Hyppää pääsisältöön

Nuoret näkyivät ja kuuluivat Yle Uutisluokan päivänä

29.4. vietettiin ensimmäistä Yle Uutisluokan päivää, jolloin nuorten itse tekemät uutisjutut olivat osa päivän uutistarjontaa Ylen lähetyksissä ja netissä. Mediabussi oli mukana opastamassa koululaisia uutisjuttujen tekoon.

Tietolaatikko

Yle Uutisluokka on Yle Uutisten Suomen kouluihin viemä mediakasvatusprojekti, jonka esikuvana on BBC School Report.

Tavoitteena on lisätä nuorten medialukutaitoa ja lisätä koululaisten kiinnostusta ajankohtaisia asioita ja yhteiskuntaa kohtaan.

Ensimmäisenä uutisluokkavuonna mukana oli 60 koulua ja 1400 oppilasta 6.9. luokilta.

Mediabussi kiersi alkuvuoden 2014 osana Yle Uutisluokkaa. Uutistyöpajoja pidettiin 18 koululla yhteensä 14 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Työpajoissa uutisluokkalaisille annettiin kuvaus-, äänitys- ja leikkausopetusta. Lisäksi Mediabussin kouluttajat, Noora Santanen ja Mikko Laine, avustivat juttujen käsikirjoittamisessa aina tarpeen mukaan. Myös Ylen uutiskummit olivat mukana lähes kaikissa pajoissa, ainakin osan aikaa, kertomassa uutisten teosta ja tukemassa uutisluokkalaisia juttujen hionnassa.

- On ollut hauska huomata, miten samankaltaiset aiheet puhuttavat nuoria ympäri Suomen, riippumatta asuinpaikan tai kotikoulun koosta, kertoo Mediabussin Noora Santanen.

- Haasteellisinta onkin useimmiten ollut ns. uutiskärjen löytäminen omasta aiheesta, jatkaa Mikko Laine. - Tässä Ylen uutiskummit ovat olleet suurena apuna  ja olen itsekin oppinut heiltä paljon uutistyöstä!

Uutisluokkalaiset ovat olleet erityisen motivoituneita ja sitoutuneita omiin juttuihinsa, arvioi Mikko. Kaksiminuuttisen fiktioleffan voi tehdä kieli poskessa, mutta uutisen työstäminen vaatii enemmän: pitää hankkia tietoa, tuottaa asiatekstiä, uskaltaa soittaa haastateltavia, miettiä jutun rakennetta.

- Tekemisen asenteesta kertoo paljon se, että jokaisessa pajassa suurin osa nuorista jäi vapaaehtoisesti hiomaan juttua valmiiksi omalla ajallaan, kehuu Mikko. - Vaikka välillä oli hikiset paikat, ei kukaan luovuttanut, eikä kukaan sanonut "ihan sama".

Oppimistulokset on helppo huomata, kun katsoo tai kuuntelee nuorten tekemiä uutisia. Ja kouluttajatkin ovat ylpeitä nuorista toimittajistaan, kun aluetoimitukset haluavat ajaa heidän tekemiään juttuja omissa uutislähetyksissään!

Pajojen tavoitteena on lisätä nuorten medialukutaitoa, ja vetäjien hienoimpia hetkiä olivatkin ne, kun oppilaat toisen pajapäivän aamuna tulivat kertomaan, että he olivat edellisiltana katsoneet uutisia "vähän eri silmin".  

- Erityisen antoisaa on ollut kuulla ja nähdä, kuinka nuorten suhtautuminen ja kriittinen katsantokanta uutisiin kehittyi pajapäivien aikana, sanoo Noora. - Ja juuri siitähän koko tässä mediakasvatushankkeessa onkin kyse.

Uutispajoissa tehdyt jutut löytyvät Yle Uutisluokan nettisivuilta  ja 29.4. niitä oli mahdollisuus nähdä ja kuulla myös Ylen uutislähetyksissä eri kanavilla.

Yle Uutisluokka

Yle Uutiset seuraa uutisluokkalaisten päivää hetki hetkeltä


Toimittaja: Jaana Sormunen (julkaistu 29.4.2014, päivitetty 30.4.2014)

Ihminen ja yhteiskunta

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa.

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?