Hyppää pääsisältöön

Nuoret näkyivät ja kuuluivat Yle Uutisluokan päivänä

Editointia tietokoneella
Editointia tietokoneella tietokoneet,nuoret,editointi

29.4. vietettiin ensimmäistä Yle Uutisluokan päivää, jolloin nuorten itse tekemät uutisjutut olivat osa päivän uutistarjontaa Ylen lähetyksissä ja netissä. Mediabussi oli mukana opastamassa koululaisia uutisjuttujen tekoon.

Tietolaatikko

Yle Uutisluokka on Yle Uutisten Suomen kouluihin viemä mediakasvatusprojekti, jonka esikuvana on BBC School Report.

Tavoitteena on lisätä nuorten medialukutaitoa ja lisätä koululaisten kiinnostusta ajankohtaisia asioita ja yhteiskuntaa kohtaan.

Ensimmäisenä uutisluokkavuonna mukana oli 60 koulua ja 1400 oppilasta 6.9. luokilta.

Mediabussi kiersi alkuvuoden 2014 osana Yle Uutisluokkaa. Uutistyöpajoja pidettiin 18 koululla yhteensä 14 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Työpajoissa uutisluokkalaisille annettiin kuvaus-, äänitys- ja leikkausopetusta. Lisäksi Mediabussin kouluttajat, Noora Santanen ja Mikko Laine, avustivat juttujen käsikirjoittamisessa aina tarpeen mukaan. Myös Ylen uutiskummit olivat mukana lähes kaikissa pajoissa, ainakin osan aikaa, kertomassa uutisten teosta ja tukemassa uutisluokkalaisia juttujen hionnassa.

- On ollut hauska huomata, miten samankaltaiset aiheet puhuttavat nuoria ympäri Suomen, riippumatta asuinpaikan tai kotikoulun koosta, kertoo Mediabussin Noora Santanen.

- Haasteellisinta onkin useimmiten ollut ns. uutiskärjen löytäminen omasta aiheesta, jatkaa Mikko Laine. - Tässä Ylen uutiskummit ovat olleet suurena apuna  ja olen itsekin oppinut heiltä paljon uutistyöstä!

Uutisluokkalaiset ovat olleet erityisen motivoituneita ja sitoutuneita omiin juttuihinsa, arvioi Mikko. Kaksiminuuttisen fiktioleffan voi tehdä kieli poskessa, mutta uutisen työstäminen vaatii enemmän: pitää hankkia tietoa, tuottaa asiatekstiä, uskaltaa soittaa haastateltavia, miettiä jutun rakennetta.

- Tekemisen asenteesta kertoo paljon se, että jokaisessa pajassa suurin osa nuorista jäi vapaaehtoisesti hiomaan juttua valmiiksi omalla ajallaan, kehuu Mikko. - Vaikka välillä oli hikiset paikat, ei kukaan luovuttanut, eikä kukaan sanonut "ihan sama".

Oppimistulokset on helppo huomata, kun katsoo tai kuuntelee nuorten tekemiä uutisia. Ja kouluttajatkin ovat ylpeitä nuorista toimittajistaan, kun aluetoimitukset haluavat ajaa heidän tekemiään juttuja omissa uutislähetyksissään!

Pajojen tavoitteena on lisätä nuorten medialukutaitoa, ja vetäjien hienoimpia hetkiä olivatkin ne, kun oppilaat toisen pajapäivän aamuna tulivat kertomaan, että he olivat edellisiltana katsoneet uutisia "vähän eri silmin".  

- Erityisen antoisaa on ollut kuulla ja nähdä, kuinka nuorten suhtautuminen ja kriittinen katsantokanta uutisiin kehittyi pajapäivien aikana, sanoo Noora. - Ja juuri siitähän koko tässä mediakasvatushankkeessa onkin kyse.

Uutispajoissa tehdyt jutut löytyvät Yle Uutisluokan nettisivuilta  ja 29.4. niitä oli mahdollisuus nähdä ja kuulla myös Ylen uutislähetyksissä eri kanavilla.

Yle Uutisluokka

Yle Uutiset seuraa uutisluokkalaisten päivää hetki hetkeltä


Toimittaja: Jaana Sormunen (julkaistu 29.4.2014, päivitetty 30.4.2014)

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?