Hyppää pääsisältöön

Yksi hyppy muutti kaiken

Ratsukko sinistä taivasta vasten
Ratsukko sinistä taivasta vasten Kuva: Emmakaisa Jokiniemi yksi hyppy muutti kaiken

Kolme vuotta sitten Petran ja Zidannen maastoestetreenit saivat ei toivotun lopun, kun ratsukko meni ympäri esteellä. Petra jäi epäonnistuneen hypyn seurauksena hevosen alle ja loukkaantui vakavasti. Kolme vuotta onnettomuuden jälkeen ratsukko harjoittelee taas tavoitteellisesti, mutta suuremmat maastoesteet ovat saaneet jäädä.

ratsastaja kiristää hevosen satulavyötä
ratsastaja kiristää hevosen satulavyötä Kuva: Emmakaisa Jokiniemi yksi hyppy muutti kaiken

On ihan tavallinen heinäkuun viikonloppu vuonna 2011. Viikko ennen Niinisalon kenttäkisoja Petra ja Zidanne hiovat viime hetken hyppyjä Keravan maastoradalla. Takana on jo monta rutiinihyppyä. Valmentajan valvovan silmän alla ratsukko lähestyy toripöytää, joka on ylitetty ongelmitta useasti.

Juuri ennen estettä hevonen ottaa vielä yhden töpöaskeleen. Yhden askeleen liikaa. Zidanne jää etujaloista kiinni esteeseen, Petra lentää maahan esteen toiselle puolelle ja hevonen rysähtää Petran päälle.

Sen jälkeen Petran ensimmäiset muistikuvat ovat ensiapuasemalta. Vakavasti loukkaantunut Petra kysyy ensimmäisenä: "Miten Zidanne voi?"

Zidanne selvisi onnettomuudesta vain naarmuilla. Petran vammat olivat puolestaan vakavat.

"Zidanne hätääntyi tilanteesta niin, että se jäi hetkeksi piehtaroimaan päälleni, kun se ei tiennyt mihin suuntaan kääntyä. Sen seurauksena minulla murtui tosi paljon kylkiluita, selkänikamiin tuli murtumia ja keuhkoihin tuli ruhjeita. Lisäksi solisluuni meni ihan mäsäksi ja kaulavaltimoihini tuli repeämät."

Kaulavaltimoiden repeämisen vuoksi Petra jouduttiin laittamaan koomaan muutamaksi päiväksi, jotta paine kehossa tasaantui.

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä Kuva: Emmakaisa Jokiniemi yksi hyppy muutti kaiken

Herättyään sairaalassa Petra ei edes ymmärtänyt, kuinka pahasti oli käynyt.
"Kaikki sanoivat, että mieti miten huonosti olisi voinut käydä. En halunnut kuitenkaan ajatella pahinta vaan mietin, että luojan kiitos kenttäratsastuksessa on hyvät turvavarusteet."

Jo sairaalassa Petran mielessä oli vain yksi asia: hevosen selkään on päästävä takaisin niin nopeasti kuin mahdollista.

"Se, että halusin heti takaisin hevosen selkään, kertoi mielestäni siitä, että en ollut traumatisoitunut onnettomuudesta kovinkaan pahasti."

Jo kuukauden päästä onnettomuudesta, vastoin kaikkia lääkärin ohjeita, Petra nousi takaisin satulaan.

"Ensimmäisellä kerralla olin selässä viisi minuuttia ja Zidannesta pidettiin koko ajan kiinni. Sille hymylle ei näkynyt loppua, kun pääsin takaisin hevosen selkään."

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä Kuva: Emmakaisa Jokiniemi yksi hyppy muutti kaiken

Parantuminen vei kuitenkin paljon enemmän aikaa. Sairasloma töistä kesti puoli vuotta.

"Onnettomuus on jättänyt sen verran jälkiä, että selkäni on vähän jäykkä ja ratsastaessa toiseen kierrokseen on vaikea käyttää toista jalkaa. Kaulavaltimoiden repeämän vuoksi kävin seurannassa 1,5 vuotta. En voi tulla raskaaksi moneen vuoteen, koska kaulavaltimoiden vaurioit eivät kestäisi siitä aiheutuvaa painetta. Myöskään mitään suuria pään retkahduksia ei saisi enää tulla."

Ensimmäisen kerran Petra hyppäsi rataesteitä yli vuoden jälkeen onnettomuudesta. Ensimmäisiin kenttäkisoihin Petra osallistui vasta viime kesänä.

"Äiti sanoi onnettomuuden jälkeen, että en saa mennä enää ikinä kenttää. Olen kuitenkin helppo suostuttelemaan", naurahtaa Petra.

"Menimme muutaman tutustumisluokan viime kesänä ja ne menivät ongelmitta."

Sitten Petra yritti palata kentän helppoon luokkaan, jossa ratsukko oli kilpaillut aikaisemmin.

"Tärisin pelosta, kun olin lähdössä kisoihin. Oma pää ei yksinkertaisesti kestänyt ajatusta helpon maastokokeesta. Loppujen lopuksi kiellätytin ulos rataesteillä."

Nyt Petra on ainakin toistaiseksi haudannut ajatuksen helposta luokasta.

"Helppojen radoille en varmaan palaa, ainakaan Zidannen kanssa. Nyt keskityn kouluratsastukseen ja rataesteisiin. Mielenvirkistykseksi voidaan käydä joskus treenaamassa maastoesteitä."

"Keravalla en ole hypännyt onnettomuuden jälkeeen. Jos menisin joskus vielä saman esteen, jolla onnettomuus kävi, tekisin siitä päässäni varmaankin isomman kuin se oikeasti on."

ratsukko kuvattuna alaviistosta
ratsukko kuvattuna alaviistosta yksi hyppy muutti kaiken

Kenttäratsastuksen lopettaminen kokonaan ei ole missään vaiheessa kuitenkaan ollut vaihtoehto.

"Se tunne, kun olet tehnyt virheettömän maastoradan on jotain niin upeaa, että en onnettomuudenkaan jälkeenkään voisi kuvitellakkaan luopuvani kenttäratsastuksesta kokonaan."

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä Kuva: Emmakaisa Jokiniemi yksi hyppy muutti kaiken
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.