Hyppää pääsisältöön

Euroviisuissa Krim on osa Ukrainaa, ei Venäjää

Euroopan yleisradioliitto EBU päätti, että Krimin niemimaalla annetut puhelinäänet lasketaan osaksi Ukrainan äänipottia. EBU:n mukaan päätös ei ole poliittinen kannanotto.

Euroviisut

Ukrainan tapahtumat antavat oman lisämausteensa ensi viikolla Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa järjestettäviin Euroviisuihin, kertoo Yle Uutiset.

Laulukilpailun alla on ollut epätietoisuutta siitä, kuinka viisujärjestelyissä suhtaudutaan siihen, että Venäjä liitti osan Ukrainasta itseensä. Nyt Euroopan yleisradioliitto EBU on päättänyt, että Krimin niemimaalla annettuja puhelinääniä ei lasketa osaksi Venäjän äänipottia, vaan vanhaan tapaan osaksi Ukrainan ääniä. EBU:n mukaan päätöksessä ei ollut kyse poliittisesta kannanotosta, vaan käytännönjärjestelyistä, sillä Krimin asukkailla on edelleen käytössään ukrainalaiset puhelinnumerot.

Ukrainalaisten numeroiden ansiosta Krimin asukkaat pystyvät halutessaan äänestämään Euroviisuissa Venäjää. Sekä Ukraina että Venäjä kisaavat tiistaina 6. toukokuuta järjestettävässä semifinaalissa pääsystä viisufinaaliin, joka on lauantaina 10. toukokuuta.

– Venäjän ja Ukrainan välistä konfliktia ei huomaa show'ssa tai lehdistötilaisuuksissa. Aihe ei ole noussut erityisesti esille, Euroviisujen norjalainen päätuottaja Jon Ola Sand vakuuttaa Tanskan yleisradioyhtiölle DR:lle.

– On selvää, että tilanne on hyvin valitettava ja vaikea, mutta se on täällä hoidettu mielestäni hyvin, Sand jatkaa.

Suomen edustaja Softengine esiintyy Euroviisujen semifinaalissa 8. toukokuuta.

Lue myös: Näin Suomen euroviisuedustaja Softengine treenaa Kööpenhaminassa – katso video

Lähteet: Yle Uutiset