Hyppää pääsisältöön

MOT:n paljastus vei Slovenian ex-pääministerin vankilaan

Janez Jansa
Janez Jansa 2013 Janez Jansa Kuva: EPA/Thierry Roge janez jansa

Slovenian korkeampi oikeus on vahvistanut Slovenian entisen pääministerin Janez Jansan vankilatuomion. Alioikeus tuomitsi viime kesänä Jansan kahdeksi vuodeksi vankilaan lahjusten vastaanottamisesta Patrian panssariajoneuvokaupoissa.

Tuomio on nyt lainvoimainen, ja se pannaan täytäntöön kahden viikon sisällä. Tuomio oli ehdoton, joten Jansa joutunee vankilaan. MOT paljasti Patrian lahjuskuvion syyskuussa 2008 Magnus Berglundin toimittamassa ohjelmassa Totuus Patriasta.

Jansa vaati toisessa oikeusprosessissa Berglundilta ja Yleisradiolta 1,5 miljoonan euron suuruisia korvauksia kunnianloukkauksesta. Ljubljanan käräjäoikeus teki 8. huhtikuuta asiassa päätöksen. Jansa hävisi oikeudenkäynnin, ja hän joutuu maksamaan korvauksia Berglundille ja YLE:lle.

Pääministeri Jansan lisäksi kaksi muuta slovenialaista virkamiestä on saanut 22 kuukauden vankilatuomiot lahjusten vastaanottamisesta. MOT-ohjelmassa esiintynyt taitelija Jure Cekuta sai neljän vuoden ja neljän kuukauden vankilatuomion lahjusten välittämisestä puolustusministeriön virkamiehelle. Kyseinen virkamies sai kahden ja puolen vuoden tuomion. MOT-ohjelmassa Cekuta väitti, että hän ei tiennyt Patriasta mitään. Itävallassa Patrian käyttämä agentti on saanut kolmen vuoden vankilatuomion.

Suomessa Hämeenlinnan käräjäoikeus hylkäsi viime helmikuussa kaikki syytteet Patrian korkeinta johtoa vastaan. Käräjäoikeuden mukaan he eivät ole maksaneet – tai eivät ole ymmärtäneet maksaneensa – lahjuksia lahjusten vastaanottajille sekä välittäjille. Valtionsyyttäjä Jukka Rappe on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä Turun hovioikeuteen. Hän vaatii, että asia palautetaan uuteen käsittelyyn Hämeenlinnan käräjäoikeuden tekemien vakavien prosessivirheiden vuoksi.

Lisää aiheesta: