Hyppää pääsisältöön

Kirja-Matti ansaitsee liputuspäivän

Suomen lippu
Suomen lippu Kuva: Yle/ Kari Laurla suomen lippu

Eräs suomalaisen kulttuurin suurimmista sankareista on jäänyt tuntemattomaksi. Tämän köyhän kulkurin ansiosta suomenkielinen kirjallisuus saatiin pelastettua Turun palon jälkeen 1800-luvulla. Kirjailija Juha Hurme, Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura ja Ylen kulttuuriohjelmat Kultakuume ja Strada ovat jättäneet sisäministerille ehdotuksen uudesta liputuspäivästä.

Tässä on perjantaina 25.4.2014 sisäministeri Päivi Räsäselle jätetty hakemus kokonaisuudessaan:

Kulkuri Matti Pohto eli Kirja-Matti pelasti suomenkielisen kirjallisuuden 1800-luvulla. Sen takia ehdotamme hänelle liputuspäivää.

Kun Turku paloi vuonna 1827, tuhoutui myös yliopiston kirjaston kokoelmien nelisentuhatta suomenkielistä kirjaa. Mitään varakokoelmaa ei ollut, joten kirjastonhoitaja Fredrik Wilhelm Pipping määrättiin kokoamaan ja luetteloimaan siihenastinen suomenkielinen kirjallisuus uudelleen. Tehtävä tuntui mahdottomalta, kunnes Pipping kuuli kirjoja keräävästä kulkurista Matti Pohdosta.

Pohto syntyi vuonna 1817 köyhiin oloihin, mutta oppi kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan isoin kirjaimin. Hän elätti itsensä kiertävänä kirjansitojana, kirjojen kaupittelijana ja keräilijänä. Hänellä oli tuhansia kirjoja, joita hän kodittomana säilytti monessa paikassa ympäri Suomea. Pippingin suosituskirje taskussaan hän haali niitä vielä koko joukon lisää.

Hänellä oli tuhansia kirjoja, joita hän kodittomana säilytti monessa paikassa ympäri Suomea.

Nimenomaan Matti Pohdon avulla kirjastonhoitaja Pipping keräsi tuhoutuneen Fennica-kokoelman jokseenkin kokonaan takaisin 1840- ja -50 -luvulla.

Useimmat eivät ole Matti Pohdosta kuulleetkaan, vaikka hänellä muistokivi Kansalliskirjaston pihassa Helsingissä onkin. Tähän on saatava muutos, jotta jokainen suomalainen ymmärtäisi, kuka pelasti yhden suomalaisen kulttuurin kulmakivistä.

Me allekirjoittaneet ehdotamme kunnioittavasti harkitsemaan kulkuri Matti Pohdon merkityksen tunnustamista myöntämällä hänelle liputuspäivä.

Liputuspäivä voisi olla esimerkiksi Turun palon alkamispäivä 4. syyskuuta. Kyseistä päivää kutsuttaisiin samalla ”köyhän sankarin päiväksi” tai ”suomalaisen rahvaan päiväksi”, koska tavallisen kansan kulttuuriponnistuksia niin harvoin näkyvästi muistetaan.

kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme
Yle Radio 1:n Kultakuume
Yle TV1:n Strada
Suomen kirjastoseura
Kansalliskirjasto

Matti Pohdosta ja liputuspäivän hakemisesta raportoidaan tarkemmin perjantaina 2.5.2014 Kultakuumeessa klo 15.05 ja Stradassa klo 21.30.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri