Hyppää pääsisältöön

Batmanin lapset pohtivat birakkautta

"Jokaisessa meissä on miestä ja naista. Jos mä rakastan miestä ja naista itsessäni, miksen mä rakastaisi niitä myös itseni ulkopuolella", kertoo toimittaja Helena Luukkonen yhteiskunnallisessa nuortenohjelmassa Batmanin lapset vuonna 1986.

Mitä tarkoittaa biseksuaalisuus? Vastaako koulun seksuaalivalistus todellisuutta? Yliseksualisoiko julkinen keskustelu homot? Muun muassa näitä kysymyksiä miettivät nuoret baarikeskustelussa.

Ohjelma kuitenkin alkaa tutkija Osmo Kontulan haastattelulla, jossa hän kertoo, että tilastojen mukaan miehillä on useammin biseksuaalisia kokemuksia kuin naisilla. Hän arvelee tämän johtuvan perinteisistä sukupuolirooleista.

"Aloite kanssakäymisestä on tavallisesti tullut miehen taholta. Ilmeisesti näin on naisten vaikea tehdä aloite myös suhteessa toisiin naisiin, vaikka tätä kiinnostusta olisi", hän kertoo.

Nuorten mielestä homoseksuaali-sanan tilalla tulisi puhua homorakkaudesta, sillä se tasa-arvostaisi keskustelua.

"Jos otettais käyttöön sana homorakkaus, olisi se ihan vallankumous koko järjestelmää kohtaan myöntää se, että homoseksuaalisuudessa ja biseksuaalisuudessa on kyse rakkaudesta", sanoo opiskelija Kim Amberla.

Setan sosiaalisihteeri Outi Hirviniemi kertoo minkälaisiin vaikeuksiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat törmäävät kasvaessaan aikuisiksi. Oman itsensä ja seksuaalisuutensa löytäminen on kaikille vaikeaa ja itsensä jälkeen on vielä ympäristökin saatava ymmärtämään kuka on.

Myös Suomen laki toi omat vaikeutensa.

"Suojaikärajat homoseksuaalisissa suhteissa ovat kaksi vuotta korkeammat kuin heterosuhteissa. Kielletään rakkaus ja rakkauden fyysinen ilmaus alle 18-vuotiailta. Tämä aiheuttaa problematiikkaa", kertoo Hirviniemi, joka on kuullut myös tapauksista, joissa on uhkailtu oikeusjutulla.

Ohjelmassa kuullaan myös armeijan suhtautumisesta homouteen ja bisuhteisiin. Suhde on ongelmallinen, kuten ilmenee Tilkan sotilassairaalan ylilääkäri Martti Schroderuksen vastauksesta kysymykseen kokeeko armeija homoseksuaalisuuden sairautena.

"Se on semmoinen asia, jota ei varmasti kukaan tiedä", kuuluu hänen vastauksensa.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.