Hyppää pääsisältöön

Taikuutta Alzheimerin taudista huolimatta

Jouko Alhon elämä muuttui kertaheitolla 56-vuotiaana. Alzheimerin taudin diagnoosi pysäytti sirkusmiehen ja pisti miettimään elämän tarkoitusta.

Alhon vaimo oli jo jonkun aikaa huomannut miehensä muistin heikentyneen ja lopulta syy selvisi. Lääkärin pikakokeessa Alho muisti kymmenestä sanasta kolme. Siitä alkoivat noin vuoden jatkuneet tutkimukset.

– Sieltä sitten näkyi, että toinen puoli hippokampusta on harmaana ja erilaiset testit ja tulokset tukivat sitä, että on varhain alkanut Alzheimerin tauti, Alho kertoo.

Taikatemput pelastivat

Jouko Alho oli diagnoosin jälkeen pitkän aikaa masentunut, kunnes hän meni vaimonsa kanssa Lahden muistiyhdistykseen. Sieltä hän sai paitsi tietoa ja vertaistukea myös innostuksen palata nuoruutensa intohimon eli taikuuden pariin.

Yle Akuutti

– Kun olin tehnyt ensimmäiset taikatemput, tunne kamalasta sairaudesta hävisikin aika pieneksi. Ajattelin, että eihän se kauhea voi olla, kun temputkin menevät näin hyvin. Ja niitä temppuja olen saanut jatkaa tässä, Alho iloitsee.

Jouko ymmärsi, että taikatemput ovat hänen vahva alueensa. Hän painottaakin, että kaikkien pitäisi löytää sairauden alkuvaiheeseen mukaan myös se oma vahva alue.

Ajokortin menetys kova paikka

Alzheimeriin sairastuneille ajokortin menetys on usein todella kova paikka. Alho ja kumppanit halusivat helpottaa tuskaansa ja perustivat muistiyhdistykseen ajokorttijaoksen.

– Jaoksen tehtävänä oli selvittää, miten saisimme ajokortin takaisin. Tänä päivänä olen aika täydellisesti hyväksynyt, että olen enemmän riskiksi liikenteessä tällaisella aivosairaudella, Alho sanoo.

Historiikkia ja positiivisuutta

Yle Akuutti

Jouko Alho oli perustamassa aikoinaan Lahteen Nuokun sirkusta. Tällä hetkellä mies kirjoittaakin elämästään ja Nuokun sirkuksesta historiikkia. Myös kuvat ovat tärkeitä apuvälineitä muistin virkistämisessä.

Alho pitää itseään kunnossa käymällä taikurikeikoilla. Palkkiota hän ei halua, vain matkakulut. Kun kutsu tulee joko kertomaan Alzheimerin taudista ja Alhosta itsestään tai taikatemppuja tekemään, on hieno lähteä matkaan.

– Positiivisuus on se voimavara, millä sairaus pysyy kasassa. Vaimon kanssa sanotaankin usein, että elämme elämämme parasta aikaa. Onhan se vähän karrikoidusti sanottu, mutta niin se on. Nyt elämä on elämisen arvoista! Alho iloitsee.

Yle Akuutti

Toimittaja: NINA MALMBERG