Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen työn ylistystä Yhdysvalloissa 1949

"Tuskin Valloissa on työalaa, jota ei joku meikäläinen kokeilisi. Usein he ovat päässeet pitkällekin hankkien sievoisen varallisuuden. Mutta, kuten on itsestään selvää, työtä se on vaatinut.” Filmisepon kuvausryhmä tutustui suomalaissiirtolaisten elinkeinoihin vuonna 1949.

Amerikansuomalainen arki tallentui filmille

Arvo Tamminen teki vuonna 1947 laajan matkan Yhdysvaltoihin ja kuvasi Filmiseppo-elokuvayhtiölleen amerikansuomalaisten elämää eri puolella mannerta. Filmeistä koostettiin kokoillan dokumenttielokuva Sydämeni laulu (1948). Elokuvan lisäksi materiaalista valmistetttiin 24 vajaan kymmenen minuutin veronalennuslyhytelokuvaa.

"Kun suomalainen ei luonnostaan ole mikään seurankipeä, vaan useimmiten haluaa työskennellä ja asua muiden häiritsemättä, hän täälläkin, Amerikan valtavan pitkien autoteiden ja vilkkaan autoliikenteen luvatussa maassa, pystyttää bensa-asemansa jonnekin erämaan kolkkaan — ja menestyy siellä", filmissä julistetaan.

Filmin alussa vieraillaan Karin bensiiniasemalla sekä Mr. ja Mrs. Riskun huoltoasemalla, jossa toimii myös autokorjaamo. Mainen osavaltiossa taas toimii suuri autojen kokoonpanoyritys, joka on suomalaisomistuksessa.

Suurin osa Mainen suomalaisista viljelee maata, kalastaa tai hoitaa mustikkaviljelyksiään. Rautakauppias Leo Kauranen on puoteineen poikkeus tästä: "Kauppiaan ammatti kannattaa, jos omaa miellyttävän tavan palvella asiakkaitaan. Siitä ovat maanmiehemme meren takana tunnettuja."

Clevelandissa kamera kiertää puutarhuri Saukkosen kasvitarhassa, jossa kasvaa miltei mitä hyvää tahansa.

Mr. Luoma taas pitää korukivihiomoa, joka houkuttelee automatkailijoita poikkeamaan valtatieltä ostoksille.

Astoriassa filmiryhmä pääsee ottamaan makoisat löylyt entisen olympiakultamitalistin, painija Kaarlo ”Kalle” Koskelon pitämässä saunassa: "Siellä kiuas kihisee, kuin konsanaan vanhassa kotimaassa ja tuo mieleen haikeat muistot."

Amerikkalaisten saunomistapoja flilmissä tosin kummastellaan. Nämä kun viihtyvät mieluummin miedoissa löylyissä, jotkut jopa romaaneja lukien.

Filmissä nähdyt liikkeet sijaitsevat Superiorissa, Mainen osavaltiossa, Clevelandissa, Kalevassa ja Virginiassa Minnesotassa.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto