Hyppää pääsisältöön

Kymmenen askelta kesämökin kuistilta

Kesämökkiläisen kannattaa katsoa ympärilleen, sillä luonnossa on vaikka mitä mielenkiintoista. Kymmenen askelta kesämökin kuistilta -sarjassa vuodelta 1991 tutustutaan Suomen luontoon perinteisessä mökkimaisemassa Risto Astikaisen johdolla. Näkökulma aiheeseen on myös ekologinen, kesällä metsään saapuvan ihmisen pitää muistaa myös sujuva yhteiselo ympäristön kanssa.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan järveen, joka on tärkeä osa suomalaista kesämökki-idylliä. Järvi on muutakin kuin kalastuspaikka, ja sen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Jaksossa tarkastellaan lähemmin vesistöjen pieneliöitä, kurkistetaan samean järven syvyyksiin vesikiikarilla ja rakennetaan kaloille näköalatorni.

Toisessa jaksossa siirrytään vedeltä maalle, mutta pysytään pikkuruisten mökkinaapureiden parissa. Nyt tongitaan maaperää, josta löytyy lukemattomia määriä hyvin erikokoisia ötököitä. Suurinta osaa ei paljaalla silmällä edes erota, mutta ne ovat tärkeitä elämän kiertokulun kannalta.

Kolmannessa jaksossa tähyillään taivaalle. Mökkeilyn ohessa on mainiosti tilaisuuksia katsella lintujen pesintäpuuhia. Linnunpöntöstä voi tehdä huipputeknologisen virityksen, tai oman mökkinsä seinää voi ehostaa moottorisahalla linnut mielessä. Pöntöt kannattaa myös puhdistaa ennen pesintäkauden alkua, sillä linnut eivät pidä kirppujen seassa elämisestä.

Neljännessä jaksossa seurataan sukupolven vaihtumista eläinmaailmassa. Tutkailun pääkohteena ovat edelleen linnut, nyt seurataan puukiipijän ja telkän poikasten ensiaskeleita. Lintujen liikkeiden mittailuun väkerretään myös kotikutoinen etäisyysmittari.

Viides jakso on omistettu muurahaiselle, tuolle ahkeralle veijarille, joka lienee tuttu jokaiselle. Muurahaisissa on kuitenkin paljon jännää tutkittavaa. Työläisten matkanteko poluilla voi olla yllättävänkin järjestelmällistä. Entä tunnistatko Suomen eri kekomuurahaislajit toisistaan karvoituksen perusteella?

Kuudennessa jaksossa jaetaan neuvoja ekologiseen mökkeilyyn. Minne mökkisi tiskivedet päätyvät? Onko kompostisi oikeasti komposti vai tunkio? Löytyykö tontiltasi henkilökohtainen kaatopaikka? Mitä metsään heitetylle styroksinkappaleelle tapahtuu vuosien kuluessa?

Viimeisessä jaksossa katsellaan metsää satelliittien tuottamien karttojen näkökulmasta, ja jalkaudutaan tutkimaan runkoja tarkemmin. Teknologiasta huolimatta ihmisen aiheuttamat muutokset pitävät huolen siitä, että kartat eivät ole koskaan valmiita, mutta luonto ottaa lopulta omansa takaisin. Suomessa on niin paljon puita, että jokaiselle suomalaiselle riittäisi kelpo metsä, jos puut jaettaisiin tasan

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto