Hyppää pääsisältöön

YleX:n kätköistä löytyi Daruden käsin kirjoitettu vanha viesti: Itken promoamisen vaikeutta

Darude sai Wappudanceissa käteensä palan omaa artistihistoriaansa. Yli 15 vuotta vanhasta saatekirjeestä huomaa hänen mukaansa, miten aika on muuttunut.

Daruden löydön äärellä. // Kuva: YleX / JP Panttila

Darude pääsi kosketukseen artistihistoriansa kanssa YleX:n Wappudanceissa, kun hän kertasi musiikillisia vaikutteitaan DJ-tuntinsa ensimmäisellä puoliskolla.

Soitetun musiikin ohella iltaan löytyi myös konkreettinen kappale hänen historiaansa. DJ Matti Airaksinen näytti Darudelle vanhan mustekynällä kirjoitetun saatekirjeen, joka on säilynyt kuin ihmeen kaupalla tallessa. Kyseessä on Daruden ilmeisesti Radio Mafiaan lähettämä promopaketti, jossa oli mukana myös tietokoneella poltettu CD sisältäen Rock da House -biisin.

- Lähetin tämän saatekirjeen muistaakseni vuonna 1998 tanssimusiikkiohjelmaan, Darude kertoo.

Darude kertoo, että promopaketin sai nopeasta puhetyylistään tunnettu juontaja, Tapani Ripatti, jonka kanssa hän oli päässyt juttelemaan sattumalta.

Kun Ripatti soitti Rock da Housen radiossa, Darude oli innoissaan taltioimassa hetkeä kotonaan.

- Mulla on vieläkin tallessa C-kasetilla se ensimmäinen kerta, kun hän soitti sitä. Myös tästä saatekirjeestä luettiin pätkä siinä lähetyksessä.

Käsin kirjoitetun saatekirjeen sisältö on lähes viidentoista vuoden jälkeen mielenkiintoista luettavaa. Darude kertoo, että hänellä oli kirjoittamisen aikaan yksiön keittiössä tietokone ja yksi syntetisaattori. Yhdistelmä, jolla hitit syntyivät.

- Musan saaminen muiden kuultavaksi oli vaikeaa. Kaikilta levy-yhtiöiltä tuli ei kiitos -vastauksia. Ne kertoivat etsivänsä vain suomenkielistä poppia.

Daruden saatekirje 2000-luvun alusta. // Kuva: YleX / JP Panttila

Darude kertoo, että elektroniselle musiikille oli yksi iltaohjelma YleX:n edeltäjässä, Radio Mafiassa, ja paikallisradioilla omat TOP40-listaohjelmansa viikonloppuisin."Esiin pääseminen rahasta kiinni"

Promokirjeestä näkee Daruden mielestä, miten maailma on muuttunut.

- Mä itken tässä, että omakustanneprojektit on vähän vaikeita. Kirjoitan, että esiin pääseminen on kiinni rahasta, eikä yksin pysty saamaan levy-yhtiöitä kiinnostumaan.

Vaikka uusilla artisteilla on tietyllä tapaa enemmän mahdollisuuksia biisiensä levittämiseen, niin läpi murtautumisessa on edelleen yksi oleellinen este.

- On eri asia huomaako kukaan sieltä artistimerestä yhtä pisaraa.

Yökerho-kontakti toi läpimurron

Daruden läpimurto tapahtui lopulta aivan muuta kautta kuin omien promopakettien avulla. Hän sattui törmäämään muuan tuottajaan nimeltä JS16.

- Olin törmännyt Jaakko Salovaaraan Turun yöelämässä muutamia kertoja ja annoin hänelle pari c-kasettidemoa ja viimeisenä CD:n, jossa oli Sandstormin alkuperäinen versio.

Turkulaistuottaja ja DJ kiinnostui Sandstormista ja viikon kuluessa syntyi diili. Darude fiilistelee oman artisturansa historiallisia hetkiä ja sanoo, että hittibiisin lopullinen versio valmistui muutaman päivän päästä.

- JS16 oli juuri päättänyt perustaa labelin ja mä sain olla sen eka artisti. En olisi missään, jos en olisi sitä levyä hänen käteensä laittanut. Siinä tarvittiin Jaakon kultainen tatsi miksaamisessa ja tuottamisessa sekä kontaktit isompiin ympyröihin.

Päivitetty 2.5. klo 16:04. Korjattiin vuosiluku saatekirjeen lähettämisestä. Oikea vuosi on 1998.