Hyppää pääsisältöön

Kaija Juurikkala: Äitikirja - erilaiset äitiyden roolit

Kirjailija, ohjaaja Kaija Juurikkala
Valokuva: Ville Juurikkala Kirjailija, ohjaaja Kaija Juurikkala Kuva: Ville Juurikkala, Kaija Juurikkala kaija juurikkala

Elokuvaohjaaja ja kirjailija Kaija Juurikkala on elänyt laskujensa mukaan 11 erilaista äitiyttä läpi. Hän on ollut nuori äiti, yksinhuoltajaäiti, uusperheäiti,suurperheäiti, sijaisäiti, kotiäiti, uraäiti, lapset ovat länteneet pesästä -äiti, vanha äiti, ammattiäiti ja isoäiti.

Kirjailija, ohjaaja Kaija Juurikkala
Kirjailija, ohjaaja Kaija Juurikkala Kirjailija, ohjaaja Kaija Juurikkala Kuva: Ville Juurikkala like

Teoksessaan Äitikirja Juurikkala pohtii näitä erilaisia äitiydenroolejaan. Kotiäitiys nousee yhdeksi nautinollisimmista, mutta mitään äitiyden jaksoa hän ei olisi mistään hinnasta tahtonut jättää elämättä.

Lasten kasvatus tuo äideille monta onnentunnetta, mutta se altistaa myös suurelle haavoittumiselle. Jatkuvasti kasvattaja pohtii, onko hän onnistunut lastensa kanssa ja pystyykö turvamaan omilleen riittävät eväät aikuisuuteen.

  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kirjat