Hyppää pääsisältöön

Resepti: Voita & Sokeria - Jussi Lähteen sitruunainen mätitahnapasta

Voita & Sokeria -sarjassa sitruunaista siikapastaa.
Voita & Sokeria -sarjassa sitruunaista siikapastaa. Kuva: Yle voita & sokeria

Päätoimittaja ja kolumnisti Jussi Lähde todistaa Voita & Sokeria -sarjassa olevansa myös herkkusuu. Hän taiteilee siika-annoksen sitruunapastan kera.

Jussi Lähde haluaa laittaa ruokaa ajan kanssa ja rauhallisesti.

- Raaka-aineista kannattaa käyttää kaikki osat hyödyksi. Toinen hyvä vinkki on muistaa käyttää hyödyksi kaikki maut. Esimerkiksi pastan voi lopuksi pyöräyttää pannulla, jossa kala ja muut raaka-aineet paistettiin, kertoo Lähde.

Mätitahnapasta

sitruunaa (1 kpl annosta kohden)
tuoretta fenkolia (yksi iso tai kaksi pientä kpl annosta kohden)
sitruunapastaa
purjoa
kevätsipulia
siikafile tai muuta valkoista kalaa
pinjansiemeniä
mätitahnaa
tuoretta ruohosipulia
tuoretta lehtipersiljaa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä

Aloitetaan paahtamalla sitruuna. Leikkaa sitruunasta noin sentin paksuisia viipaleita ja erota terävän veitsen avulla hedelmälihat irti siivuista. Paahda nämä sitruunanpalaset pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Paahtaminen vie aikaa vähintään kuusi minuuttia, tarkoitus ei ole paahtaa sitruunaa kuivaksi vaan enemmänkin hillomaiseksi. Hedelmäliha hajoaa paahdettaessa pienemmiksi palasiksi. Tästä ei pidä tehdä ongelmaa. Kaunis ruskea sävy on tavoitteena.

Kun ruskea sävy on saavutettu, kippaa sitruunat sivuun odottamaan ja jatka samalla pannulla fenkoleiden paahtamista.
 Fenkoli kannattaa leikata noin sentin siivuiksi ja sen jälkeen halkaista jokainen siivu kolmeen kertaan. Näin fenkoli jää sen kokoiseksi, että se haarukkapalaan osuessaan maistuu mukavasti.

Kun fenkolit ovat paahtuneet hetken, ne saavat seurakseen kevätsipulin. Kevätsipulin alaosa kannattaa leikellä noin sentin palasiksi vihreä yläosa noin kolmen sentin pätkiksi. Ne näyttävät annoksessa mukavilta. Purjo puolestaan leikataan ohuiksi siivuiksi, jotka heitetään niin ikään pannulle paahtumaan.

Siika on kuningas. Siika on suuri. Siika on ihana. Muukin valkoinen kala käy. Paista kala kypsäksi ja muista roima mustapippurointi ja suolaus. Anna kalan jäähtyä hieman. Sen ei tarvitse mennä annokseen suutapolttavan kuumana.

Siika on kuningas. Siika on suuri. Siika on ihana.
Paahda viimeisenä pinjansiemenet. Pinjansiemenet tarvitsevat vain vähän väriä lisää - ne kärähtävät helposti. Siemenet kannattaa kuitenkin ehdottomasti paahtaa, se parantaa makua ja suutuntumaa.

Keitä sitruunapasta. Kun olet huuhtonut pastan, voit pyöräyttää sen äkkiä käyttämilläsi paistinpannuilla. Näin saat kaikki pannuilla olevat maut talteen. Kasaa annokset: pastaa ja sen päälle hieman oliiviöljyä, sitten kala aika isoina palasina sekä fenkoli ja sipulit. Lisää seuraavaksi paahdettu sitruuna ja paahdetut pinjansiemenet ja revi viimeisenä pastan päälle yritit. Viimeistele annos vetämällä lautasen tai ruokakulhon reunalle roima mätitahnarengas. Mätitahnarenkaan voi vielä mainiosti koristella mustapippurilla.

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.