Hyppää pääsisältöön

Työ korupajassa on herkkua arkiviikon päälle

Koruliike Paja 31 korumuotoilijat
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat Kuva: Yle / Anni Alatalo ville rantala

Paja 31 Helsingin Arkadiankadulla on kolmen nuoren suunnittelijan leikkikenttä – mahdollisuus toteuttaa omaa ammattiaaan. Korumuotoilijat Eva-Kaisa Suominen, Johanna Aarnisalo ja Ville Rantala tekevät arkisin muita töitä ja työskentelevät korumuotoilijoina Paja 31:ssä parissa iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä on yksi pätkätyösukupolven vaihtoehdoista työllistää itsensä ammattiin, johon on saanut koulutuksen tai jota haluaa intohimoisesti tehdä.

- Paja 31 on petausta tulevaisuutta varten. Elämme aikakautta, jossa ikäisemme ihmiset tekevät pätkätöitä, eikä mikään työ – vakituinenkaan – ole varmaa ja kestävää. Me olemme rakentaneet pätkätyöpalettiimme joustavuutta; meillä eivät hommat täysin pysähdy, jos päivätyö loppuu, Ville Rantala kertoo.

- Täysipäiväinen yrittäjyys on byrokraattista ja raskasta, eikä meistä kukaan halunnut sitä vielä.

Päivätyön ohella pyöritettävä yritys vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta antaa mahdollisuuden kehittää konseptia rauhassa. Lisäksi ei tarvitse kitkutella taloudellisesti tai yrittää puristaa yrityksestä kannattavaa liian nopeasti. Menee kuitenkin muutamia vuosia ennen kuin yritys on taloudellisesti kannattava ja asiakaskunta on vakaa.

- Korumuotoilu ei ole ala, joka starttaa niin, että rahaa puskee ovista ja ikkunoista, vaan asiakaskunnan vakiinnuttaminen vie aikaa, Johanna sanoo.

Tavoitteena kaikilla kolmella on, että he voisivat ansaita toimeentulonsa pelkällä korumuotoilulla ja tehdä sitä täysipäiväisesti ja Paja 31 on yksi vaihe matkalla sinne.

- Kun perustimme pajan, mietimme paljon yritysrakennetta. Päädyimme pysyvän ja häilyvän rajamuotoon. Me voimme tehdä toiminimillämme muitakin töitä, koska osakeyhtiö huoltaa tilaa. Tämä yritysmuoto mukautuu ameebamaisesti meidän tarpeisiin, Eva-kaisa kertoo.

Johanna, Ville ja Eva-Kaisa jakavat aloittavan yrittäjän huolet ja taloudelliset riskit. Paja 31 toimintatapaan on sisäänrakennettu tukiverkko taloudellisen pärjäämisen varalle, eikä sido tekijöitä korusepän työhön täyspäiväisesti.

- Jos tämä olisi ainoa työni, olisin taloudellisesti tästä riippuvainen, eikä minulla olisi mitään mahdollisuuksia lähteä joiden kiinnostavien projektien tähden hetkeksi muualle, Ville sanoo.

Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään Kuva: Yle / Anni Alatalo paja 31
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään Kuva: Yle / Anni Alatalo työhuone

Pääomaa tulevaisuutta varten

Korusuunnittelun ammattia on opiskeltu pitkäjänteisesti. Työskentely ensin päivätyössä ja sen jälkeen iltaisin korupajalla on aikaa vievää. Se on silti Johannan, Villen ja Eva-Kaisan mielestä fiksuin vaihtoehto tähän hetkeen. Päivätyö tuo leivän pöytään, mutta korumuotoilu on elämäntapa ja henkireikä arjessa. Jos työhuonetta ei olisi, he tekisivät ja suunnittelisivat koruja joka tapauksessa kotonaan.

- Esittelen itseni automaattisesti kultasepäksi ja yrittäjäksi, enkä aulavartijaksi, Eva-Kaisa kertoo.

- Ajankäytöllisesti tätä voi verrata harrastukseen. Ihmiset käyttävät tunteja päivässä pyöräilyyn tai koiranhoitoon, minulla ei ole harrastuksia, vaan Paja 31 Ville sanoo.

Myös Johanna ja Eva-Kaisa painottavat, että kyse on valinnoista. Eva-Kaisa opiskelee päivätyönsä ja korumuotoilun lisäksi, mutta kertoo säästävänsä aikaa sillä, ettei omista televisiota. Johanna sanoo työn korupajalla antavan energiaa ja olevan siksi palkitsevaa muun elämän kannalta.

- Paja 31 ei tuo välittömästi taloudellista hyötyä kuin esimerkiksi muutaman päivän työskentely vuokrafirmassa. Toisaalta kehitämme tässä osaamisen pääomaa tulevaisuutta varten, Ville miettii.

Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään Kuva: Yle / Anni Alatalo korupaja

Kolme erilaista tyylisuuntaa ja tiivistä yhteistyötä

Johanna, Eva-Kaisa ja Ville kertovat tekevänsä tiivistä yhteistyötä niin asiakaspalvelussa kuin korusuunnittelussa.

- Korusuunnittelussa puhutaan tuotteesta, joka puhuttelee ihmisen makua. Meitä on tässä kolme suunnittelijaa tarjolla, mikä tarkoittaa, että myös variaatioita tyylisuunnista löytyy, Johanna kertoo.

Johanna, Ville ja Eva-Kaisa ovat energiatasoltaan samankaltaisia, mutta yrityksen perustamisen aikoihin he joutuivat opettelemaan yhteistyötaitoja. He kehittivät erilaisia metodeita vaivattomampaan ja sujuvampaan yhteistyöhön ja innovointiin. Yksi metodeista on yrittää löytää toisen ideasta aina positiivinen puoli.

- Päätimme, ettei toisen idealle saa sanoa ei, vaan aina pitää sanoa joo ja, Johanna sanoo.

- Yritämme jatkaa toisen antamasta ideasta suuntaan, joka itseä miellyttää. Näin syntyy kompromisseja ja kaikki ovat tyytyväisiä, Ville kertoo.

Kaikki kolme kokevat tärkeiksi sen, että kollegat ovat samassa tilassa ja että Paja 31:stä viedään eteenpäin yhdessä.

- On tärkeää päästä keskustelemaan omasta työstä ja saada inspiraatiota myös muilta. Nojaamme toisiimme, Ville pohtii.

- Pienessä työtilassa on oppinut tuntemaan toisten tavan ajatella ja puhua. Yhteistyö vaatii toisen ymmärtämistä, Johanna sanoo.

Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään Kuva: Yle / Anni Alatalo korun teko
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään
Koruliike Paja 31 korumuotoilijat työssään Kuva: Yle / Anni Alatalo korun teko