Hyppää pääsisältöön

Mitä luonnossa tapahtuu toukokuun alussa?

Toukokuun alussa luontoretkeilijän kannattaa herätä aikaisin. Metsä raikaa linnunlaulusta ja valoa riittää.

Lintujen laulukausi on aktiivisimmillaan ennen pesintää. Aina ei puolisoa kosiskella kuitenkaan laulamalla. Metsokukoille riittää, kun kulauttelee, kopsauttelee nokkaansa ja hypähtelee pyrstösulat viuhkaksi levitettyinä. Jonkin ajan kuluttua naaraat, koppelot, laskeutuvat puista soidinkentälle ja hakeutuvat vahvimpien kukkojen seuraan parittelemaan.

Karhut ovat liikkeellä

Suurin osa karhuista on herännyt jo huhtikuussa ja lähtenyt liikkeelle pitkän paaston jälkeen. Hyvällä onnella pääsee näkemään myös emokarhun pentuineen. Etsiessään omaa elinpiiriään eraus- eli vieroitusikäiset pennut saattavat keväisin harhautua myös lähelle ihmisasutusta. Ne ovat vielä melko kokemattomia liikkumaan yksin.

Kosiomenoja, kutupuuhia ja ravinnon tankkausta

Kurjet mittailevat reviiriensä rajoja ja vahvistavat parisidettään monenlaisin kosiomenoin. Majavan tilanne on helpottunut jäiden lähdettyä, ravintoa löytyy jo rannoilta. Samoissa puuhissa on myös saukko. Matalissa rantavesissä hauki on kutupuuhissa heti jäidenlähdön jälkeen. Pajuilla pörräävät kimalaiset ja mehiläiset. Pajun kukinnot ovat ensimmäisiä mahdollisia tankkauspaikkoja.

Metsässä on valoisaa

Toukokuun alkupäivät ovat valon aikaa metsissä. Valoa riittää maahan saakka, koska lehdet ovat vielä pieniä tai vasta puhkeamassa. Ensimmäisenä maasta ilmestyvät sinivuokot. Niiden silmut ovat olleet valmiina jo edellisestä syksystä. Sinivuokot lisääntyvät hitaasti, ainoastaan siementen välityksellä. Muurahaiset levittävät niiden siemeniä.

Ulos luontoon -sarja seuraa kevään etenemistä Suomessa. Toisessa jaksossa tarkastellaan sammakoita ja käärmeitä kosketusetäisyydeltä. Ulos luontoon Kevätseuranta tulee Yle TV1:ltä sunnuntaina 4.5. klo 18.15.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto