Hyppää pääsisältöön

Tolonen: kitaralegenda huumekierteen kautta uskoon

Stradassa Ivan Puopolon haastateltavana on Tasavallan presidentti -yhtyeestä tunnettu proge/jazzkitaristi Jukka Tolonen. Miestä hehkutettiin 70-luvun alussa englantilaisissa ja amerikkalaisissa musiikkilehdissä suorastaan neroksi!

Mestarikitaristin luovuutta ylistettiin kilpaa ja hänet nostettiin jalustalle Jimi Hendrixin rinnalle, jopa korkeammallekin. Nousukiito kariutui hallitsemattomaan huumekierteeseen. Monien sekavien elämäntilanteiden jälkeen Tolosen elämä muuttui sananmukaisesti yhdestä iskusta: hän sai vankilatuomion puukotettuaan naisystäväänsä sekavassa mielentilassa, Tavastian keikan jälkeen. Kärsiessään rangaistustaan vankilassa Tolonen löysi Jumalan. Nykyään mies soittaa vain hengellistä musiikkia. Mitä oikein tapahtui?

2.5.2014 ensi-iltansa saanut Tolonen-dokumenttielokuva kertoo kitaristin myöhemmät elämänvaiheet. HUOM! Elokuva on mahdollista nähdä valkokankaalta Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla maanantaina 22.9.

Huhtikuu 2014.

  • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

    20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

    Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Se on vain hieman muuttunut

    Laurie Anderson teki omituisen laulun.

    1980-luvun alussa New Yorkin downtownissa elettiin jännittäviä aikoja. Performanssitaide ja monenlaiset poikkitaiteelliset kokeilut olivat alkaneet kerätä yhä suurempia yleisöjä, ja saada myös taiteellista tunnustusta. Eräs nuorista poikkitaiteilijoista oli Laurie Anderson. 1980-luvun alussa hän teki erään omituisen laulun, joka elää edelleen, hieman muotoaan muuttaneena. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri