Hyppää pääsisältöön

Tutkijat kertovat: Näin voitat kivi-paperi-sakset-pelissä

Kukapa ei olisi joskus pelannut kivi, paperi, sakset -peliä kavereidensa kanssa - mutta kuinka tuossa lajissa voisi aina päihittää toiset? Onneksemme tutkijat ovat perehtyneet asiaan.

Vanha kunnon kivi. // Kuva: EPA / Sebastien Nogier

Jokainen matematiikkaa päässään joskus pyöritellyt osaa laskea, että kivi, paperit, sakset -pelin voittotodennäköisyys on yksi kolmesta. Mutta miten nuo luvut saisi kumottua, ja kuinka olisi mahdollista päihittää kaikki vastapelurinsa KPS:ssä?

Zhejiangin yliopistolla Kiinassa järjestettiin valtaisa KPS-turnaus, johon tutkijat värväsivät 360 opiskelijaa ja jakoivat nämä kuuden ryhmiin. Jokainen KPS-ottelija pelasi yhteensä 300 peliä ryhmänsä muita jäseniä vastaan, jotta tutkijat pääsisivät tarkkailemaan KPS:n mystiikkaa toden teolla.

Tutkijat huomasivat, että pelissä toteutuu yksi kolmesta -sääntö: pelaajat vaihtoivat kivestä paperiin ja paperista saksiin säännöllisesti. Klassinen pelaamisen teoria toki ehdottaakin, että pelaajan kuuluisi vaihtaa taktiikkaansa säännöllisesti, jotta hänellä olisi mahdollisuus voittaa ja yllättää vastapuoli. Jos kaikki pelaisivat sattumanvaraisesti, voittomahdollisuuksien pitäisi olla yksi kolmesta. Tämä taktiikka ei kuitenkaan KPS:ssä toimi.

Tutkijat havaitsivat pelaajia tarkkaillessaan, että voittaja saattoi toistaa pelikuvionsa useaan otteeseen havaittuaan sen olevan menestyksekäs. Pelaaja saattoi siis tarjota vastapelaajalleen kiven, paperin tai sakset monta kertaa peräkkäin. Häviölle jäävät puolestaan vaihtoivat taktiikkaansa koko ajan, ja tutkijat havaitsivat häviölle jäävien valitsevan pelityylinsä usein pelin nimen mukaisesti: kivi, paperi, sakset. Jos häviäjä hävisi valitsemalla kiven, saattoi tämä seuraavalla pelikierroksella käyttää esimerkiksi paperia useammin kuin yksi kolmesta -sääntö ennustaisi.

Voittajat siis pitäytyvät hyväksi havaitsemassaan pelitaktiikassa, kun taas häviölle jäävät hätiköivät ja muuttavat tyyliään. Tutkijoiden mukaan kyseinen strategia saattaa olla ohjelmoitu ihmisen aivoihin.

Tutkimuksen mukaan menestyksekäs keino muiden KPS-kisailussa päihittämiseen onkin siis saman pelivälineen perättäinen käyttäminen.

Lähteet: BBC News

 • BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

  Räppäri nähtiin Blockfestien lauantai-iltapäivässä.

  24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin. Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida. Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylis

 • Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

  Keikka on kuin gourmet-ruokaa.

  Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella. Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu ha

 • BLOCKFEST 2018: Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön comeback-show jätti festarikansan kylmäksi

  Blockfesteillä juhlittiin 20-vuotiasta Rähinä Recordsia.

  Suomiräpin uranuurtajat Elastinen, Iso H, Uniikki, Tasis ja Andu tarjoilivat Blockfestille nostalgiaa yleisölle, joka ei nostalgisointia erityisemmin kaivannut. Suomessa on viime vuosina eletty comebackien valtakautta, kun monet 2000-luvun alun artistit ja bändit ovat tarjonneet niin vanhoille kuin uusille faneilleen nostalgiatrippejä musiikkiuransa kultakaudelle. Tampereella järjestettävä B

 • BLOCKFEST 2018: Post Malone sai koko Ratinan tuntemaan itsensä miljonääriksi

  Post Malone nähtiin Blockfesteillä jo toista kertaa.

  Vain kahdessa vuodessa suursuosioon noussut Post Malone tarjoili Blockfest-yleisölle bileet, jonka ajan jokainen sai tuntea olevansa rock-tähti. Post Malone on hyvin epätyypillinen hip hop -tähti: 23-vuotias teksasilainen muistuttaa ennemmin country-muusikkoa kuin räppäriä – ellei huomioi lukuisia artistin naamaa koristavia tatuointeja. Hänen musiikkinsa yhdistelee hip hopii