Hyppää pääsisältöön

Lintuharrastaja – opettele tarkkailemaan tuulia

Pikkulokki lentää lähellä vedenpintaa.
Pikkulokki muistuttaa naurulokkia. Pikkulokki lentää lähellä vedenpintaa. Kuva: Yle/Risto Salovaara pikkulokki

Onko tänään hyvä sää tarkkailla muuttolintuja? Lintujen kannalta paras muuttosää ei ole välttämättä paras harrastajalle.

Muuttolinnut tarvitsevat myötätuulta

Lintujen kevätmuuton kannalta myötätuuli on ratkaisevassa asemassa. Myötätuuli auttaa lintua säästämään energiaa. Meteorologi ja lintuharrastaja Jarmo Koistinen kertoo, että linnuilla on päässään eräänlainen sisäinen kompassi, joka voi perustua magneettikenttiin, tähtiin, auringon asentoon. Linnut käyvät usein ennen muuttoon lähtöä kokeilemassa taivaalla, onko tuuli hyvä, ja laskeutuvat takaisin maahan, jos tuuli on huono. Huono tuuli tarkoittaa navakkaa tai kovaa vastatuulta. Aivan meren pinnassa tuuli on sen verran heikompi, että matalalla linnut voivat lentää myös vastatuuleen. Liian kova myötätuulikaan ei ole hyvä lentoonlähdön kannalta. Varsinkin pyörteisellä myrskytuulella on vaara paiskautua maahan. Sivutuulikaan ei ole hyvä; silloin lintu ajautuu helposti väärään suuntaan oman kompassinsa näyttämästä tavoitteesta. Sivumyötäistä tuulta linnut sen sijaan käyttävät, sillä aina ei ole aikaa odotella sitä kaikkein parasta muuttosäätä - on kiire valtaamaan pesimäpaikkoja.

Millainen on hyvä sää lintujen harrastamiseen?

Usein ajatellaan, että muuttolinnut saapuvat, kun on lämmintä. Tärkein syy on kuitenkin etelästä puhaltava tuuli, joka usein tuo lämpöä mukanaan. Meteorologi Jarmo Koistisen mukaan Suomessa parhaita tuulia ovat kaakon ja lounaan väliset tuulet. Lintuharrastajan näkökulmasta paras tarkkailusää ei ole kuitenkaan aivan sama kuin paras muuttosää linnuille. Pienellä vastatuulella harrastajat näkevät eniten lintuja, koska linnut ovat vastatuulen vuoksi pakotettuja lentämään matalalla. Sen sijaan hyvällä myötätuulella linnut lentävät niin korkealla, että maasta käsin niitä näkee vain pieninä pisteinä.

Miksi linnut lentävät niin korkealla?

Jarmo Koistinen kertoo, että jotkin kahlaajalinnut saattavat lentää yhdellä ”tankkauksella” helposti monta tuhatta kilometriä. Koska niiden ei tarvitse pysähdellä matkalla, ne voivat hyödyntää korkealla olevia ilmavirtauksia, jossa ne lentävät pitkiä matkoja ja kovaa - mahdollisimman vähällä energialla. Esimerkiksi peipposet taas eivät lihota itseään ennen muuttoa, ne lentävät lyhyitä etappeja ja syövät välillä. Siksi ne eivät lennä niin korkealla. Linnut lentävät aina sillä korkeudella, jossa on paras myötätuuli. Ylhäällä lentämisen etuna on pienempi ilmanvastus. Todella ylös ei kuitenkaan kannata mennä paleltumavaaran takia.

Lähde: Minna Pyykön maailma: Linnut ja tuulet. Kuuntele koko ohjelma Areenassa.

Meteorologin vinkit lintujen tarkkailuun


Meteorologi Jarmo Koistinen antaa Ulos luontoon -ohjelmassa vinkkejä lintuharrastajille. Jarmo itse tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen Merisäästä tai Helsinki Testbed-sivustolta tuulen suunnan ja nopeuden. Sadetutkaa etukäteen tarkkailemalla Jarmo välttää pahimmat kastumiset retkillä.

Opi lisää tuulesta:
Tuulen nopeus
Korkea- ja matalapaine ja suihkuvirtaukset