Hyppää pääsisältöön

Ysärikeskustelu keskittyi tunnistamaan homon

Vuonna 1990 toimittaja Elina Pylkkänen kokosi Vanhalle ylioppilastalolle päätoimittaja Hannu Puttosen, opiskelija Heikki Rausmaan, lukiolainen Mikko Roihan ja Setan puheenjohtaja Jorma Hentilän puhumaan miehisestä homoudesta. Ohjelma lähti liikkeelle siitä, mistä homon voi tunnistaa.

Ulkoisesti homoa ei voi tunnistaa, ohjelmassa pääteltiin. Ohjelman vieraat esittelivät itsensä seksuaalisuutensa kautta. Päätoimittaja Puttonen huomauttikin, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hänen täytyi kertoa julkisesti olevansa hetero.

Seuraavaksi ohjelman vetäjä Pylkkänen pohti, missä homot ovat.

Hän oli kuullut, että ravintola-alalla on paljon homoja töissä ja kysyi tätä opintojensa ohella ravintolassa työskentelevältä Rausmaalta aiheesta. Ohjelmaa viekin eteenpäin aiheesta toiseen paljastusmentaliteetti.

Myöhemmin teatteriohjaajana uran luonut Mikko Roiha kertoo olleensa jo yläasteella avoimesti oma itsensä. Hän pohtii, että häntä on suojannut jonkinsortin kylähullun leima, joka on antanut hänelle tilaa ehkä muutoin kapeakatseisessa koulumaailmassa.

"Se oli vain sellainen yksi hieno lisä tähän Mikko Roihan taiteellisuuteen", hän kertoo.

Jo tuolloin puhuttiin tasavertaisesta avioliittolainsäädännöstä ja termi rekisteröity parisuhdekin keskustelussa vilahtaa. Setan puheenjohtaja Hentilän mielestä avioliittolainsäädännön uudistaminen on 1990-luvun suuri tavoite.

Ihan tuo tavoite ei onnistunut, sillä laki rekisteröidystä parisuhteesta tuli voimaan vuonna 2002.

Teksti: Juhana Säilynoja