja vielä muskottia, joka sopii porkkanan makuun kuin "pylly ja paita toisiinsa."

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit