Hyppää pääsisältöön

Batmanin lapset pohtivat birakkautta

"Jokaisessa meissä on miestä ja naista. Jos mä rakastan miestä ja naista itsessäni, miksen mä rakastaisi niitä myös itseni ulkopuolella", kertoo toimittaja Helena Luukkonen yhteiskunnallisessa nuortenohjelmassa Batmanin lapset vuonna 1986.

Mitä tarkoittaa biseksuaalisuus? Vastaako koulun seksuaalivalistus todellisuutta? Yliseksualisoiko julkinen keskustelu homot? Muun muassa näitä kysymyksiä miettivät nuoret baarikeskustelussa.

Ohjelma kuitenkin alkaa tutkija Osmo Kontulan haastattelulla, jossa hän kertoo, että tilastojen mukaan miehillä on useammin biseksuaalisia kokemuksia kuin naisilla. Hän arvelee tämän johtuvan perinteisistä sukupuolirooleista.

"Aloite kanssakäymisestä on tavallisesti tullut miehen taholta. Ilmeisesti näin on naisten vaikea tehdä aloite myös suhteessa toisiin naisiin, vaikka tätä kiinnostusta olisi", hän kertoo.

Nuorten mielestä homoseksuaali-sanan tilalla tulisi puhua homorakkaudesta, sillä se tasa-arvostaisi keskustelua.

"Jos otettais käyttöön sana homorakkaus, olisi se ihan vallankumous koko järjestelmää kohtaan myöntää se, että homoseksuaalisuudessa ja biseksuaalisuudessa on kyse rakkaudesta", sanoo opiskelija Kim Amberla.

Setan sosiaalisihteeri Outi Hirviniemi kertoo minkälaisiin vaikeuksiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat törmäävät kasvaessaan aikuisiksi. Oman itsensä ja seksuaalisuutensa löytäminen on kaikille vaikeaa ja itsensä jälkeen on vielä ympäristökin saatava ymmärtämään kuka on.

Myös Suomen laki toi omat vaikeutensa.

"Suojaikärajat homoseksuaalisissa suhteissa ovat kaksi vuotta korkeammat kuin heterosuhteissa. Kielletään rakkaus ja rakkauden fyysinen ilmaus alle 18-vuotiailta. Tämä aiheuttaa problematiikkaa", kertoo Hirviniemi, joka on kuullut myös tapauksista, joissa on uhkailtu oikeusjutulla.

Ohjelmassa kuullaan myös armeijan suhtautumisesta homouteen ja bisuhteisiin. Suhde on ongelmallinen, kuten ilmenee Tilkan sotilassairaalan ylilääkäri Martti Schroderuksen vastauksesta kysymykseen kokeeko armeija homoseksuaalisuuden sairautena.

"Se on semmoinen asia, jota ei varmasti kukaan tiedä", kuuluu hänen vastauksensa.

Teksti: Juhana Säilynoja