Hyppää pääsisältöön

Vain A-luokan artistit voivat elättää itsensä keikkailulla Suomessa

Keikkoja järjestetään Suomessa niin paljon, että niistä on paikoin jopa ylitarjontaa. Yle Uutisten mukaan kaikille ei riitä tarpeeksi yleisöä, mikä näkyy myös artistien ja bändien tilipusseissa.

Jenni Vartiainen

Kotimaisista artisteista keikkailulla tienaa vain noin kymmenkunta menestyneintä, kertoo Yle Uutiset. He voivat myös pyytää keikoistaan korvausta aiempaa enemmän. Suomen ohjelmatoimistot ja angentit ry:n puheenjohtaja Mikko Nuutinen kertoo, että Cheek, Kaija Koo, Jenni Vartiainen, Haloo Helsinki! ja Juha Tapio ovat tämän hetken suosituimpia esiintyjiä.

Artistien kärkikaarti on erottunut muista keikkailijoista viime vuosina yhä selkeämmin.

- Siinä on tällä hetkellä aika iso jako. Ei ole taloudellisesti keskikokoisia bändejä tai niitä on tosi vähän. On näitä A-luokan artisteja, jotka voivat tehdä keikkailua ihan työkseen, sanoo keikkamyyjä Mikko Varjamo My Music Agencysta.

Ravintolat ja klubit ovat käyneet yhä varovaisemmiksi, kun artisteja buukataan keikoille.

- Bändejä on paljon, ravintoloita on paljon ja ravintolayrittäjiä on paljon. He eivät hirveästi uskalla riskejä ottaa, Varjamo sanoo.

Keikkakustannusten kallistuessa myös yhtyeet harkitsevat, missä kannattaa kiertää.

- Monet bändit pystyvät kiertämään vain yliopistokaupungit järkevällä liksalla. Ei ole edes järkeä mennä tuonne pienempiin pitäjiin, sanoo keikkamyyjä Feniks Willamo Fullsteamilta.

Lue alkuperäinen artikkeli Yle Uutisten sivuilta: Keikkailulla tienaa Suomessa vain artistien A-lista

Lähteet: Yle Uutiset