Hyppää pääsisältöön

Kiukaalla syntyy monipuolista gourmeeta

Suklaafondue Saunakeittokirjasta
Kolmen suklaan fondue Suklaafondue Saunakeittokirjasta Kuva: Bonnier Books saunaruokaa

Saunassa voi valmistaa vaikka kokonaisen aterian. Lue ammattikokin vinkit ja kerro meille oma kiuasreseptisi.

Saunan hyödyntäminen ruoan valmistuksessa on vanhaa kansanperinnettä. Ennen vanhaan saunassa tehtiin leipää, kypsennettiin lihat ja pehmitettiin juurekset. Nyt yleisin saunaruoka on kiuaskivillä paistetut makkarat. Saunaa voi kuitenkin hyödyntää monien nykyruokienkin valmistamisessa.

Kokki Janne Pekkala tekee ruokaa saunan kiukaalla
Kokki Janne Pekkala tekee ruokaa saunan kiukaalla kiuasruoka

- Jälkilöylyillä kokkaaminen säästää energiaa, mutta on myös astetta rennompaa ruuan laittoa, kertovat aiheesta kirjan kirjoittaneet Katariina Vuori ja ammattikokki Janne Pekkala.

Kaksikko antoi omat kiuasruokavinkkinsä Puoli seitsemän -ohjelmalle. He paljastivat että ruokaa voi laittaa joko kuumilla kivillä tai kiukaan tulipesässä, kun puita ei enää lisätä. Myös kuumavesitankissa tai muuripadassa voi kypsentää ruokaa ilmatiiviissä, lämmönkestävässä muovipussissa. Suurin haaste on pitää lämpötilat oikeina.

- Kaikki kiukaat ovat erilaisia. Niinpä saunakokin on tutustuttava omaansa, jotta tietää oikeat valmistusajat, kehottaa Katariina Vuori.

Vinkit onnistuneeseen kiuaskokkaamiseen:

- Järjestele kiukaan kivet jo kylmänä niin, että ne muodostavat tasaisen alustan astialle.
- Käytä tulenkestäviä astioita, esimerkiksi valurautapatoja ja -pannuja. Varaa foliopakettien alle tulenkestävä astia estämään nesteiden valumista kiukaalle.
- Tarkista etukäteen, että astia mahtuu tulipesään.
- Älä heitä kiukaalle vettä jos kivillä on avoin astia, jossa on rasvaa.
- Muista pitkävartiset patakintaat
- Varaa tulipesässä olleelle astialle laskualusta, jonka nokeutuminen ei haittaa.
- Saunassa on kiva olla alasti, mutta suosittelemme käyttämään vaatetusta, kun siirtelet kuumia astioita.

Lisää saunareseptejä ja -ohjeita löytyy Katariina Vuoren ja Janne Pekkalan kirjoittamasta Saunakeittokirjasta.

Brunssi tai mökki-illallinen saunassa

Avantouimarin pähkinäinen ruisyllätys (4 kauhallista)

ruukullinen rucolaa
4 paksua viipaletta voimakkaan makuista juustoa (esim. Polar)
2 dl macadamiapähkinöitä
1 ½ dl pinjansiemeniä
4 pyöreää, pientä, halkaistua ruisleipää (esim. Reissumies)
foliota tai leivinpaperia

Tämä annos valmistuu saunoessa helposti ja nopeasti foliolla tai leivinpaperilla vuoratussa saunakauhassa.
Vuoraa metallinen löylykauha foliolla tai leivinpaperilla, laita sen päälle reilu peti rucolaa, sen päälle paksu siivu juustoa, ½ dl macadamiapähkinöitä ja vajaa puoli desiä pinjansiemeniä. Aseta päälle kanneksi ruisleivän puolikas halkaisupinta alaspäin.
Lämmitä kauhaa kivien yläpuolella noin 3-5 minuuttia ja keikauta annos lautaselle.

Ruisyllätys, Saunakirja.
Ruisyllätys, Saunakirja. Kuva: Bonnier Books saunakirja

Härän entrecote-pihvit

4 palaa härän entrecote-pihviä
suolaa
pippuria
ruohosipulia

Mausta lihat ja laita ne minigrippussiin. Upota pussi kerrallaan veteen, jotta ylimääräinen ilma tulee pussista ulos. Sulje pussit tiiviisti. Upota pussit kiukaan yhteydessä olevaan kuumaan vesisäiliöön. Kokeile veden lämpötila sormella. Sormea pitäisi pystyä pitämään vedessä hetki. Vesi ei saa olla kiehuvaa.
Pidä pusseja säiliössä noin 10 minuuttia. Nosta pussit pois säiliöstä, ja avaa ne. Ruskista lihojen pinta kiuaskivien päällä lämmenneellä parilalla.

Lämmin perunasalaatti ja simainen salaatinkastike

6 kiinteää perunaa
nippu ruohosipulia
6 siivua ilmakuivattua kinkkua
4 rkl kapriksia
1 dl ruokaöljyä
suolaa
pippuria
saksanpähkinöitä

Pilko perunat suupalan kokoisiksi, hienonna ruohosipuli ja ilmakuivattu kinkku. Sekoita peruna, ruohosipuli, kinkku, kaprikset, öljy ja mausteet kulhossa. Jaa aineet neljään tulenkestävään vuokaan ja kypsennä tulipesässä.
Salaatissa voi käyttää myös aterialta ylijääneitä keitettyjä perunoita, tällöin riittää vuokien nopea lämmitys kivillä tai pesässä.
Ripottele lämpimän salaatin päälle saksanpähkinöitä ja tarjoile simaisen salaatinkastikkeen kanssa.

Simainen salaatinkastike

2 dl oliiviöljyä
1 dl balsamiviinietikkaa
2 rkl simaa
1 rkl dijoninsinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl suolaa
1 rkl viherpippuria

Mittaa kaikki aineet pulloon tai kannelliseen tölkkiin ja ravistele hyvin sekaisin.

Kolmen suklaan fondue

150 g tummaa suklaata
150 g maitosuklaata
150 g valkosuklaata
hedelmiä ja mansikoita dipattavaksi

Pilko suklaalevyt pienemmiksi ja laita palaset liekinkestävään uuniastiaan. Anna suklaan sulaa saunassa pitämällä astiaa hetken aikaa kiuaskivillä, riittävän kuumassa saunassa suklaa sulaa myös ylälauteella.
Tarjoa suklaafondue hedelmien kera. Suklaan kanssa sopivat erityisesti luumut, päärynä, mansikat, aprikoosi ja tuoreet viikunat.

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

    Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

    Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

    Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

    Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

  • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

    Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

  • Alexandran kasvisopas

    Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

    Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.