Hyppää pääsisältöön

Penkkiurheilukin voi olla vaarallista

Jalkapallokatsomo
Jalkapallokatsomo Kuva: Wikimedia Commons jalkapallofanit

Kokeilepa katsoa hetki paikallaan olevaa kuvaa juoksijasta - tunnetko, että lihaksissasi tapahtuu jotain? Ei pitäisi tapahtua.

Mutta jos katsot liikkuvaa kuvaa juoksijasta, lihastesi pitäisi reagoida siihen, ainakin australialaisen Western Sydneyn yliopiston tutkijoiden mukaan. He nimittäin tekivät kokeen, jossa ihmisten lihasten aktiivisuutta mitattiin kun he katsoivat televisiosta urheilua.

Liikkumattoman juoksijan katsominen ei aiheuttanut koehenkilöiden lihaksissa mitään vaikutuksia.

Mutta kun kuva muuttui liikkuvaksi, kovaa suoritusta esittäväksi, alkoi sohvalla lojuvan katsojan lihaksissa vipinä. Tai tarkkaan ottaen kokeessa ei "lojuttu sohvalla", mutta katsottiin 22 minuutin mittainen kovaa juoksuharjoitusta kuvaava video. Sen aikana koehenkilöiden lihakset aktivoituivat samalla tavoin kuin urheilusuorituksen aikana. Ja kun kuvassa harjoitus loppui, päättyi suoritus myös penkkiurheilijan elimistössä.

Äkkiseltään tämä näyttäisi olevan hyvä uutinen sohva- tai penkkiurheilijalle. Laji nostaa ainakin pienessä määrin kuntoa! Toki tutkijoiden mukaan nämä vaikutukset ovat pieniä - mutta silti havaittavissa olevia.

Mutta valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen. Urheilun katsomisen muitakin vaikutuksia elimistöön on tutkittu paljon eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Penkkiurheilu
Penkkiurheilu Penkkiurheilu penkkiurheilu
Penkkiurheilijan elimistössä tapahtuu varsinkin omia suosikkeja seuratessa stressireaktioita. Näitä ovat sydämen sykkeen kiihtyminen ja verenpaineen kohoaminen.

Esimerkiksi Saksassa havaittiin, että vuonna 2006 jalkapallon MM-kisoissa oman joukkueen ottelun ratkaisuhetkien aikana katsojien sydänoireiden riski kasvoi noin nelinkertaiseksi.

Penkkiurheilun haittojen estämiseen ei auta edes katsomisen lopettaminen. Epätietoisuus lopputuloksesta aiheuttaa samanlaisen stressireaktion.

Tutkijoiden ainoa lääke vaaroihin on se tavanomainen ja ennalta arvattava: pitäisi liikkua myös itse.

Aihetta sivuttiin myös Prisma Studion liikunnanvihaajia käsittelevässä jaksossa: